Stel: je houdt van dieren. Je bent gek op kippen. Maar je hebt niet veel ruimte. Of je woont in een woonwijk en wilt je kinderen toch iets meegeven van levende dieren die geen kat hond, cavia of konijn zijn. Dan zijn kleine kippen een leuke optie. Welke kleine kippenrassen zijn er zoal? Wat zijn hun kenmerken? Waar kun je kleine kippen vinden en kunnen ze ook los in de tuin?
Kleine kippen houden
Kleine kippen houden is een leuke bezigheid. Zeker als je kinderen hebt en deze wilt betrekken bij waar hun eitjes vandaan komen en meer inzicht wilt geven in het leven met dieren. Maar ook als persoonlijke hobby of gewoon voor het gezelschap is het houden van kleine kippen leuk tijdverdrijf. Bovendien is het een goede manier om toch kippen te kunnen houden als je maar beperkt de ruimte hebt.
Waarom kleine kippen houden?
Niet iedereen heeft een boerderij tot z’n beschikking en achtertuinen kunnen niet vol met kippen gezet worden. Een kleine kip heeft dan de voorkeur. Kleine kippen zijn meestal leuk om mee te beginnen. Zeker als je nog niet zoveel ervaring hebt, of als er ook kinderen rondlopen. Kleine kippen kunnen in veel gevallen in de tuin rondlopen en hoeven niet altijd in een hok. Het zijn gezellige verschijningen die ook nog eens eitjes leggen. Niet zo groot, maar toch voldoende om jezelf van een lekker eitje te kunnen voorzien. Woon je in bijvoorbeeld een tussenwoning en wil je de buurt niet tot last zijn, kijk dan eens naar de verschillende kleine kippenrassen. Of misschien vind je het gewoon grappig om te zien wat de kleinste kippen ter wereld zijn. Hoe dan ook, we hebben een lijst van kleine kippen samengesteld.
Waar kan ik kleine kippenrassen vinden?
Kleine kippenrassen zijn overal te vinden. Het is goed om eerst online informatie te verzamelen over interessante kleine kippen. Ga bij verschillende fokkers langs om je te verdiepen in de kleine kippenrassen. Een fokker kan je veel meer vertellen over het ras of de soort, dan je op internet kunt vinden. Ga niet meteen in zee met de eerste fokker die je tegenkomt. Bezoek altijd meerdere fokkers, zodat je vergelijkingsmateriaal hebt. Wanneer je nog niet per se aan het houden van kippen toe bent, maar ze wel interessant vindt, kun je kleindiertentoonstellingen voor kleine kippen bezoeken. Die vinden door het hele land door plaats. Meestal worden ze gehouden tussen september en begin februari. Het is een mooie gelegenheid om alvast meer informatie in te winnen en stiekem een voorselectie te maken voor je eigen favoriete kleine kippenras. Welk karakter past bij jou? Welke kleuren vind je mooi? Wat heb je de kip te bieden? Waar wil je deze voor houden? Al deze vragen kun je jezelf beantwoorden door zulke tentoonstellingen te bezoeken.
Kleine kippen in de achtertuin of de stadstuin
Wie kleine kippen wil houden, kan dit met sommige rassen gewoon doen in de achtertuin of de stadstuin. Bepaalde soorten voelen zich juist thuis door vrij in de achtertuin rond te lopen. Het is hoe dan ook wel noodzakelijk basisvoorzieningen te treffen. Dat houdt in dat er ook een hok en een ren voor de kippen moet zijn en dat de houder zorgt voor schone huisvesting. Kippen in de achtertuin of stadstuin, zijn het liefst rustig, slopen niet, kunnen niet vliegen en klein van stuk. Als ze ook nog eens makkelijk zijn om te houden en kindvriendelijk zijn, wordt het nog leuker. De ervaring leert dat veel mensen voor in de achtertuin kiezen voor bijvoorbeeld zijdehoenders. Wie voor het eerst kippen gaat houden, kan zich het best alvast inlezen over de Wyandotte kriel.
Lijst met kleine kippen
Ben je op zoek naar een kleine kip voor in de achtertuin? Dit is de lijst met kleine en de kleinste kippenrassen. Bij ieder ras vind je ook een korte beschrijving van het karakter en het uiterlijk. We geven ook aan waar het ras zich het meest thuis zal voelen. Zo krijg je een goede globale indruk van de mogelijkheden van het ras.
1. Serama
De Serama is het kleinste kippenras ter wereld. Dit kleine kipje weegt normaal gesproken niet meer dan 500 gram. Ze komen vaak voor in Maleisië, waar het normaal is om vogels te fokken die minder dan 250 gram wegen. De Serama heeft een volle borst die hoog wordt gedragen. Daarbij wordt ook de staart hoog gedragen, zodat een V-vormig silhouet ontstaat. Om dit ras te kunnen houden, is een goed droog hok en een schuilplaats voor de regen nodig. ‘s Winters zitten ze graag in een garage of in een tuinhuis. Warmte is dan heel belangrijk. Een dag flinke kou kan al genoeg zijn om het diertje gestrekt te vinden. Het is goed te onthouden dat de grootte van de kip van invloed is op hoe goed ze met koude om kunnen gaan. Hoe kleiner de kip, hoe slechter het diertje tegen de kou kan.
2. Cochin
De Cochin is er in twee varianten: als kleine krielkip of als groot ras. In dit artikel gaan we in op het houden van de Cochin als een kleine krielkip. Van oorsprong komt dit ras uit China. De kip staat bekend om zijn rustige karakter en is te herkennen aan de vele veren op de poten en de mooie donzige vacht. Opvallend aan Cochins zijn hun extra teentje.
Meestal wordt het ras gefokt in zwart, blauw, wit, buff, zwartbont, koekoek of meerzomig patrijs. Omdat deze kippen zo rustig van aard zijn, zijn ze geliefde hobbykippen. De Cochin krielkip komt dan ook regelmatig voor in het hobbyhok in de achtertuin.
3. Wyandotte krielkip
De Wyandotte krielkip is wereldberoemd om zijn vriendelijke karakter. Het is een van de makkelijkste kippen om te verzorgen en is daarom ook geschikt voor beginners. De raskip is verkrijgbaar in meerdere kleuren. Een absolute aanrader voor wie voor het eerst kippen gaat houden.
Laat deze kip rustig door de tuin scharrelen en benader ze op een rustige manier. Door vlokreefjes, meelwormen of andere kippensnacks te gebruiken, maak je ze handtam. Deze krielkip legt ook eitjes. Daarmee begint de Wyandotte als ze rond de 25 weken is. Je kunt gemakkelijk aan deze kippensoort komen door bij een fokker bevruchte eieren te kopen. Leg ze in een legnest en laat er een broedse hen op zitten. Na ongeveer drie weken heb je prachtige kuikens. Heb je nog geen hen? Dan kun je ook een broedmachine gebruiken.
4. Zijdehoen
De Zijdehoen is een opvallende verschijning door haar harige vederkleed. Ook de pootjes zitten veren. Waarschijnlijk wil je deze kip best aaien en dat vindt deze dame helemaal niet erg. Het is een uniek kenmerk van het zijdehoen dat ze het prettig vindt om geaaid te worden. De kans op nakomelingen is met een klein zijdehoen heel groot: ze is vaak en lang broeds. De nakomelingen zullen net als moederkip zelf, rustig en handtam zijn. Ze kunnen ook tegen extreme temperaturen, zelfs tegen extreme kou. Dat mag geen verrassing zijn, met zo’n enorme vacht.
5. Sebright
De Sebright is een absolute klassieker. Het is een van de oudste, Britse kleine sierkippen. Deze kriel staat geheel op zichzelf en is dus geen uitgave van een groter ras. Dankzij hun geringe grootte zijn ze zeer geschikt om in de achtertuin te houden. De naam van deze kleine kip is afkomstig van sir John Sebright, een parlementslid van het graafschap Hertfortshire, die graag schreef over het houden en fokken van dieren.
Dit ras is over het gehele lichaam, inclusief de staart, gezoomd. Iedere veer is voorzien van een smalle zwarte of een witte zoom. Dat is wat dit ras zo bijzonder maakt. Kijken we naar het karakter, dan merken we het levendige en vertrouwelijke karakter op. Je kunt een Sebright prima houden in een beperkte ruimte, maar de kip vindt het ook fijn om in een vrije uitloop te zijn.
Pas met Sebrights op voor roofvogels: deze krielen zijn helaas een geliefde prooi van ongenode gasten. Houd ook het inenten in de gaten. Kuikens van dit ras moeten namelijk worden ingeënt tegen de ziekte van Marek, waarvoor de Sebright erg gevoelig is.
6. Chabo
De Chabo noemen we ook wel eens ‘Japanse krielen’, genoemd naar hun oorsprong: Japan. Pas in de negentiende eeuw verschenen ze op Europese shows, maar al in 1660 hield Jan Steen deze zwartstaart kriel. Ze waren een tijdje uit het beeld verdwenen.
In de loop der jaren ontstond een Europese, westerse variant van de Chabo. Deze werd gefokt uit dieren die de Duitse adel naar Europa haalde. In Engeland werd het ras zeer geliefd onder vrouwen, omdat het een bijzondere verschijning is: een kleine kip, met zwarte pootjes, een buik die bijna tot op de bodem komt en vleugeleinden die net de grond raken. Er is geen kip zo onmiskenbaar als de Chabo.
De Chabo kun je rustig in een beperkte ruimte houden. Het is een rustige kip dat van oudsher een geweldig hobbydier is. Ze houden van mensen. Hanen van dit ras zijn maar weinig vechtlustig. Daarom kunnen ze ook goed bij andere rassen. Zet er geen vreemde haan bij, want dan is de kans op vechten wel erg groot. Wat soms voorkomt bij Chabo’s, is dat de hanen mee zorgen voor de opfok van kuikens.
7. Kuifhoen kriel
Een echt Nederlands ras: de Kuifhoen kriel. Dit ras heeft zijn naam te danken aan de grote, ronde, volle kuif die groeit op een verhoging van het schedeldak. Hennen herken je aan de korte, ronde kuifveren. Hanen herken je juist aan de at langere kuifveren, waardoor deze wat verder naar achteren is gericht. Dit ras heeft geen kam. Je moet een Kuifhoen voorzichtig benaderen. Ze kunnen soms wat schrikachtig zijn. Dat is ook eenvoudig te verklaren: de kuif is zo groot, dat het eigenlijk maar amper kan zien. Ze zien hun houder dus niet aankomen. Pak de dieren daarom ook niet van bovenaf op, maar benader ze rustig van voren. In de grote kuif willen kippenluizen zich nog weleens verstoppen. Daarom is het belangrijk de kuif hier regelmatig op te controleren. Ondanks hun schrikkerige karakter zijn ze wel gemakkelijk tam te maken. Hennetjes van dit ras leggen een redelijk aantal eitjes. Ze worden ook wel eens broeds, waardoor je ook op wat nageslacht kunt rekenen. Al met al een leuk ras om thuis te hebben.
8. Sussex kriel
De Sussex kriel is de dwergversie van de Sussex kip. De krielvariant ontstond omstreeks 1900 in Groot-Brittannië. Dit ras heeft een rechthoekig lichaam, middelange staartveren en een brede, diepe borst. Verder zien we bij de Sussex kriel rode oorlellen en geen veren aan de voorkant van de kop. De kam is middelgroot en enkel. Kijk je de Sussex in haar ogen, dan zie je dat dit ras rode ogen heeft. De Sussex bantam heeft veerloze poten en telt vier tenen. Wanneer je een Sussex kriel houdt, kun je rekenen op een zacht karakter. Dit ras kan ook aardig goed tegen slecht weer. Dankzij het zachte karakter is het gemakkelijk ze tam te maken. Een kenmerk is dat dit ras alles doet voor iets lekkers. Het zijn daarom ook leuke huisdieren voor kinderen. Ze zijn erg aanhankelijk en tonen zelden enige vorm van agressie. Dit ras is een uitstekende legger. Hennen leggen dan ook de hele winter door. De hennen zijn bovendien uitstekende broedsters en fantastische moeders.
9. New Hampshire kriel
Rustig, vertrouwelijk en met een forse bouw. Zo kennen we de New Hampshire kriel. Dit ras werd rond 1935 in New Hampshire, de Verenigde Staten ontdekt. Ze hebben een ontzettend rustig karakter. Doordat ze gemoedelijk van aard zijn, kun je New Hampshire krielen gemakkelijk handtam krijgen.
New Hampshire krielen zijn uitstekende leggers. Je bent elke dag wel verzekerd van een smakelijk eitje. Daarnaast zijn ze ook erg gezellig. Het ras heeft een dikke, bruine kop; een beetje zoals je op de kleurplaten van kinderen ziet.
Deze kriel vliegt amper, dus is deze gemakkelijk los te laten in de achtertuin. Dankzij het vriendelijke, rustige karakter doet het ras ook geen poging om ervan door te gaan. De New Hampshire kan ook goed bij kinderen. Oorspronkelijk is dit as roodbruin van kleur.
10. Rhode Island kriel
De Rhode Island is een kruising tussen de Buff cochin, Langshan, zwart-rode Maleirhoen, Hollands hoen en Leghorns met rozenkam. Een vogel die is ontwikkeld voor het vlees en de eieren, om te voldoen aan de vraag van de Amerikaanse bevolking. Maar dan hebben we het wel over de grote broer van de krielvariant.
Als krielkip stelt de kip eigenlijk, met alle respect, niet zoveel voor. Het zijn hoenders die vertrouwelijk van aard zijn en ongeveer 180 eieren per jaar leggen. Het gewicht van het ei is ongeveer 40 gram en heeft een lichtbruine kleur. De kriel behoort tot de legrassen. De meeste kippenhouders zullen eerder gaan voor een echt Rhode Island in plaats van de krielvariant, maar voor mensen met een kleine tuin is het krielkipje zeker leuk om erbij te houden.
Heel leuk om lezen.