Mogen kippen aardappelschillen eten?

Veel kippenhouders vragen zich af of kippen aardappelschillen mogen eten. Het antwoord is: ‘ja, maar met beleid.’ Waar je op moet letten bij het voeren van aardappelschillen, en of je ook hele aardappelen kunt aanbieden, lees je in dit artikel.

Aardappelschillen aan kippen voeren

Aardappelschillen kun je aan kippen voeren. Dat moet je wel met grote zorg doen. Kijk goed naar de kwaliteit van de schil. Een keurige, nette, bruine schil, kun je gewoon voeren aan je kippen. Is de schil al wat groen? Gooi het dan weg en voer het niet aan je kippen. Anders kunnen ze er ziek van worden.

Groene schillen zijn namelijk giftig. Zelfs als je bruine schil maar een paar groene plekjes heeft, zou je het al niet meer moeten voeren. Je kunt dus wel aardappelschillen voeren, maar wel met liefde en beleid.

De sleutelwoorden: gekookt en gewassen

De sleutelwoorden bij het voeren van aardappel(schillen) zijn ‘koken’ en ‘wassen’. Je kunt je kip niet zomaar rauwe aardappelschillen voeren. Kook je aardappelen eerst, voordat je ze aan je kippen voert. Was je aardappelen ook grondig.

Voordelen van aardappelschillen

Aardappels en aardappelschillen worden gezien als een ‘alkalisch voedsel’. Dat houdt in dat de zuurgraad vermindert en de spijsvertering genormaliseerd wordt. Het voordeel van aardappelschillen tegenover bijvoorbeeld gekookte aardappelen, is dat je je kippen iets voedzaams geeft, maar dat ze er niet snel dik van worden.

Geef je juist veel gekookte aardappelen, dan kun je de klok erop gelijkzetten dat je kippen flink zullen aankomen. Ze worden dan ook groter. Of dat wenselijk is, is een tweede.

Nadelen van aardappelschillen

Eerlijk is eerlijk: je kippen kunnen niet leven op alleen aardappelschillen. Maar als een lekker tussendoortje, kan het wel. Aardappelschillen bevatten slechts 10,5 procent eiwitten. Bovendien zijn aardappelen niet echt rijk aan vitamines. Ze bevatten maar een beetje vitamine B en C. Daarentegen zijn ze wel rijk aan micro- en macro-elementen.

Geef je ze te veel aardappelschillen, en daarbij ook nog aardappelen, dan loop je de kans dat je kippen aan een soort aardappelverslaving beginnen. Ze kunnen hun gewone eten dan laten staan. Dat wil je niet. Je wilt dat je kippen gemixt en gevarieerd eten. Wat dat betreft lijken ze wel wat op mensen.

Voederaardappelrassen gebruiken

Gebruik voor het voeren van complete aardappelen voederaardappelrassen. Deze soorten aardappelen hebben een hoger gehalte aan eiwitten, mineralen en koolhydraten. Deze voedingsstoffen zijn heel nuttig voor vogels.

Voordat je aardappelen voert, moet je ze wel goed wassen. Rotte knollen kun je absoluut niet voeren. Gewassen aardappelen moeten in voldoende water worden gekookt. Denk een beetje aan hoe je voor jezelf aardappelen zou koken.

Gekookte aardappelen vs. rauwe aardappelen

Veel mensen vragen zich af of je ook rauwe aardappelen aan kippen kunt voeren. Het is niet aanbevolen. Gekookte aardappelen krijgen de voorkeur boven rauwe aardappelen. Je kunt je kippen dus naast aardappelschillen ook complete, gekookte aardappelen aanbieden.

Gekookte aardappelen aan kippen voeren

Gekookte aardappels kun je prima aan kippen voeren. Was ze wel eerst, en kook ze echt goed door. Als aardappelen goed gekookt zijn, kunnen kippen ze goed verteren. Niet alle kippen zullen staan te springen om gekookte aardappelen. Je moet ze voorzichtig in het dieet introduceren.

Denk om de portiegrootte, als je aardappelen gaat voeren. Kippen die 15 tot 20 dagen oud zijn, kunnen het best eerst 5 tot 10 gram gekookte aardappel krijgen. De volwassen leghen mag er maximaal 40 tot 50 gram per dag van hebben. Voer ze absoluut niet meer dan dat. Anders worden je kippen al snel te vet, wat voor gezondheidsproblemen kan zorgen.

Rauwe aardappelen aan kippen voeren: niet doen!

Rauwe aardappelen aan kippen voeren moet je zeker niet doen. Zelf zou je ook geen rauwe aardappelen eten: het is niet lekker en het zou zwaar op de maag liggen. Datzelfde hebben kippen ook. Rauwe aardappelen worden niet goed verteerd en maar slecht opgenomen. Als je ze dit toch voert, kunnen de kippen diarree krijgen of last krijgen van braken. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Daarom is het belangrijk dat je je aardappelen eerst goed kookt. Dan kun je ze probleemloos voeren. Natuurlijk wel met mate.

Aardappelen zijn niet voldoende

Ga niet alleen voor volume, maar ook voor afwisseling. Hoe meer verschillende groenten en granen je kippen eten, hoe beter het is. Gekookte aardappelen kun je aanbieden in een mix met ander voedsel. Gemengd voer is altijd een goed idee.

Vergeet niet dat kippen behoefte hebben aan een rijk dieet. Een goed dieet bestaat uit verschillende vitaminen en mineralen, maar ook uit bijvoorbeeld kalium en eiwit. Bied naast tuinafval en aardappelschillen ook altijd het gewone voer aan. Probeer je kippen niet te veel te verwennen. Het eten van het ene mag niet ten koste gaan van het andere.

Kippen komen sneller aan van aardappelen

Pas op met hoeveel aardappelen en aardappelschillen je aanbiedt. Je kippen kunnen flink groeien van aardappelen. Om het woord ‘moddervet’ maar niet te gebruiken. Je wilt natuurlijk wel dat je kipjes atletisch en snel blijven. Te dikke kippen zijn geen blije kippen.

Kijk daarom naar de voedingswaarde van wat je je kippen geeft. Helpt hetgeen je aanbiedt om de kippen sterker en gezonder te maken? Af en toe een lekkere snack mag best, maar net als dat bij mensen elke dag een patatje mayo eten voor problemen zal zorgen, moet je ook bij kippen letten op het dieet. Geef ze af en toe wat aardappelen of een aardappelschil, maar overvoer ze er niet mee.

Mijn kip lust geen aardappelen: kan dat?

Het komt best vaak voor dat je kippen bepaalde voeding laat staan. Kippen zijn niet kieskeurig, maar wat ze echt niet lekker lijkt, laten ze gewoon staan. Dat komt vanuit hun natuur. Ze herkennen bijvoorbeeld welk eten niet goed voor ze zal zijn. Dat lusten ze niet. Zo voorkomen ze bijvoorbeeld dat ze in aanraking komen met voeding die giftig zal zijn.

Niet al je kippen zullen dol zijn op aardappelschillen. Uit ervaring blijkt dat het resultaat wisselend is. Het mooiste is natuurlijk als je aardappelen kunt voeren die van eigen kweek zijn. Dan weet je ook zeker dat er geen gif op gespoten is.

Wanneer kippen aardappelen voeren?

Je kunt kippen wel gekookte aardappelen voeren, maar liever niet in de ochtend of de avond. Doe het in de middag, zodat je kippen volop de tijd hebben om te verteren. Als ze op stok gaan, zijn ze dan nog bezig met verteren. Dit zorgt ervoor dat er rust in het hok komt.

Qua leeftijd kun je gekookte aardappeltjes voeren vanaf een leeftijd van 15 tot 20 dagen. Zoals je al eerder hebt gelezen, moet je je hiervoor wel houden aan een aanbevolen maximale specifieke hoeveelheid. Geef je kippen dus niet zomaar een hele gekookte aardappel, maar weeg het netjes af.

Pas op voor de aardappel met groene schil!

Groene aardappelen mag je echt absoluut niet voeren aan kippen. Ze bevatten een plantaardig gif, dat solanine heet. Deze stof zit in grote concentraties in aardappeltoppen. Warmtebehandeling heeft er geen enkel effect op. Als je een kip toch groene aardappelen voert, krijgt deze waarschijnlijk al snel diarree, gaat ze braken en krijgt ze krampen. Je kunt voer van lage kwaliteit beter weigeren. Je wilt je lieve kipjes immers niet vergiftigen!


Pas ook op voor gekiemde aardappelen. Daarin worden glycoalkaloïden gevormd. Die kunnen de lever en het zenuwstelsel van je kippen aantasten. Eigenlijk kun je het best kiezen voor aardappelen die al een tijdje in de kelder hebben gestaan. Die hebben een minimaal solaninegehalte en zijn het meest geschikt als vogelvoer.

Wat mogen kippen nog meer eten?

Kippen lusten ook nog heel wat ander keuken-, groente en tuinafval. Zo vinden ze schillen en bladeren van groenten en fruit heerlijk. Voer ook gerust wat oudbakken brood. Wij vinden het als mensen niet meer te eten, maar je kippen zien het als een welkome bron van granen.

Ook kun je prima restjes van bereid plantaardig voedsel voeren. Denk maar aan gestoofde groenten, rijst, deegwaren en resten van soep en pitten van tomaten. Ook enkel afval van courgette of meloenen vinden ze lekker. Wat dat betreft houden je kippen wel van een snack tussendoor.

Heb je nog wat tuinafval liggen? Zoals kort onkruid op de grond of lang onkruid die je ophangt in bussels? Voer het je kip gerust. Ook pas gemaaid gras zullen ze lekker vinden.

Kortom: je kip eet behoorlijk wat. Kippen zijn zeker niet kieskeurig. Soms zijn ze zelfs iets te gulzig. Dan is het aan jou, als eigenaar om ervoor te zorgen dat je kippen een gemengd en gevarieerd, gezond dieet tot zich krijgen.

En wat mogen kippen absoluut niet eten?

Zoals gezegd mag een kip geen groene aardappelen of rauwe aardappelschillen eten. Maar ook andere etenswaren kun je beter weggooien. Denk aan uienschillen, preibladeren, schillen van bananen en citrusvruchten, en beschimmeld fruit en brood. Beenderen, charcuterie, en vette, pikante of zoute etensresten kun je ook beter niet voeren. Daarnaast houden kippen niet van vlees en vis, niet van kaasresten en zeker niet van snoeihout of haagscheersel.

Bedenk dat je kippen afval kunnen verwerken, maar dat ze geen prullenbakken op pootjes zijn. Let dus een beetje op met wat je je kippen voert. Vraag desnoods om advies aan anderen, bij de dierenspeciaalzaak of bij de dierenarts als je wilt weten of je een geschikt dieet aanbiedt.

Plaats een reactie