Home » Blog » Wat vinden kippen leuk?

Wat vinden kippen leuk?

Gepubliceerd door Robert op 19 januari 2022

Kippen vervelen zich niet graag. Maar wat vinden kippen nou eigenlijk leuk? Kunnen kippen lang stilzitten? Hoe voorkom je dat ze vervelend worden? En welke hobby’s heeft een kip zoal? Als je goed kijkt naar het gedrag van je kip, leer je meer over hoe tevreden de kip is. We kunnen je een ding alvast verklappen: kippen zijn erg nieuwsgierig en zijn de hele dag graag in de weer. Een actieve leefstijl is dan ook precies wat voor de gemiddelde kip nodig is. In dit artikel maken we nader kennis met de favoriete bezigheden van je geliefde kipjes.

Wat vinden kippen leuk om te doen?

Wat vinden kippen leuk om te doen? Eén ding weten we zeker: de hele dag stilzitten in het hok vinden ze niet leuk. Daarom is het belangrijk je kippen te stimuleren om actief kippengedrag te vertonen. Kippen die alle ruimte hebben om te spelen, zijn blije en tevreden kippen. Hoe kun je dat nu stimuleren?

Het is belangrijk dat kippen iets doen wat ze leuk vinden. Ze hebben afleiding nodig. Tevreden kippen houden de pikorde in stand. Kippen die zich vervelen en de hele dag in de ren zitten, raken zo verveeld, dat ze elkaar als speeltje beginnen te zien. Ze richten de aandacht op elkaar en voor je het weet beginnen ze aan elkaars veren te pikken. Uiteindelijk leidt dat tot agressief gedrag. Erg vervelend. Daarom is het van essentieel belang om je kippen wat te doen te geven.

Een zandbad nemen

Een zandbad nemen is een van de favoriete bezigheden van kippen. Het is niet alleen leuk voor de kip, en een prima manier om jeuk te voorkomen, maar het is ook erg nuttig. Door een zandbad te nemen ontdoet de kip zich namelijk van al het ongedierte in de veren.

Een zandbad zorgt ervoor dat veel bloedluis tussen de veren verdwijnt. Zo voorkom je ziekte en jeuk in het hok. De bloedluizen overleven een zandbad vaak niet. Een erg nuttige bezigheid, dus.

Scharrelen

Het klinkt heel simpel, maar kippen zijn gek op scharrelen. Het liefst scharrelen ze de hele dag door. Het verveelt geen moment. Daar kun jij als kippenhouder op inspelen. Je kunt bijvoorbeeld voer verstoppen, om het scharrelgedrag te stimuleren. De kip zoekt graag onder de struiken en bladeren in de tuin.

Nieuwe dingen leren

Kippen zijn intelligente beesten en ze houden er dan ook van om nieuwe dingen te leren. Daarom is het leuk om met je kip te trainen. Dat klinkt misschien wat belachelijk, maar het is echt leuk en nuttig. Kippen hebben al snel door dat ze iets lekkers krijgen als ze iets voor de kippenhouder doen. Met traktaties kun je ze dan ook allerlei trucjes leren.

Leer ze bijvoorbeeld je stem te herkennen. Speel wat met ze. Zo leert de kip dat als je haar roept, het tijd is om te spelen. Zo kun je ze gemakkelijk handtam maken en houden.

Pikken in de graszode

Pikken is een van de favoriete bezigheden van de kip. Het is dan ook fijn als je een plekje reserveert voor de kippen, waar ze fijn hun ding kunnen doen. Leg een graszode in de ren, of nog beter: reserveer een graszode in de tuin waar de kippen vrij kunnen rondlopen en in kunnen pikken. Zo voorkom je dat ze aan elkaars veren beginnen te pikken.

Leuke activiteiten voor in de ren

Zorg ervoor dat de kip zich geen moment verveelt in de ren. Dit kun je doen door allerlei leuke activiteiten aan te bieden. Kippen hebben niet veel nodig om zich te vermaken. Simpelweg wat klimmen is iets waar de kip al uren mee bezig kan zijn.

Als kippen te veel stilzitten in de ren, gaan ze zich vervelen. Dan krijg je geheid ruzie in het hok. Verzin daarom wat simpele, maar leuke activiteiten. Dit zijn een paar tips om je kippen in beweging te krijgen.

Kranten verscheuren

Kranten verscheuren? Ja, graag! Je kippen gaan graag aan de slag met de kranten die je al gelezen hebt. Ze zijn gek op het verscheuren van oude kranten. Pas er wel mee op, want de kippen kunnen de krant gaan opeten. Dan is het tijd om de krant te verwijderen. Je kunt ze er dus prima mee laten spelen, maar houd wel een oogje in het zeil.

Klimmen in de ren

Klimmen in de ren: er is bijna niets leukers. Versier je ren met bijvoorbeeld een boomstronk, een schommel of een compleet klimrek. Je kip zal op onderzoek uitgaan en ontdekken dat er meer is dan alleen de grond onder haar voeten.

Je kunt allerlei speelgoed verkrijgen waar de kip op zal moeten klimmen. Een hele uitdaging voor kippen, die gewend zijn om vooral met hun poten op de grond te scharrelen. Je hebt met wat klimspeelgoed geen kind meer aan ze.

Spelen met kleurige speeltjes

Kippen zijn gek op kleurige speeltjes. Denk aan nepmuizen voor katten, of specifieke vogelspeeltjes. Waarom het zo belangrijk is dat het speelgoed kleurig is? Kippen zien kleuren veel beter dan mensen. Daarom is kleurig speelgoed heel interessant voor kippen. Het is helemaal leuk als het speelgoed valt op te hangen en alle kanten op kan bewegen. Daar kan de kip uren zoet mee zijn.

Speelgoed voor kippen

Met kippenspeelgoed kun je je kippen actief en nieuwsgierig houden. Kippenspeelgoed voorkomt dat je kip zich zal vervelen. Dat verkleint dan weer de kans op verenpikken. Daarnaast is het goed voor de fantasie van de kip. Ze blijven er nieuwsgierig van. Omdat kippen van nature vrij nieuwsgierige beestjes zijn, is het leuk om ze steeds weer nieuwe dingen te laten ontdekken. De werkdrift van de kip is leuk om te zien.

Verwen je kippen met lekkere snacks, maar ook met leuk speelgoed. Ze zullen je dankbaar zijn. Een greep uit de speeltjes die je gemakkelijk aan de kip kunt aanbieden.

Op de kippenschommel

Misschien klinkt een kippenschommel een beetje vreemd, maar eigenlijk is het erg leuk speelgoed voor kippen. Net als parkieten of vinken vinden kippen het leuk om op zo’n ding te zitten. Een schommel komt namelijk op allerlei manieren tegemoet aan hun instincten.

Ten eerste zitten kippen graag op stok. Een schommel lijkt daar wel wat op. Ten tweede hebben ze graag een goede uitkijk. Daar komt nog bij dat een kip ook een vogel is, die graag schommelt. Sommige schommels kunnen door de kippen zelf worden bewogen. Je kippen zullen kibbelen om wie er als eerste op mag.

Peck Toys voor kippen

Pikken naar voedsel is een van de favoriete bezigheden van kippen. Daarom zijn Peck Toys ook zo geschikt. Je kunt deze speeltjes ophangen of in de grond steken. De kippen kunnen dan naar het speelgoed pikken, en zo lekkers verkrijgen. De kippen kunnen precies zien hoeveel voer er nog in zit, wat heel stimulerend voor ze werkt.

Je hoeft er niet per se kippenvoer in te stoppen. Groente, groenvoer, of een lekkere verwennerij werkt ook prima. Het is voor kippen uitdagend en praktisch. Het houdt het voer van de grond, en zo wordt het niet vuil. Zo voorkom je ook verspilling en het aantrekken van plaagdieren.

Voervoetbal

Een voervoetbal is een erg grappig speeltje. Je kunt de bal vullen met voer naar keuze. De kippen pikken ernaar, waardoor ze langzaam de inhoud tot zich nemen. Het balspel zal al snel beginnen en de kippen worden volop uitgedaagd om met hun snavel aan het werk te gaan. Plezier voor de kippen, maar ook leuk voor de kippenhouder om naar te kijken.

Eten uit de fruithouder

Fruithouders werken ook prima. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een fruitspies of een accessoire om een appel aan op te hangen. Fruithouders combineren verschillende instincten die belangrijk zijn in een kippenleven. Denk bijvoorbeeld aan het scharrelen, het zoeken naar voedsel en het actief bewegen.

Wat vinden kippen echt lekker?

Kippen eten graag. En het liefst eten ze schillen en bladeren van groenten en fruit, of oudbakken brood. Daarnaast vinden ze de restjes van bereid plantaardig voedsel lekker. Denk aan gestoofde groenten, gekookte aardappelen, rijst en deegwaren, maar ook frietjes.

Je kip is ook een uitstekende afvalverwerker. Tuinafval wordt gewoon door de kip opgegeten. Kort onkruid op de grond, lang onkruid opgehangen in bussels en pas gemaaid gras behoren tot het favoriete kostje van de kip.

Daarnaast gaan kippen ook zelf op zoek naar voedsel uit de grond. Denk aan zaden, insecten en wormen. Ze vullen het aan met allerlei ander lekkers, zoals pluimveemeel en graan. Kortom: je kippen zijn zeker niet kritisch als het op eten aankomt.

Wat vinden kippen niet leuk?

Kippen houden niet van stilzitten. Kippen die de hele dag in het hok zitten, zullen zich te pletter vervelen en erg vervelend worden, Ze gaan naar elkaar pikken, met alle gevolgen van dien. Daarnaast zorgt een inactieve levensstijl voor een ongezonde omgeving. Je kippen kunnen ziek worden.

Je kippen zullen het je absoluut niet in dank afnemen als je ze maar weinig ruimte geeft. Ze willen constant kunnen scharrelen. Daarom vinden veel mensen de industrie waarin kippen worden opgesloten ook zo cru. Het gaat tegen hun natuurlijke instinct in. Jij, als kippenliefhebber, zorgt er natuurlijk voor dat er genoeg ruimte is.

Kippen zijn actieve dieren. Ze kunnen dan ook slecht tegen verveling. Kippen die zich vervelen zullen ongewenst gedrag vertonen. Laat ze daarom niet de hele dag binnenzitten of stilzitten. Laat ze actief aan het werk gaan, zodat ze hun natuurlijke gedrag kunnen uitoefenen. Het is ook gezondheidstechnisch erg goed voor ze.

Als je kip boos is…

Geloof het of niet, maar ook je kip kan bijzonder chagrijnig worden. Kippen kunnen elkaar boos maken, maar jij als kippenhouder kan ook de oorzaak zijn. Een kip die niet genoeg beweging krijgt, raakt gefrustreerd. En dan wordt het vechten in het hok. Een boze kip in het hok zorgt voor veel stress bij de andere kippen. Daarom is het belangrijk dat je kippen genoeg te doen hebben en genoeg beweging krijgen.

Is je kip toch niet te genieten? Zet haar dan even apart om ruzie in de toom te voorkomen. Misschien is er een soortgenoot die haar behoorlijk aan het testen is. Als ze weer gekalmeerd is, kun je haar terugplaatsen. Blijf er dan nog even bij. Ondertussen kun je wat sla in het verblijf hangen. Dan hebben de kippen meer aandacht voor het lekkers en minder aandacht voor elkaar.

Kortom: je kunt heel wat leren over je kip. Je weet nu wat hun favoriete bezigheden zijn en hoe je ervoor zorgt dat ze tevreden blijven. Jij als kippenhouder hebt de taak om je kippen blij en gezond te houden. Nu weet je hoe!

Ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

Copyright © 2024 Eigenkippen.nl