Nachthok voor kippen kopen of zelf maken?

Kun je een nachthok voor kippen het best zelf kopen of zelf maken? En als je er eentje hebt gebouwd of gekocht, hoe kun je deze dan het efficiëntst in gebruik nemen? Een korte handleiding om je op gang te helpen bij het bouwen of kopen van een nachthok.

Nachthok kippen: echt nodig

Een nachthok voor kippen is een van de basisvoorzieningen voor kippen. Ze kunnen niet de hele dag in het daglicht zitten: ook niet als het ‘s nachts donker is. Bovendien zitten ze dan de hele nacht onbeschermd, ook niet beschermd tegen regen, kou en vocht. Met een nachthok kunnen de kippen schuilen en echt tot rust komen.

Een goed nachthok biedt ventilatie, rust en staat niet direct in het zonlicht. De wanden zijn het liefst zo glad mogelijk. Daarmee voorkom je dat er ongedierte tussen de kieren en gaten gaan zitten. Het best kies je voor een nachthok zonder allerlei rare hoeken, want het moet gemakkelijk schoon te maken zijn.

Wat is een nachthok?

Een nachthok (of een kippenren met nachthok) is de plaats waar de kippen ‘s nachts verblijven. Door een nachthok te gebruiken weten de kippen dat het nacht is en rusten ze. Zonder nachthok kunnen ze de hele dag en nacht door geluid blijven maken. Vervelend voor de hobbyboer en voor de omwonenden. Daarnaast wordt een nachthok gebruikt om bescherming tegen kou en ongedierte te bieden. Het zorgt ook voor ondersteuning bij het natuurlijke bioritme.

Wanneer je een nachthok gaat kopen of bouwen, is het goed om in ieder geval op de afmetingen en ruimte, de indeling en de eisen aan het kippenhok te letten. Het nachthok verdient wat aandacht, omdat de kippen hier toch aardig wat tijd zullen doorbrengen.

Eisen nachthok

Aan een nachthok kun je verschillende eisen stellen. Welke eisen je stelt, kunnen verschillen per omgeving. Wanneer je in een gebied bent waar veel roofdieren voorkomen, of als je in een gebied bent waar je hok makkelijk te bereiken valt, wil je natuurlijk bescherming bieden tegen roofdieren. In het vochtige Nederland is het bovendien fijn dat je bescherming biedt tegen vocht.

Een nachthok kan een broedplaats worden voor bloedluizen, waar de kippen erg ziek van kunnen worden. Spray daarom deze in met anti-bloedluisspray en behandel deze met witkalk. Witkalk onttrekt namelijk vocht en zorgt ervoor dat de bloedluis uitdroogt.

Het is erg belangrijk dat het nachthok voldoende geventileerd is. Zonder voldoende ventilatie worden de kippen ziek en zwak. Het voldoende ventileren is net zo belangrijk als het regelmatig schoonmaken van het nachthok.

Zorg er ook voor dat er voldoende ruimte is voor iedere kip. Daarbij moet worden gekeken naar de afmetingen en de ruimte. Deze eisen bespreken we verderop op deze pagina. Ook bespreken we verderop de inrichting of de indeling van het hok.

Houd er ook rekening mee dat het nachthok goed schoon te maken moet zijn. Het is vervelend als je je in allerlei bochten moet wringen om het goed te doen. Een kippenhok schoonmaken is een steeds terugkerende taak, die goed moet worden uitgevoerd. Dan is een hok waar je gemakkelijk bij kunt zeker handig. Zo houd je tijd over voor de andere taken die bij het houden van kippen horen.

Een kippen nachthok kopen

Een kippen nachthok kopen biedt nogal wat voordelen. Je hebt deze snel in huis en je hoeft er geen handige Harry voor te zijn om een mooi onderkomen voor je kippen neer te zetten. Je kunt het gelijk gebruiken en er komt geen boormachine of schroef aan te pas. Handig voor als je een beetje haast hebt, of gewoon geen zin of kunde hebt om zelf iets te maken. Dan heb je ook geen bouwtekeningen nodig. Het is natuurlijk ook fijn dat je geen gereedschappen nodig hebt, als je hier niet goed mee overweg kunt, of als je ze überhaupt niet in huis hebt.

Een kippen nachthok koop je gemakkelijk online of bij de betere dierenspeciaalzaak. Tegenwoordig is het aanbod groot: verschillende afmetingen, maar ook verschillende soorten, met verschillende functies en inrichtingen.

Het nadeel van een kippen nachthok kopen, is dat ze niet erg lang mee gaan. Vaak worden de hokken geïmporteerd uit Aziatische landen. De kwaliteit is dan niet erg goed en de lonen van de mensen die de hokken hebben vervaardigd zijn niet hoog. Bovendien moet het hout behandeld worden om de levensduur te verlengen. De kosten van een kant-en-klaar hok zijn ook niet gering.

kippen nachthok maken

Kippen nachthok maken

Een kippen nachthok maken kan voor veel kippenboeren een goede oplossing zijn. Het is namelijk relatief goedkoop om zelf een nachthok te maken, en je kunt helemaal zelf bepalen hoe deze eruit komt te zien. Je kunt het zelf aanpassen op de ruimte die je hebt in de tuin, of de hoeveelheid ruimte die je kippen nodig hebben. Bepaal zelf hoe luxe of eenvoudig het nachthok wordt.

Met behulp van de handige bouwtekeningen in de Kippengids kun je zelf een kippen nachthok bouwen. Met een al uitgetekende bouwtekening is het bouwen van een hok goed te doen. Zeker als je een beetje technisch inzicht hebt. En anders kun je altijd iemand vragen om assistentie. De meeste mensen hebben de gereedschappen al in huis om met de bouw van het hok aan de slag te gaan.

Het nadeel is dat je behoorlijk wat tijd kwijt zal zijn aan het bouwen van het nachthok. Gelukkig is het leuk om te doen en heb je het gevoel dat je echt iets voor je kippen aan het doen bent. Zo’n hok wordt natuurlijk met liefde gebouwd. Goede bouwtekeningen zijn onmisbaar, maar die zijn zo gevonden in de Kippengids (en nog meer keuze online).

Kippen nachthok zelf maken: hier let je op

Maak je zelf een kippen nachthok? Dan is het goed om erop te letten dat je weinig kieren overhoudt. In kieren kunnen bloedluizen gaan zitten en voor je het weet heb je met een complete plaag te maken. Dat is erg moeilijk te bestrijden en de kippen kunnen er ziek van worden. Maar met wat aandacht en goede bouwtekeningen is het probleem van kieren en naden te verhelpen. Kieren zijn geen probleem, als je ze maar dicht maakt.

In het nachthok moet een zitstok komen. Hierop kunnen de kippen ‘s nachts zitten. Deze moet ongeveer 3,5 tot 4,5 centimeter breed zijn. Gemiddeld gebruikt een enkele kip zo’n 25 centimeter aan zitstok. Bereken dus van tevoren hoeveel ruimte je nodig zult hebben voor zitstokken. Uiteraard mag ook de ventilatie niet ontbreken, maar pas op dat het niet gaat tochten.

De afmetingen van een nachthok voor kippen kunnen verschillen. Het ligt er maar net aan hoeveel ruimte je in de tuin hebt en hoeveel kippen je hebt. Reken voor een nachthok gemiddeld een vierkante meter per vier kippen. Voor de ren houd je rekening met 1 tot 1,5 vierkante meter per kip. De ren of het hok moet minimaal 150 centimeter tot 200 centimeter hoog zijn.

Nachthok kippen op poten

Een nachthok op kunststof poten is een van de meest uitgebreide oplossingen voor een nachthok. Een dergelijk hok is namelijk relatief makkelijk schoon te maken. Bij een nachthok op poten hoef je niet bang te zijn dat de kippen er niet goed in kunnen: ze komen binnen door middel van een trapje. Het hok staat dan op hoogte. Dat is comfortabel voor kippen, want ze zitten graag iets meer van de grond.

Je kunt een dergelijk verblijf het best maken van hoogwaardige PVC-panelen. De kennel is dan duurzaam en eenvoudig te reinigen. Probeer het nachthok zo slim en stevig mogelijk te bouwen. Natuurlijk zijn dit soort hokken ook bij winkels en speciaalzaken verkrijgbaar. Daar worden ze dan duurzaam gemaakt, zodat het hok jaren mee kan. In sommige gevallen is het ook op maat te laten maken.

Kippen nachthok bodembedekking

Als bodembedekking voor een nachthok kun je het best beukensnippers gebruiken. Het voordeel van deze snippers is dat ze hygiënisch en droog zijn. Doordat ze ook stofvrij zijn, passen ze goed in een nachthok. Bovendien is het een puur natuurlijk en milieuvriendelijk product: een keuze die altijd boven kunstmatige oplossingen moet worden verkozen.

Wanneer je een nachthok gaat inrichten, is de bodembedekking belangrijk om eerst over na te denken. Bepaalde bodembedekkingen moeten niet gebruikt worden. Hooi, stro of zaagsel zijn geen goede opties als bodembedekking voor een nachthok. Dat zit zo: bloedluizen komen ‘s nachts naar buiten om het leven van de kippen eens goed zuur te maken. Hooi, stro en zaagsel zijn plekjes waar bloedluizen zich goed in kunnen verstoppen en waar ze graag verblijven. Ze kunnen er zo doorbroeien tot een hele plaag, die je kippen goed ziek zal maken. Eenmaal zo’n plaag in het hok, is het lastig er weer vanaf te komen. Ze blijven namelijk maar heel even op een kip zitten en springen dan weer tussen de naden en kieren en in de bodembedekking.

Uiteraard wil je bloedluis in het nachthok voorkomen. Dat kan door tabakstelen te gebruiken. Bloedluizen hebben een hekel aan de geur van tabakstelen. Door het gebruik hiervan blijven de bloedluizen liever weg. Leg op de bodem van het nachthok een laagje tabakstelen en ververs deze regelmatig. De geur van tabak blijft dan goed aanwezig in het nachthok. De kippen hebben er geen last van, maar hun parasitaire vijanden wel.

Kippen nachthok met legnest

Wanneer je een nachthok wilt bouwen of kopen, is het goed ook ruimte te reserveren voor een legnest. Kippen leggen namelijk nooit alleen overdag. ‘s Nachts is juist heel comfortabel omdat er dan veel ruimte voor rust is. Het liefst zijn kippen alleen of met weinig, als ze aan het leggen zijn.

Het leggen van een ei duurt gemiddeld anderhalf uur tot twee uur. Als de kip merkt dat het zover is, zoekt ze een rustige en veilige plek uit. Lopen de kippen overal los en door elkaar, dan is het voor de hen lastig om een plekje te vinden. Ze zal de eieren dan te pas en te onpas gaan leggen. Je vindt dan overal door het nachthok eieren. Met wat ongeluk vind je de eieren nooit of worden ze vertrapt door de andere kippen. Bovendien kunnen ze, als je ze wel vindt, al dagen oud zijn. Met een goed legnest zorg je voor een veilige plek waar de kip graag haar eieren legt.

Ook bij het legnest moet je weer letten op die vervelende bloedluizen. Zo’n legnest is een fantastische plek voor bloedluizen om te verblijven. Besteed daarom ook hier weer aandacht aan kieren en naden.

Als nestmateriaal kun je weer tabakstelen of snippers gebruiken. Stro en hooi lijken misschien lekker zacht, maar ook hier komt het bekende verhaal van de bloedluis weer om de hoek kijken. Tijdens het leggen zijn kippen eigenlijk niet zo kieskeurig, als ze maar het gevoel hebben dat ze veilig een ei kunnen leggen. Tabakstelen zijn altijd een goede aanvulling.

Omdat de kippen dagelijks in het legnest verblijven, wordt het gauw vies. Een nest vol uitwerpselen zal ziektes overbrengen op de andere kippen en maken de eieren vies. Houd daarom het nest schoon door regelmatig het nestmateriaal te verschonen. Bovendien is de werking van tabakstelen een heel stuk minder als het hok naar kippenpoep ruikt. Een legnest vraagt erom om regelmatig grondig schoongemaakt te worden.

Moet een nachthok voor kippen dicht zijn?

Bij een nachthok is het belangrijk dat deze helemaal goed afgesloten kan worden en volledig tochtvrij is. Alle naden en kieren moeten goed worden afgekit. Zo voorkom je dat de kippen op de tocht zitten en ziek worden. Naden en kieren zijn, zoals gezegd, een perfecte plek voor bloedluis.

Controleer daarom bij aanschaf of bouw van een nachthok of deze helemaal dicht is. Met helemaal dicht bedoelen we vooral het casco van het hok. Je wilt natuurlijk wel kunnen ventileren, want kippen hebben ook genoeg ventilatie nodig. Een luchtdicht hok is voor geen enkele kip een fijne plek.

Een nachthok kippen inrichten

Een nachthok inrichten roept bij veel mensen vragen op. Kun je het best wel of geen drink- of kippenvoerbak neerzetten? Waaruit bestaat een nachthok? Eigenlijk hebben kippen ‘s nachts niet zoveel nodig, want ‘s nachts slapen ze. Hooguit leggen ze ‘s nachts een ei, maar daar houdt het dan ook op. Hoe richt je een nachthok nu het best in?

Een drinkbak of voerbak gebruiken?

Je hoeft bij een nachthok geen rekening te houden met een drinkbak. ‘s Nachts drinken kippen niet. Zo blijft het hok ook droog. Je kunt beter vers drinkwater aanbieden in de aangesloten ren. Vers drinkwater is heel belangrijk voor kippen. Breng daarom in de ren (en niet in het nachthok) drinkbakken en drinksystemen aan. Gebruik een systeem dat het voor jou als kippenhouder gemakkelijk maakt om drinkwater beschikbaar te maken.

Eten doen de kippen ‘s nachts ook niet. Daarom is een voerbak ook niet nodig in een nachthok. Voer kun je hoe dan ook beter niet in een nachthok zetten, omdat dit muizen aantrekt. Die gaan zich lekker in het nachthok nestelen en voor je het weet zit je met ongedierte. De nacht is er om te slapen en niet om te eten en te drinken. Wanneer je kippen honger en dorst krijgen, zullen ze in de ochtend aan hun ‘ontbijt’ beginnen.

Zandbad bouwen

Kippen nemen graag een zandbad. Het behoort tot hun natuurlijke gedrag. In een nachthok is het voordeel dat ze dit al bij het opstaan kunnen doen. Het zorgt ervoor dat ongedierte op de kippen minder kans heeft om te overleven. Het fijne zand gaat tussen de veren zitten en zorgt ervoor dat de ademhalingswegen van luizen, vlooien en teken worden afgesloten. Fijn zand is de beste oplossing.

Zitstok neerhangen

In een nachthok hoort natuurlijk een zitstok thuis. Het spreekwoord ‘op stok gaan’ komt niet zomaar ergens vandaan. In een nachthok kun je het best een zitstok van 4 centimeter breed met afgeronde hoeken plaatsen. Per kip kun je het best rekening houden met 20 tot 30 centimeter aan zitstok. Ze moeten op gelijke hoogte komen te hangen.

Plaats een reactie