Wil je graag je eerste groep kippen kopen? Dan kan je het beste legkippen kopen. Legkippen zijn namelijk best makkelijk tam te maken, het zijn gezellige beesten en je hoeft er niet ontzettend veel geld aan uit te geven. Wie plaats heeft voor legkippen en zich erin wil verdiepen, zou ze zeker moeten nemen.
Natuurlijk is er nog een ander voordeel: nooit meer eieren halen uit de supermarkt, maar van je eigen kip. Op die manier draag je niet meer bij aan het leed dat kippen lijden om in grote productiehallen eieren te leggen.
Beginnen met een toompje kippen
Een goed punt als je voor de eerste keer kippen gaat kopen: realiseer je dat kippen sociale dieren zijn. Koop daarom het liefst een toompje van 3 of meer kippen. Een toompje is de naam voor een groepje kippen. Tussen de kippen hoeft niet per se een haan, maar het kan natuurlijk wel. Kies bij voorkeur voor jonge dieren van een paar maanden oud. Deze kun je namelijk het gemakkelijkst tam maken.
Wanneer leghennen ongeveer een half jaar oud zijn, beginnen ze met het leggen van eieren. Dat kondigen ze aan door meer geluid te maken, maar je ziet het ook aan de kip. De kam wordt namelijk mooi rood en wat groter. Wanneer je goed voor je kippen zorgt, word je beloond met plezier en natuurlijk(e) lekkere eieren.
Waarom kiezen voor legkippen?
Zelf kippen houden is leuk om te doen en het kan zorgen voor zelfvoorzienendheid. Niets is leuker dan je eigen eieren van je eigen kippen op te rapen en op te eten. Daardoor ondersteun je de kippenindustrie minder. Iedereen kent wel de rampzalige verhalen van het leed dat kippen moeten ondergaan. Ze zitten in veel te kleine hokken, pikken elkaar kapot en liggen soms in hun eigen uitwerpselen.
Een eigen toompje kippen is dan een veel beter plan. Je kunt zelf zorgdragen voor de kippen, werkt ecologisch verantwoord en daarnaast zijn het gezellige dieren om erbij te hebben. Zeg nou zelf: het is toch fantastisch om je eigen kippen te zien scharrelen en eieren te zien leggen?
Welke soort legkip moet ik kopen?
Kies je voor een legkip, dan is het goed om te weten dat er verschillende rassen zijn. Het is verstandig je eerst even te verdiepen in de verschillen tussen deze kippen. Ze gedragen zich namelijk anders en leggen andere eieren.
Neem eens een kijkje op onze lijst van legkip rassen en soorten of op de lijst van beste legkippen. Hier vindt je wat meer informatie over verschillende legkip rassen.
Wat heeft een kip nodig?
Voordat je overgaat tot de aanschaf van kippen, is het goed je te verdiepen in de benodigdheden om kippen te kunnen houden. Zonder deze benodigdheden is het niet goed mogelijk voor de kip zich te ontwikkelen en gezond te blijven. De minimale benodigdheden zijn onder meer:
- Een binnenhok met verhoogde zitstokken;
- Een legnest met nestmateriaal;
- Een buitenren met verhoogde zitplaatsen, een zanderig gedeelte voor stofbladen, gedeelte met schaduw en een gedeelte met zon;
- Een drinkbak;
- Een voederbak;
Gezelschap
Naast deze benodigdheden, heeft een kip veel gezelschap nodig. Houd een kip nooit alleen, daar worden ze ongelukkig en ziek van. Een kip is namelijk een sociaal dier, dat zich anders gedraagt tegen de verschillende leden van hun groep. Als je een gemiddeld gezin hebt, zijn drie kippen ideaal.
De pikorde
In iedere kippenfamilie geldt een bepaalde rangorde, dit is de pikorde. Als de kippen genoeg plaats, voer en legnesten hebben, ontstaan er meestal geen problemen. Maar als je te veel kippen op een te klein oppervlak houdt, gaan de kippen met elkaar spreekwoordelijk op de vuist. Ze moeten dan namelijk tegen elkaar concurreren. De legkip die het laagst in de rang staat, wordt dan letterlijk kapot gepikt.
Voeg je nieuwe kippen aan een bestaande groep toe? Dan wordt er de eerste uren flink gevochten. De kippen moeten namelijk aan elkaar wennen en een nieuwe pikorde vastleggen. Houd daarom in het begin de kippen goed in de gaten en grijp in als er gewonden vallen.
Verveling bij kippen voorkomen met voedselverrijking
Kippen doen graag een beetje moeite voor hun eten. Anders gaan ze zich stierlijk vervelen en dat heeft negatieve effecten op het dier. Daarom is het goed ze op een leuke manier bezig te houden, middels voedselverrijking. Gewoon een bakje neerzetten kan, maar dat vinden deze actieve dieren wel saai. Daarom maken ze er alsnog een spelletje van door rond te scharrelen en met hun poten over de grond te krabben om zogenaamd naar voedsel te zoeken.
Om de dieren actief te houden en tegemoet te komen in de behoefte om te werken voor het eten, kun je het voer mengen door het stro, zagemeel of zand in het hok en op de grond. Daarnaast bestaan er speciale voerballen voor kippen. Daarmee moeten ze dan eerst rollen om de granen eruit te laten vallen.

Waar kan je een legkip kopen?
Leghennen kun je in principe op drie verschillende plaatsen kopen. Allereerst kun je een kip kopen bij de hobbyfokker. Leuk om een kleine ondernemer of een pure hobbyist te steunen. Pas wel op dat je niet bij een broodfokker koopt. Een goede hobbyist fokt zijn eigen legkippen van kuiken of aan op en laat de kip pas naar het nieuwe baasje gaan als deze volgroeid is.
Een professionele pluimveehouder heeft eigen stallen. Deze zijn vaak enorm en het belangrijkste doel is het verdienen van geld. Daarentegen heeft de professionele kippenboer wel de wijsheid in pacht als het gaat om verzorging van kippen.
Een interessante optie is het redden van een ‘afgedankte kip’. Deze worden anders geslacht. Vaak worden op websites als Marktplaats ook kippen aangeboden, maar uit ervaring blijkt dat Marktplaats legkippen nog weleens problemen hebben, zoals niet gemelde ziektes.
Een legkip kopen van de hobbyboer
Een legkip kopen bij de hobbyboer is misschien wel de leukste mogelijkheid. Je kunt goed zien hoe iemand met passie voor de kip het allemaal doet. Voor veel hobbyboeren is het hun lust en hun leven en vertellen ze graag over hoe je een kip grootbrengt en gezond houdt. Je kunt ze gerust een vraag stellen voor meer duidelijkheid.
Voordat je een kip koopt bij een hobbyboer, is het goed deze te inspecteren. Bekijk de kip even goed: vind je dat de kip gezond uit ziet, of valt het tegen? Als je twijfelt over de omstandigheden waarin de kip is verbleven of als je twijfelt aan de gezondheid van het dier, is het beter deze niet te kopen. De gezondheid van een kip zou altijd voor moeten gaan. Veel hobbyboeren vinden het fantastisch om kippen te houden, terwijl er ook een paar rotte appels bijzitten die voor het geld broodfokken.
Kiezen voor de grote stal
Wanneer je direct voor een groot aantal kippen gaat, zou je een afspraak kunnen maken bij een professionele pluimveehouder. Een professioneel bedrijf heeft een grote stal waar veel kippen samenzitten. Soms heeft de pluimveehouder geen ruimte meer voor een kip of wil deze gewoon de kip kunnen verkopen.
Je kunt dan zo een tot tien kippen kopen. Vaak is meer ook mogelijk. Je haalt ze dan af op afspraak. Het fijne van een professionele kippenboer is dat deze veel ervaring heeft en je ook goed in raad en daad kan bijstaan.
Liefdadigheid: een kip redden
Een fantastisch initiatief is het redden van een legkip. Als legkippen in de industrie niet meer dagelijks een ei leggen, worden ze afgedankt. Dat betekent dat ze klaar zijn voor de slacht. Dat is natuurlijk zonde, en wie het gewoon leuk vindt om een paar kippen te hebben, kan deze dieren redden.
Er bestaan allerlei mogelijkheden om via organisaties legkippen te redden, in plaats van jonge kippen te kopen. Naast het redden van afgedankte legkippen kun je soms ook sierkippen redden.

Wanneer legkippen kopen?
Een legkip kun je het best in het voorjaar kopen. De temperaturen zijn dan nog zacht, waardoor de kippen zich klaarmaken voor het leggen. De ideale leeftijd voor aanschaf van een kip is 18 tot 20 weken. Op dat moment leggen sommige hennen al eieren. Bij anderen kan het nog een paar dagen tot twee weken duren voordat ze beginnen te leggen.
De handelaar van de kip kan je vertellen hoelang het ongeveer zal duren voordat je de eerste eitjes kan verwachten. Koop je een kip bij een betrouwbare handelaar of via een actie van de gemeente? Dan mag je ervan uitgaan dat ze ook pseudovogelpest-ingeënt zijn en in een goede gezondheid verkeren.
Het is goed om in de eerste weken hetzelfde voer te geven als die ze kregen bij de boer. Daarna kun je langzaam overschakelen naar het voeder waar je zelf voor kiest. Wees spaarzaam met keuken- en tuinafval.
Kip gekocht: het vervoer
Heb je een kip gekocht? Dan moet je deze uiteraard vervoeren. Bij normale temperaturen (tussen de 5 en 25 graden), is de meest ideale situatie het dier te vervoeren in een vervoerskist. Soms kan een kartonnen doos met flinke luchtgaten ook voldoende zijn.
Het is goed om eerst naar het weerbericht te kijken, alvorens de kippen op te halen. Bij hoge temperaturen (boven de 25 graden), kun je beter nog even wachten tot je je nieuwe bewoners ophaalt. Kippen zweten namelijk niet, waardoor ze erg slecht tegen hoge temperaturen kunnen.
Plaatsing in het verblijf
Bij thuiskomst is het verstandig de kippen eerst in het nachthok te plaatsen. Laat de schuif van het hok dicht, zodat ze er niet uit kunnen. De volgende dag kan de schuif open. Wacht dan rustig af of de kippen de weg naar de ren vinden. Het zijn nieuwsgierige dieren, dus vroeg of laat gaat de eerste aan de wandel. En als er een kip over de dam is, volgt de rest snel.
Controleer in de eerste paar avonden of de kippen ook echt in het nachthok zijn gaan slapen. Is dat niet het geval? Pak het dier dan op en zet deze op de stok in het nachthok.
Hoeveel kost een legkip?
Kippen kosten afhankelijk van welke soort je kiezen, zo’n 5 tot 50 euro per stuk. Voor een hok betaal je ongeveer 130 tot 300 euro. De precieze prijs hangt af van het gebruikte materiaal en de stijl van het hok.
Ook heb je een kippenvoerbak en een drinkemmer nodig. Deze heb je al voor ongeveer 35 euro. Voor het voer en strooisel moet je rekenen op ongeveer 1,50 euro per maand. Gelukkig heb je het voer met de verkoop van een doosje eieren weer uit.
Daarnaast heb je uiteraard wat supplementen voor de gezondheid nodig, net als nestvulling. Je wilt ook dat de dieren veilig zitten, dus is extra afrastering ook handig. Daardoor kom je gemiddeld uit op 1005 euro aan kosten voor het eerste jaar en 144 tot 306 euro voor de jaren die daarop volgen.
Vind je de aanschaf te hoog? Dan is het ook mogelijk om kippenhokken en toebehoren te huren. Toch is het wel zo makkelijk om zelf spullen aan te schaffen, want die gaan nog jaren mee.
Wat een hoop goede informatie, dank!
Kunt u mij adviseren over een goede hobbyboer in de buurt van Wageningen voor de aankoop van 3 legkippen?