Een kunststof kippenhok biedt veel voordelen tegenover traditionele kippenhokken. Het is een goed idee je van tevoren eerst te verdiepen in de voordelen en waar je op kunt letten bij aanschaf van een hok. Bekende merken zijn onder meer Polywood, Aveve, Cosy Coop en Eglu. Misschien heb je het idee opgevat om zelf een kunststof kippenhok te maken. Ook daarvoor hebben we een aantal tips.
Waar moet je op letten bij een kunststof kippenhok kopen?
Zit je te denken aan een kunststof kippenhok? Dat is een goede keus, maar waar moet je nu precies op letten? Een kleine checklist.
Is er voldoende ruimte?
Natuurlijk is het belangrijk dat de kippen genoeg ruimte hebben om te scharrelen. Kippen zijn dieren die graag in de rondte lopen en het liefst hebben ze daarvoor behoorlijk wat ruimte. Ondanks dat ze niet zo groot zijn, kunnen ze zonder voldoende ruimte niet functioneren.
Voor een middelgrote kip moet je rekening houden met ongeveer 0,25 vierkante meter binnen het hok, per kip. Voor een zware vleeskip moet je rekening houden met ongeveer 0,75 vierkante meter per kip.
Bij de keuze voor een kunststof kippenhok is het al zaak hier naar te kijken. Zeker als je haantjes hebt, kan het naar aflopen als je een te klein kippenhok hebt. Die gok wil je dus zeker niet nemen.
Kun je de vloer drooghouden?
Belangrijk is dat de vloer makkelijk drooggehouden kan worden. Dat kan bijvoorbeeld door aangestampte aarde, tegels of beton te gebruiken binnen het hok. De vloer moet te allen tijde droog zijn. Een pluspunt van bijvoorbeeld een betegelde of betonnen vloer is dat deze snel en goed schoon te maken is.
Wil je gebruikmaken van aangestampte aarde? Dat kan ook, maar het wordt minder vaak gedaan. Het vereist ervaring en een goede kennis van kippen. Ervaren kippenhouders merken wel dat met aangestampte aarde hun dieren minder last hebben van infecties.
Kun je er zitstokken in plaatsen?
Het credo ‘Zit hoog en droog!’ gaat zeker op voor kippen. De kip zit namelijk niet alleen graag droog, maar ook hoog. In een natuurlijke omgeving slapen ze zelfs op de takken van struiken of bomen. Het is goed om deze natuurlijke omgeving na te bootsen. Dit kun je doen door zitstokken in het hok te plaatsen.
Pas wel op, want op zitstokken kunnen soms parasieten zitten. Je kunt hier tegen gesteentemeel gebruiken. Je bepoedert de zitstokken hier dan mee. Daarnaast kun je de stokken met lijnzaadolie insmeren. Dat is een natuurlijk product waarin parasieten vast komen te zitten en uiteindelijk sterven.
Bij de keuze voor een kippenhok is het goed om wat extra ruimte achter de hand te houden, zodat je zitstokken kunt plaatsen. Daarmee zorg je voor een tevreden kip.
Is er voldoende lichtinval en ventilatie?
Net als mensen hebben ook kippen genoeg ventilatie nodig. Je moet er zelf niet aan denken om de hele dag in een benauwd hok te zitten, dus dat willen kippen ook niet. Voor ze op stok gaan, laten ze vaak nog een laatste kippenkeuteltje vallen. Als je een slecht verlucht hok hebt, kan dat voor condensatie zorgen. De uitwerpselen beginnen daardoor te stinken.
Dat kan ook worden gezien als slecht onderhoud. Een goede verluchting verhelpt deze problemen. Je kunt bijvoorbeeld de ingang van een afsluitbaar gedeelte van kippengaas voorzien. Bovenaan het hok kun je dan nog een verluchtingsrooster plaatsen.
Kippen houden ervan om in donkere hoekjes te kruipen. Daarom is het goed bij de keuze en de plaatsing van het kippenhok rekening te houden met de lichtinval. Je kunt directe lichtinval voorkomen door lichtdoorlatende kunststof te gebruiken. Veel leghenbedrijven doen aan bijlichten in de winter. Dat is meestal niet nodig. Kippen kunnen namelijk prima over weg met de meest natuurlijke cyclus van de winter- en zomertijd.
Kunststof kippenhok zelf maken
Wil je zelf een kunststof kippenhok maken? Een handige doe-het-zelver heeft er een leuke uitdaging aan. Het mooie van zelf een hok maken, is dat je deze geheel naar eigen wensen kunt bouwen. Kies je voor een speciale vorm of grootte? Of is juist een erg standaardhok het idee? Een paar tips om zelf een hok in elkaar te zetten.
Wat heb je nodig voor een kippenhok?
Natuurlijk heb je voor een kunststof kippenhok de benodigde materialen nodig. Denk bijvoorbeeld aan kunststof palen, kunststof platen en andere materialen. Je zou eens kunnen kijken naar gerecycled materiaal voor een ecovriendelijke keuze. Bovendien kun je op deze manier geld besparen.
Om een kippenhok zelf te maken, is het belangrijk dat je een nachthok aanschaft. Deze moet kunnen worden afgesloten voor roofdieren. Zeker in het nachthok zijn zitstokken en legnesten onmisbaar. Kit kieren en naden dicht, om bloedluis te voorkomen. Zet het nachthok niet op een plek waar de hele dag zon is; kippen kunnen niet goed tegen hitte, maar ook niet tegen tocht. Zorg daarom ook voor een goede isolatie.
Een andere belangrijke benodigdheid is de ren. Je kunt de kippen natuurlijk de hele dag in de tuin laten lopen, maar ‘s nachts is dat niet veilig. Je wilt ze dan toch kunnen opsluiten. Dit is ook handig als er een zieke kip in het gezelschap is en deze apart moet worden gehouden van de rest. Een ren kan worden gekocht, maar ook zelf worden gemaakt met kippengaas. Denk erom dat de ren groot en hoog genoeg is en dat deze overdekt is. De ren moet namelijk ook bescherming bieden tegen (roof)vogels.
Overige benodigdheden zijn:
- Afrastering;
- Zitstokken;
- Kippendrinkbak;
- Kippenvoerbak;
- Voer;
- Stro voor een legnest;
- Grit met speciale maagkiezel;
- Voerton om het eten in te bewaren;
- Groenvoer;
- Aluspray;
- Warmtelamp;
- Hapjes;
- EHBO-kast;
Nadenken over de inrichting
Als je een kunststof kippenhok gaat bouwen, denk dan alvast na over de inrichting. Wat wil je er precies inzetten? Moet er ruimte voor planten zijn? Hoe stevig moet het hok precies zijn? Maak je een soort overkapping voor je hok of gebruik je een afdeknet? Het zijn allemaal vragen die je jezelf kunt stellen als je een kunststof kippenhok zelf gaat maken.
De hoogte van je kippenhok
Voor blije kippen is het belangrijk dat het hok hoog genoeg is. Een goed kippenhok is tenminste 1,70 meter hoog. Op die manier kunnen vossen er niet overheen komen om het hok te slopen en bij de kippen te komen. Daarnaast kunnen kippen er zo niet uit ontsnappen. Het is een goed idee om het kunststof kippenhok volledig af te sluiten. Dat heeft wel een nadeel: voor het schoonmaken moet je een extra deur inbouwen.
Toegegeven, een afgesloten kippenhok lijkt minder leuk dan een hok waar je van bovenin nog naar je kunt kippen kunt kijken. Maar een goede kippenhouder stelt altijd het belang van zijn vee voorop.
De grootte
We bespraken het al even, maar een groot kippenhok is een groot voordeel. Kippen houden ervan om lekker veel bewegingsruimte te hebben. Maak het hok het liefst zo groot als je de ruimte ervoor hebt. Dan komen we ook nog weer uit bij de inrichting: hoe meer je erin zet, hoe groter het hok moet worden. Je wilt immers dat de kippen genoeg ruimte hebben om rond te lopen en geen last hebben van de inrichting.
Rekening houden met het ras
Hoe je het hok bouwt, hangt ook af van het ras dat je gaat houden. Zo zijn er rassen die worden gehouden voor het vlees. Die zijn iets zwaarder, wat een steviger hok vereist. Daar komt bij dat dit ras niet snel zal vliegen, dus de hoogte van het hok mag best wat lager zijn. Dan heb je nog de sierkippen zoals de Brahma. Deze kippen kunnen hoog springen. Daar moet je dus rekening mee houden.
Moet ik een vergunning aanvragen?
Meestal hoef je voor het bouwen van een eigen kippenhok geen vergunning aan te vragen als je kunststof palen gebruikt. De maximale hoogte van een hok mag 2 meter zijn. Oud er wel rekening mee dat het hok binnen 30 meter vanaf de bebouwing van het eigen kavel moet staan en dat je maximaal 1 hok per perceel mag plaatsen.
Het hok mag niet groter zijn dan 10 kubieke meter en het moet een meter van de perceelgrens staan. Anders moet het tegen een muur van het huis of de schuur staan. Wanneer het hok helemaal van kunststof wordt gemaakt, kan het zijn dan een bijkomende vergunning noodzakelijk is. Houten kippenhokken mogen zo worden gebouwd.
Je mag vanzelfsprekend het hok niet in de voortuin plaatsen. De nokhoogte bedraagt maximaal 3 meter. Wil je zeker zijn van alle vereisten? Vraag het dan even na bij je lokale gemeente. De eisen kunnen per gemeente verschillen.
Hoe werkt een kunststof kippenhok tegen bloedluis?
Een kunststof kippenhok is niet alleen duurzaam, maar is ook een goed middel tegen bloedluis. Je kunt een dergelijk hok namelijk erg goed schoonmaken, waardoor bloedluis eigenlijk geen kans krijgt. Ze vinden het niet fijn om zich te begeven in een schoon hok. Er zijn beweringen dat een kunststof hok 100 procent bloedluisproof zijn, maar dat is helaas iets te optimistisch.
Bloedluis komt een hok binnen via de naden en kieren. Daarom is het goed om voor een kunststof hok met dichte naden en kieren te kiezen. Op die manier kan de bloedluis maar moeilijk binnenkomen en bespaar je heel wat gezondheidsproblemen voor jouw geliefde kippen.
Wat zijn de voor- en nadelen van een kunststof kippenhok?
Kunststof kippenhokken hebben verschillende voordelen, maar er zijn ook enkele nadelen. We zetten ze op een rij.
Kunststof kippenhok voordelen
Een kunststof kippenhok heeft verschillende voordelen tegenover een hok van bijvoorbeeld hout. Het gaat veel langer mee dan hout, waardoor je een duurzame keuze maakt. Daarnaast is het relatief onderhoudsarm. Je kunt kunststof makkelijk schoonmaken en schoonhouden, waardoor bijvoorbeeld bloedluis minder kans maakt.
Fijn is ook dat het makkelijk verplaatsbaar is. Dat is een voordeel, want na verloop van tijd moet een hok verplaatst worden. De bodem wordt dan hard en de mest van de kippen trekt in de grond. Daar komen vliegen op af en het gaat behoorlijk stinken. Met een kunststof kippenhok kan je het hok eenvoudig verplaatsen: je tilt het simpelweg op en zet het een paar meter verder. De bodem is vrij en de grond kan eenvoudig omgeschept worden.
Daarnaast is een dergelijk hok gewoon mooi om te zien en bovendien gebruiksvriendelijk. Het is voor de kippenhouder eenvoudig om de eieren eruit te halen.
Kunststof kippenhok nadelen
Er zijn een paar nadelen aan het kopen of het bouwen van een kunststof kippenhok. Voor veel doe-het-zelvers is het best nog een klus om zo’n hok te bouwen. Je moet bijvoorbeeld het juiste materiaal uitkiezen, omdat bepaalde varianten plastic verkleuren bij zonlicht. Het is goed om daar bij aankoop van het hok naar te informeren.
Daarnaast kan een kunststof hok condenseren. Als de kip zijn behoefte heeft gedaan, kan dat naar verloop van tijd stank opleveren. Daarom is het belangrijk om het hok voldoende te ventileren.
Een gerecycled plastic kippenhok gebruiken
Tegenwoordig vinden we op de markt ook veel hokken van gerecycled plastic. Dit is goed voor het milieu, omdat er verspilling wordt tegengegaan. Een voorbeeld van een gerecycled kippenhok is het Barney ECO kippenhok van Kerbl. Dit kippenhok is gemaakt van 60% kunststof en 40% hout. Dankzij de milieuvriendelijke productie is dit kippenhok waterdicht en blijven je kippen lekker warm en veilig.Door een gerecycled plastic kippenhok te gebruiken, maak je dus een verstandige keuze. Ook steeds meer gewone winkels bieden tegenwoordig zulke hokken aan.