Starten met kippen houden of wil je kuikens kopen ter aanvulling op je bestaande toom? Kuikentjes houden en opvoeden is een leuke bezigheid die zorgt voor een stevigere band met je dieren. Het is wel goed je eerst even in te lezen. Zeker als je voor de eerste keer kuikens gaat kopen. Jonge kippen zijn immers wat zwakker dan volwassen kippen en hebben bovendien andere behoeften. Ook is het belangrijk dat je verdiept in de fokker waar je het broedei of de jonge kuikens gaat kopen. Waar kun je op letten, en wat is belangrijk voor de eerste dagen? Een paar tips en wat achtergrondinformatie voor wie op zoek gaat naar een nestje kuikens.
Kippen kuikens kopen
Wanneer je kuikens gaat kopen, kun je in principe kiezen voor twee soorten: eendagskuikens of kuikens die wat ouder zijn. Oudere kuikens hebben vaak geen warmte meer nodig en vereisen wat minder aandacht dan jonge kuikens. Toch is het houden van jonge kuikens ook een leuke bezigheid.
De kuikens groeien en groeien. Vanaf week 6 tot 8 zullen ze niet meer onder moederkip kruipen voor extra warmte. Bij eendagskuikens is het goed daar rekening mee te houden met een warmtelamp of een warmteplaat. Houd bij het kopen van kuikens altijd rekening met de behoeften en wensen van deze dieren.
Waarom jonge kuikens kopen?
Jonge kuikens hebben als voordeel dat je ze zelf handtam kunt maken. Ze zijn gemakkelijk naar je toe te lokken met wat lekkers en wennen aan jou als hobbykippenhouder. Ze zullen rustig en gezellig worden. Met een beetje geluk leggen ze ook nog regelmatig een eitje.
Het klinkt misschien onaantrekkelijk omdat kuikens extra warmte nodig hebben en qua gezondheid fragieler zijn dan volwassen kippen, maar kuikentjes houden is echt een leuke bezigheid en het zorgt toch voor een speciale band tussen jou en de kip. Het opvoeden van kippen is gemakkelijker dan je denkt. In de Kippengids staan ook veel tips om kuikentjes te laten uitgroeien tot volwaardige kippen
Beginnen vanaf het begin: met een broedei
Naast het kopen van jonge kuikentjes is het misschien ook interessant om zelf de kippeneieren uit te broeden. Om nakomen uit een ei te krijgen, is het belangrijk dat deze bevrucht is. Niet alle broedeieren zijn bevrucht, wat het uitbroeden ervan ook spannend kan maken. Kippenfokkers houden bepaalde rassen bij elkaar, met een haan en een paar hennen. De haan betreedt de hen, waaruit de eitjes voortkomen.
De kippenfokker legt de eieren apart, zodat ze door hemzelf of door een hobbykippenhouder kunnen worden uitgebroed. Het is mooi werk om te doen en het is bovendien niet duur: een broedei heb je al voor tussen de 50 cent en 1,50 euro. Voor speciale kippenrassen of kleurslagen kan de prijs wel behoorlijk oplopen.
Broedeieren kun je het best kopen bij ervaren fokkers. Het kan ook zijn dat je ze haalt bij de dierenwinkel of bij andere hobbyfokkers met een toompje kippen in de achtertuin, Door zaken te doen met fokkers die zich specialiseren in bepaalde rassen, weet je zeker dat de kuikens uit de broedeieren raszuiver zijn.
Aandachtspunten
Wanneer je op zoek gaat naar jonge kuikentjes, is het verstandig met een aantal zaken rekening te houden. Voer een aantal checks uit om er zeker van te zijn dat je goede, gezonde kuikens koopt. Kijk daarvoor goed in de rondte bij de fokker of de persoon waar je ze koopt.
Controleer bijvoorbeeld hoe schoon het hok is waarin de kuikens verblijven. Een vies hok kan duiden op verwaarlozing en kan bovendien voor ziektes zorgen. Dat kun je ook zien aan de andere kuikens en kippen. Hoe zien zij eruit? Lijken ze gezond, of hebben ze wat aandacht nodig?
Vraag aan de handelaar of er kippen apart zitten, en waarom. Vraag ook of er kuikens bij zijn die al ziektes hebben gehad. Als een kuiken ziek is geweest, is het geen goede aankoop. Kuikens moeten kerngezond zijn.
Natuurlijk is het zaak dat de kuikens zijn ingeënt. Het laatste wat je wilt, is ziekte naar je kippenhok halen. Je kunt hiervoor bewijs vragen aan de handelaar. Schroom niet om (kritische) vragen te stellen: dit is je kans. Heb je er een slecht gevoel bij, dan kun je beter rechtsomkeert maken en naar huis gaan. Hoe gek het ook klinkt: een goede klik met de handelaar is noodzakelijk.
Bij de fokker
Je kunt kuikens kopen op verschillende adressen. De voorkeur gaat naar de hobbyfokker. Hobbyfokkers houden kippen en kuikens voor de lol, omdat ze het leuk vinden om te doen. Of omdat ze een klein zakcentje bij willen verdienen. Broodfokkers kun je beter vermijden. Dit zijn fokkers die alleen maar willen verdienen en niets anders. Ze hebben niet de liefde voor de kippen die een hobbyfokker wel heeft.
Eerlijk is eerlijk: ook een hobbyfokker moet geld verdienen. Maar toch fokt deze op een andere manier dan de broodfokker. Een hobbyfokker heeft meer tijd om de kippen en kuikens echt aandacht te geven, terwijl bij de broodfokker alles op snelheid moet, want tijd is geld.
Kijk op internet naar betrouwbare hobbyfokkers. Lees wat anderen zeggen over een bepaalde fokker. Online zijn aardig wat trefpunten te vinden voor mensen die kippen willen gaan houden of die op zoek zijn naar kuikens. Zo weet je een beetje met wie je te maken hebt.
Kiezen voor een hen of een haan?
Altijd een moeilijke vraag: hoe kies je voor een hen of een haan? Eigenlijk kun je dat in de eerste 8 weken niet zeggen. Pas na 8 weken wordt het geslacht van een kuiken bekend. Het is goed hier rekening mee te houden, want niet iedereen zit op een haan te wachten. Hanen maken immers veel herrie en dat is niet fijn als je kippen houdt in een woonwijk. Overigens zorgt een haan bij volwassen leeftijd ook voor rust en orde in het hok, wat eventuele overlast ook weer kan voorkomen.
Bij oudere kuikens kun je bewust kiezen voor een hen of een haan. Die keuze maakt iedereen voor zich. Toch zijn er ook veel mensen die voor piepjonge kuikens kiezen en dan is het natuurlijk maar afwachten wat er uit het ei komt. Jonge kuikens hebben speciaal voer en een warmteplaat nodig. Maak alvast een checklist van benodigdheden om de nieuwe kuikentjes te kunnen verwelkomen.
Zieke kuikens herkennen
Zieke kuikens kopen is een groot probleem. Het kan voor ziekte bij al je kippen zorgen. Zeker als de kleine kippen al bloedluis hebben, wordt het een ware plaag. Bovendien kunnen bepaalde ziektes overspringen op andere kippen.
Vraag bij aankoop van je kuiken of deze al ziek is geweest. Je wilt kuikens die ziek zijn geweest liever mijden, omdat ze op latere leeftijd de gevolgen van de ziekte nog kunnen ervaren. Eigenlijk moet je gewoon voor kerngezonde kuikens kiezen. Kijk voorbij het schattige aspect en zet de gezondheid van de dieren bovenaan: dit is de belangrijkste prioriteit.
Je merkt of een kuiken ziek is door de houding van het kuiken: ze zitten vaak in elkaar gedoken, hebben opgezette veren en zien er niet gezond uit. Ze hebben een rare kleur of zien er in het algeheel zielig uit. Hoe zeer je zielige kuikentjes ook wilt helpen; doe het niet. Zieke kuikens moeten nooit geadopteerd worden, omdat ze ook anderen kunnen besmetten.
Uiteraard slapen kuikens veel, maar het zijn ook nieuwsgierige beestjes. Ze zijn het liefst lekker actief en zijn nieuwsgierig naar de wereld. Tikken op het hok zorgt ervoor dat ze wakker worden. Als dat niet gebeurt, is er een kans dat het kuiken dat je wilt kopen ziek is.
Eendagskuikens
Als je wilt kiezen voor eendagskuikens, is het belangrijk te checken of deze wel rechtop lopen en actief zijn. Daarnaast mogen de kuikens geen poepkontjes hebben. Als alles goed lijkt, mag je ze meenemen. Doe dit wel op een warme manier. Een goede manier is bijvoorbeeld een fles met warm water in het vervoershok plaatsen. Bij thuiskomst moeten al een aantal zaken geregeld zijn en klaarstaan.
Zo moet er een apart kuikenhok klaarstaan, met een warmtelamp of een warmteplaat. In de eerste dagen is het voor het kuiken heel belangrijk dat deze in de warmte staat. Zet de lamp of de plaat niet te hoog. Ze zullen veel drinken, dus moet er een kuikendrinkbak met water klaarstaan. Uiteraard is wat voer ook essentieel. Je kunt de kuikens eventueel wat vitamines geven om ze gezond te houden.
Van kuikens naar krielkippen
Wie niet genoeg plek heeft, kan het best kiezen voor kuikens die uitgroeien tot krielkippen. Deze kippen hebben niet zoveel ruimte nodig. Ze zijn 3 tot 5 keer lichter dan andere kippen en eten ongeveer 70% van de hoeveelheid van grote kippen.
Bij het kopen van kippen is het belangrijk dat je hennetjes koopt. Die leggen eieren en zijn belangrijk voor de rust in het hok. Een haantje erbij is altijd handig, omdat er dan een pikorde is. Maar een hok met meerdere hanen is geen goed idee. Dat wordt een groot bloedbad omdat de hanen elkaar willen uitdagen en elkaar willen overstemmen. Ze willen allemaal het haantje de voorste zijn. Dat kan natuurlijk niet. Daarom: vooral hennen en een enkele haan. Heb je er een haantje bij zitten, doe deze dan niet weg.
Je kunt bij de fokker vaak ook vragen om hennetjes. Deze sorteert vaak al voor. Mocht je toch een haan hebben gekocht, dan mag je deze in de meeste gevallen omruilen.
Kuikens kopen winkel
Kuikens kopen kan ook in de dierenwinkel. Houd er rekening mee dat de verkoper hier minder van de kuikens zal afweten dan bij de fokker. De verkoper is immers niet bij de geboorte van de kuikens geweest. Wel weet deze waarschijnlijk iets van de omstandigheden waarin de kuikens geboren zijn, omdat de dierenwinkel vaak al langere tijd met een bepaalde fokker werkt.
Schroom ook in de winkel niet om (kritische) vragen te stellen. Uiteindelijk moet jij als koper een goed gevoel hebben bij het kopen van de kuikens. Heb je er geen goed gevoel bij, doe het dan niet.
Je mag er overigens wel vanuit gaan dat dierenwinkels gezonde dieren verkopen. Zo zijn er ook dierenwinkels die bijvoorbeeld het ‘Dierbaar’-keurmerk hebben: een keurmerk voor dierenwinkels die op een verantwoorde manier zakendoen.
Kuikens kopen in de buurt
Ga je kuikens kopen in de buurt? Let er dan op dat je dit doet bij een vertrouwde verkoper. Je kunt online alvast wat voorwerk doen over de verkoper. Is dit een hobbyfokker of een broodfokker? Wat vinden anderen van zijn of haar diensten? Kijk ook goed rond: hoe lopen de kippen erbij en is alles netjes? Uiteraard geldt ook hier weer dat je zoveel mogelijk vragen stelt voordat je de aankoop doet.
Wanneer je geen idee hebt waar je in de buurt goede kuikens kunt kopen, kun je dit natuurlijk ook eens navragen aan andere hobbypluimveehouders. Online zijn er ook kippenfora waar je met andere pluimveehouders kunt praten. Ongetwijfeld dat hier ook te vinden is waar in de buurt je op een verantwoorde manier kippen kunt kopen.
Hoe vervoer je kuikens?
Kippen vinden het niet fijn als je ze oppakt om te vervoeren. Daarom kun je de kuikens het best in een reismand meenemen. Deze moet donker zijn, met wat zacht materiaal, waarin de kippen kunnen zitten en liggen. Een zuurstofgaatje in de transportkooi is echt belangrijk; het kuikentje moet wel kunnen ademen.
Kuikens laten opgroeien
Leuk, die nieuwe kuikentjes, maar het zijn net kinderen. Ze moeten opgevoed worden en ze moeten heel wat uren per dag verzorgd worden. Het belangrijkste is het schoonmaken van de plaats waar je ze gaat houden. Ontsmet en reinig het verblijf regelmatig op een grondige manier. Gebruik daarbij geen bleek, want dat is slecht voor de kuikens.
Kuikentjes hebben iedere dag aandacht nodig. Geef ze dagelijks vers water en vers voer. Houd in de gaten of de kuikens genoeg ruimte hebben om vrij te kunnen bewegen. Anders is het vergroten van het hok of het opdelen in meerdere hokken een vereiste. Je kunt als ondergrond het best voor droog materiaal kiezen.