Alles over Sierkippen

Wat zijn sierkippen? Wat is het verschil met andere kippen? En kunnen sierkippen eitjes leggen? Het antwoord op al deze vragen vind je op deze pagina. De sierkip is een speciale kip, en al zijn speciale facetten komen aan bod.

Wat zijn sierkippen?

Sierkippen zijn, zoals de naam doet vermoeden, kippen die je vooral houdt voor de sier. Omdat ze er mooi uit zien, of omdat ze voor gezelligheid in je tuin zorgen. Ze blinken absoluut niet uit in het leggen van eieren. Wel worden ze ouder dan legkippen, wat dan weer leuk meegenomen is.

Een sierkip heeft meestal een opvallende vedertooi en ziet er echt speciaal uit. Door verschillende rassen sierkippen te mixen kun je een heel spektakel in je tuin krijgen. Neem nu bijvoorbeeld een Hollandse witkuif. Die staat bekend om zijn bijzondere pruikje en heeft geen kam maar een kuif, een brede snavel en lei-blauwe poten. Een heel bijzondere verschijning.

Het verschil tussen sierkippen, vleeskippen en legkippen

Het belangrijkste verschil tussen sierkippen en andere kippen, is dat dit kippen zijn die niet voor het vlees of voor de eieren gefokt zijn. Het gaat dus niet om de productie, maar om het uiterlijk van de kip. Vaak worden sierkippen gehouden door liefhebbers of door fokkers.

Als je echt mooie, uitzonderlijke sierkippen houdt, kun je hiermee ook meedoen aan wedstrijden of shows. Daar kun je ook andere liefhebbers van sierkippen ontmoeten. Als liefhebber kijk je op deze shows je ogen uit. Een sierkippenshow bezoeken is zeker een aanrader als je net nieuw bent met het houden van sierkippen.

Leggen sierkippen eieren?

Het is niet zo dat sierkippen helemaal geen eieren leggen. Sierkippen leggen wel, maar niet zoveel als een legkip. Daar staat dan weer tegenover dat een sierkip langer leeft. Gemiddeld wordt een sierkip vijf tot acht jaar oud.

Hoeveel sierkippen houden?

Net als voor andere soorten kippen geldt dat sierkippen gezelschapsdieren zijn. Ze vinden het niet leuk om alleen of met z’n tweeën te leven. Sierkippen vormen graag groepjes, waarin iemand de leider is. Daarom is het een goed idee om er minimaal 3 aan te schaffen. Kies je voor een sierkip, dan gaat de voorkeur uit naar jonge kipjes van een paar maanden oud. Dat geldt zeker als je er ook voor kiest om een haantje bij de sierkippen te zetten.

Jonge hanen en jonge kippen zijn gemakkelijk tam te maken. Bij sierkippen is dat zeker het geval. Gemiddeld kun je per 1 vierkante meter aanhouden dat je 4 kippen kunt plaatsen. Voor de ren houd je rekening met 1 tot 1,5 vierkante meter per kip.

De sierkip: perfect voor in een kleine tuin

Een groot voordeel van sierkippen is dat ze niet zo groot worden. Onder de sierkippen heb je ook nog de dwergen en de krielen, die al helemaal niet in grootte uitblinken. Daarmee zijn ze perfect om te houden in een kleine tuin. De meeste hobbyhouders zullen niet kiezen voor vleeskippen: die kosten veel plaats en de meeste mensen zitten niet echt te wachten op de dag dat het daadwerkelijk tijd wordt om het vlees van de kip te halen.

De sierkip maakt een perfect gezelschapsdier voor rond het huis. Een goed alternatief voor een kat, hond, cavia of konijn. De meeste sierkippen zijn goed tam te maken en kunnen ook bij kinderen. Bovendien leren kinderen hiermee waar hun eieren vandaan komen.

Sierkippen kopen en sierkippen houden

Waar kun je sierkippen kopen? En hoe houd je sierkippen? Kun je ze combineren met andere soorten kippen? Dit zijn de antwoorden op de meest gestelde vragen over het kopen en houden van sierkippen.

Hoeveel kost een sierkip?

Kippen koste, afhankelijk van de soort, zo’n 5 tot 50 euro per stuk. Je begrijpt dat de wat bijzonderdere sierkippen duurder zijn. Natuurlijk komen er ook nog andere kosten bij het kippenhouden kijken: een hok, een automatische voerbak, een drinkemmer, dierenartskosten, et cetera. Reken per kip op ongeveer 1,50 euro voor het voer en het strooisel.

Waar kun je sierkippen kopen?

Sierkippen koop je het liefst bij een ervaren fokker of bij de betere dierenwinkel. Online vind je ook genoeg advertenties voor sierkippen, maar dan weet je niets over de afkomst en de bloedlijn van de kip. Bovendien kunnen kippen, die achteraf van slechte kwaliteit zijn, gedumpt worden tegen bodemprijzen. Met een ‘slechte kwaliteit’ bedoelen we dat ze bijvoorbeeld ziektes hebben of genen hebben die zeer gevoelig zijn voor ziekten.

Je kunt ook zelf een sierkip uitbroeden. Dan koop je een broedei bij een fokker en leg je deze onder een broedmachine. Het voordeel hiervan is dat het goedkoper is dan de aanschaf van een volledige kip. Voor speciale rassen of kleurslagen kan de prijs flink oplopen.

Kunnen legkippen samen met sierkippen?

Sierkippen en legkippen kunnen prima naast elkaar leven. Zet ze gerust in hetzelfde hok. Houd er wel rekening mee dat je genoeg legnesten en zitstokken in het hok aanwezig hebt. Zijdehoenders staan bijvoorbeeld bekend om hun zachtaardige, lieve karakter. Ze gaan dan ook graag om met andere kippen. Of dat sierkippen of legkippen zijn, maakt ze niet zoveel uit.

Je kunt bij sierkippen ook hanen plaatsen. Denk in dat geval wel na over of legkippen en sierkippen bij elkaar kunnen wonen. Een haan is niet kieskeurig als het gaat om zijn vrouwtjes. Een legkip-haan kan een sierkip gewoon bezwangeren. Dan krijg je dus een kruising. Als je je sierkippen zo puur mogelijk wilt houden, is dat misschien niet gewenst.

Sierkippen en hun vliegkunsten

Veel hobbykippenhouders stellen bij de verschillende rassen de vraag: “Kunnen sierkippen vliegen?” En het antwoord is: ‘ja’. Het maakt voor kippen niet zoveel uit of ze sierkippen of legkippen zijn. Je kunt beter per ras bekijken of de kip aardig kan vliegen. In het algemeen geldt dat kippen waardeloze vliegers zijn, maar ze kunnen wel hun vleugels gebruiken om over een iets te kort hekje te vliegen. Ze kunnen ook niet zo ver vliegen: de verst gemeten afstand van een kip was 92 meter in 13 seconden. Voor een kip is dat een uitzonderlijke prestatie.

Om te voorkomen dat de kippen vliegen, kun je de vleugels wat kortwieken. Dat is niet moeilijk en doet geen pijn. Het is vooral belangrijk dat je de slagpennen op de juiste manier afknipt. De vleugels van de kippen moeten iedere keer dat ze in de rui zijn geweest, worden bijgewerkt.

Speciaal kippenvoer voor sierkippen

Als je sierkippen gaat houden, wil je misschien ander voer toedienen dan bij andere kippen. Bij een sierkip is het immers belangrijk dat alle positieve eigenschappen van het ras optimaal tot uiting komen. Sierkippen die niet optimaal gevoed worden, zullen er ziek en minder mooi uitzien. De mooiste kippen zijn kippen die gezond opgroeien en in een perfecte gezondheid verkeren.

Daarvoor heb je in ieder geval een goede verhouding van omega 3 en omega 6 nodig. Deze vetzuren zitten in verschillende voedingsmiddelen. Zo zorg je voor een mooie bevedering. Het voer heeft ook natuurlijke pigmenten nodig, zodat de specifieke raseigenschappen zich kunnen doorontwikkelen.

Weet je niet goed wat je een sierkip moet voeren? Vraag dan om advies bij de fokker, de specialistische dierenwinkel of bij de dierenarts. Zij kunnen je voorzien van advies om je sierkipjes er zo mooi mogelijk bij te laten zitten.

Sierkippen rassen

Het is een keuze om speciaal te kiezen voor sierkippen of krielkippen. Sierkippen staan bekend om hun opvallende vedertooi en hun looks. Ze leggen eieren, maar veel minder en veel minder groot, in vergelijking met de eieren van een legkip. Weet je nog niet goed waar je moet beginnen met sierkippen? Kijk dan eens op deze lijst van sierkippen rassen.

Hollandse witkuif

Een echte Nederlandse klassieker: de Hollandse witkuif. Deze wordt zo genoemd vanwege zijn witte kuif. Deze kuif zit op de plek van de traditionele kam. De kam ontbreekt dan ook bij de Hollandse witkuif.

Gemiddeld legt de Hollandse witkuif zo’n 180 witte eitjes per jaar. Het is bij dit ras heel belangrijk dat je veel aandacht besteedt aan het verzorgen van de witte kuif. Daarnaast heeft het een brede snavel en leiblauwe poten.

Padua

Nederlandse Baardkuif kip

Smaken witte eitjes echt beter? Volgens sommigen wel. Wil je bijna uitsluitend witte eitjes, dan kun je het best een Padua nemen. Gemiddeld legt ze 100 eitjes per jaar. Voor de rest is het een bijzondere sierkip van Nederlandse origine.

Ze is leuk om te zien, met haar bijzondere kop en bijzondere kleuren. Ze heeft een volle baard en een volumineuze kuif. Een echt Hollands ras, wat ons betreft zeker een plekje verdient in de hobbytuin.

Brahma kip

brahma kip

De Brahma is een echte klassieker. Ze vliegt nauwelijks en heeft een sterke donsontwikkeling. Leuk om te zien is ook de bevedering op de voet. Je hoeft voor dit ras geen hoge hokken te bouwen, want Brahma’s vliegen eigenlijk nauwelijks. De herkomst van dit ras is India.

Gemiddeld legt de Brahma zo’n 150 eieren per jaar. Deze zijn crème tot lichtbruin van kleur. In Nederland zien we de Brahma, geheel terecht, terug in veel tuinen. Het is dan ook een gezellige kip om erbij te hebben.

Araucana kip

araucana kip

De Araucana kip is niet alleen zelf een verschijning op zich, maar haar eieren ook. Deze kip legt namelijk groene of blauwe eieren. Bijzonder om te zien en waarschijnlijk gewild voor de verkoop. Waarschijnlijk komt de Araucana kip uit Zuid-Amerika.

Je herkent dit ras aan haar uitstekende veren aan de zijkant van de kop. Ze heeft een bolle staart, wat een bijzondere look geeft. Een mooie kip om erbij te hebben. Gemiddeld legt ze zo’n 180 eitjes per jaar.

Zijdehoen

zijdehoen kip

Het zijdehoen is donzig, zijdezacht en heeft een blauwe huid. Dit kippenras kan wel tegen een stootje: extreem lage temperaturen zijn geen probleem. Ze hebben een bijzondere afwijking: in plaats van 4 tenen, zoals alle andere kippen hebben, heeft dit ras vijf tenen. Je kunt rustig meerdere zijdehoenen bij elkaar zetten, want ze hebben niet zoveel ruimte nodig.

Zijdehoenen zijn leuk om te zien en blijven relatief klein. De herkomst van het ras is waarschijnlijk China. Gemiddeld legt een zijdehoen zo’n 100 eitjes per jaar. Daarmee is het niet zo’n beste legger. Maar daar is de sierkip natuurlijk ook niet voor bedoeld.

Cochin

cochin

Een cochin komt oorspronkelijk uit China en legt bruine eitjes. Gemiddeld zijn het er ongeveer 170 per jaar. Het voordeel van een Cochin is dat het een volgzame en mooie sierkip is. Zeker onder kinderen is dit ras erg geliefd.

Cochins zijn vrij klein en hebben weinig ruimte nodig om een goed leven te hebben. Je kunt er dus prima meerderen bij elkaar zetten. Dit ras is volledig bevederd en hoort eigenlijk thuis in iedere tuin.

Welk ras past in jouw tuin?

Je hebt nu een idee van de meest voorkomende rassen onder sierkippen. Het zijn nog lang niet alle rassen die je in de soort ‘sierkippen’ kunt vinden. Er zijn misschien wel honderden verschillende rassen. Als je wilt weten of een ras in jouw tuin past, kun je het best advies vragen bij een specialistische dierenwinkel of bij een erkende fokker.

Voor veel hobbyhouders geldt dat het leuk is om met krielen en dwerghoenders te werken. Daarvan kun je er met gemak meerdere houden en het zorgt voor plezier en bedrijvigheid in je tuin.

Plaats een reactie