Home » Blog » Klein kippenhok kopen of maken? Denk eerst hieraan!

Klein kippenhok kopen of maken? Denk eerst hieraan!

Gepubliceerd door Robert op 13 januari 2021

Altijd al kippen willen houden, maar heb je niet veel ruimte? Goed nieuws: om kippen te houden heb je geen boerderij nodig. In je eigen kleine achtertuin kun je al je eerste kippen houden. Terwijl anderen grote hokken bouwen, kun je zelf een klein kippenhok kopen of bouwen. Dat houdt alleen wel in dat je niet zoveel kippen kunt houden. Maar voor de hobby gaat het niet om het aantal, maar om het plezier. En een klein kippenhok voldoet dan prima.

Een klein kippenhok: waarom?

Een klein kippenhok is prima als je voor de hobby kippen gaat houden. Je hebt niet veel ruimte nodig en kunt toch je kippen kwijt. Natuurlijk is het belangrijk dat je niet te veel kippen in een klein hok houdt. Hoeveel kippen je kwijt kunt in een klein hok, leggen we verderop in dit artikel uit.

Het houden van kippen is een leuke hobby en het zijn fantastische dieren om te houden. Vergeet ook niet dat het houden van legkippen betekent dat je elke dag bent voorzien van een vers eitje. Natuurlijk zijn er ook mensen die kippen houden voor hun vlees, maar dat komt bij hobbyisten niet veel voor. Wel wordt de mest van de kip vaak gebruikt als meststof voor in de tuin.

Hoeveel kippen in een klein kippenhok?

Hoeveel kippen je kunt huisvesten in een klein kippenhok, hangt helemaal af van het precieze formaat van het hok. Je kunt voor het nachthok als stelregel aanhouden dat vier kippen ongeveer een vierkante meter nodig hebben. Voor loslopen heb je veel meer ruimte nodig: 1 tot 1,5 vierkante meter per kip. Een klein nachthok betekent automatisch dus ook dat je minder kippen kunt houden.

We zien op de markt vooral veel kleine kippenhokken die geschikt zijn voor een klein toompje. Zo zijn er kippenhokken die geschikt zijn tot drie kippen. Maar er zijn ook kippen waarin één kip alleen woont. Leuk voor als je een hobbyist bent die net begint. Wil je wat meer kippen houden, dan is het beter te kijken naar een groter hok.

Klein kippenhok met ren

Kippenhokken zijn er in verschillende soorten en maten. Bij grote kippenhokken is het gebruikelijk dat deze een behoorlijke ren hebben. Bij kleine kippenhokken zie je vaak een kleinere ren of geen ren. Je kunt de ren zowel onder het hok als aan de achterzijde van het hok plaatsen.

Vrije uitloop in een ren is nodig omdat kippen van actie houden. Ze scharrelen graag en overdag zijn ze het liefst buiten. Door een ren aan te bieden, houd je je kippen actief en gezond.

Klein kippenhok zonder ren

Een kippenhok zonder ren kan wel worden gebruikt, maar niet de hele dag. Het wordt vooral gebruikt als nachthok of als schuilplaats voor de kippen. Als je er meer mee wilt doen, is het belangrijk dat je kiest voor een kippenhok met ren.

Je kunt kiezen voor een kippenhok zonder ren als een oplossing voor als je geen nachthok hebt. Het is dan een goede tussenoplossing. Uiteindelijk raden we toch een kippenhok met ren aan, omdat kippen nu eenmaal niet graag stilzitten.

klein kippenhok met ren

Een klein kippenhok maken

Een klein kippenhok bouwen is niet moeilijk. Wel is het belangrijk dat je de juiste voorbereidingen treft en je voorziet van de juiste gereedschappen om een mooi verblijf te kunnen bouwen. Wat heb je zoal nodig en waar moet je aan denken?

Het doel van het kippenhok

Bedenk allereerst wat het doel is van het kippenhok. Vind je het gewoon leuk om kippen te houden of gaat het je ook om de eierproductie? En welke kippenrassen wil je zoal houden? Een grote Barnevelder kun je natuurlijk niet in een klein hok zetten.

Kijk even goed in de rondte in je eigen tuin: hoeveel ruimte heb je eigenlijk? Is er wel genoeg ruimte om een hokje neer te zetten. En kunnen de kippen af en toe ook genoeg scharrelen? Kippen die de hele dag in hun hok zitten worden vervelend en zullen zeker de buurt wakker houden.

Denk ook aan de ruimte die de kippen nodig hebben. Grotere rassen hebben meer ruimte nodig. Een krielkipje heeft veel minder ruimte nodig en is daarmee ook wat idealer om in de tuin te houden. Krielkippen zijn leuke kippen voor de hobby en een goede eerste kennismaking met de pluimveehouderij.

Als je eieren verwacht, is het belangrijk dat je ook een legnest inbouwt. Zonder legnest legt de kip niet prettig. Zodra er eieren gelegd gaan worden, gaat de kip namelijk op zoek naar een lekker warm en donker plekje, waar ze alleen zit. Een legnest is dan een welkome plek om de eieren te broeden.

Denk eraan dat uitbreiden naar een groter hok makkelijker is dan het kleiner maken van het hok. Zeker als je nog niet veel ervaring hebt met het kippen houden of nog niet zeker weet of het bij je past, is beginnen met een klein hok raadzaam.

Bouwtekening gebruiken

Wanneer je een klein kippenhok wilt bouwen, is het belangrijk dat je een goede bouwtekening hebt. Het maakt niet uit hoe klein het hok wordt; een goede bouwtekening is altijd noodzakelijk. Je kunt zelf een kippenhok ontwerpen, maar als je er nog niet zo bedreven in bent, is het handiger een kant-en-klare bouwtekening te gebruiken. Deze vind je bijvoorbeeld in de Kippengids.

Online staan ook wel wat designs van kleine kippenhokken. Voor toegang tot bouwtekeningen moet er vaak betaald worden, maar dan weet je wel zeker dat je een functioneel kippenhok bouwt, die ook aan de eisen voldoet.

Dierenverblijven bestaan vaak uit verschillende bouwmaterialen. Het ene hok is het andere niet, zeker niet qua niveau om het te bouwen. Daarom is een gedetailleerde tekening erg belangrijk.

De juiste materialen en gereedschappen

Om een klein kippenhok te kunnen bouwen, is het belangrijk dat je een paar materialen en gereedschappen alvast bij de hand houdt. Denk bijvoorbeeld aan een hamer, boor, zaag, schroefmachine, handschoenen en meetlint. Vooral dat laatste zal belangrijk zijn als je een klein kippenhok bouwt, want het hok moet natuurlijk wel in verhouding zijn. Natuurlijk mag je het hout ook niet vergeten.

Kippengaas en bodembedekking zijn nodig voor ieder kippenhok. Ook als je er zelf eentje gaat bouwen, is het goed deze hiervan te voorzien. Kijk goed op de bouwtekening om te zien welke materialen en gereedschappen nodig zijn om de bouw van het kippenhok succesvol te laten verlopen.

Het kleine kippenhok bouwen

Een kippenhok bouwen doe je niet zomaar. Dat moet systematisch gebeuren en daarom heb je een goede bouwtekening nodig waar stap voor stap wordt uitgelegd at je moet doen.

Je bouwt het hok van de grond omhoog. Je begint dus bij de bodembedekking van het hok. Daarna kun je wanden, deuren, kippengaas en het dak plaatsen. Uiteraard mag je ook het plaatsen van een lamp, stok en broedgebied niet overslaan. Denk bij het bouwen ook om de ventilatie. Dat is juist bij een klein hok erg belangrijk.

Maak het hok bestand tegen de elementen van de aarde. Kortom: denk aan de weersomstandigheden. Een goede afwerking (met verf voor buiten) is dus belangrijk. Maak het kippenhok op zo’n manier, dat je er nog een poosje mee vooruit komt.

Bij het bouwen van hokken is het goed om in gedachten te houden dat kippen gezonder blijven in een schoon, comfortabel hok. De beloning zal een grote hoeveelheid eieren zijn. Investeren in een mooi hok is dus zeker de moeite waard

hoeveel kippen in een klein kippenhok

Een klein kippenhok kopen

Misschien heb je helemaal geen zin om zelf een kippenhok te bouwen. Of weet je gewoon niet goed hoe je het moet aanpakken. Dan is een kant-en-klaar kippenhok kopen ook een optie. Online vind je al heel wat grote kippenhokken, maar voor een klein kippenhok moet je toch even zoeken. Gelukkig bestaan deze kippenhokken wel, voor bijvoorbeeld een tot drie kippen.Ben je er al uit wat voor kippenhok je wilt kopen? Bekijk dan hier de top 10 kleine kippenhokken op Bol.

Wanneer je een klein kippenhok gaat kopen, is het goed om op een aantal zaken te letten bij het uitkiezen. Denk bijvoorbeeld aan de afwerking en aan de beschutting van de kippen. En kun je een zitstok plaatsen? Een paar dingen waar je op moet letten.

Hoe beschut zit jouw kip?

Kippen moeten een goede plek hebben om beschutting te zoeken tegen slecht weer. Een gedeelte van het hok moet afgeschermd worden met kippengaas. Zo kunnen ze niet ontsnappen en worden ze beschermd van indringers. Probeer in het kleine kippenhok toch een soort loopplankje te maken, zodat roofdieren geen kans hebben in het hok. De kippen en eventueel de kuikens hebben dan een manier om te ontsnappen uit de klauwen van indringers.

Wanneer je kippen plek geeft om op een hoger punt te zitten, zijn ze beter beschut bij hevige regen of sneeuw. Ze hoeven dan niet op de natte bodem van het hok te gaan zitten.

Plek voor een zitstok

Ook in een klein kippenhok is een zitstok belangrijk. Kippen slapen hier namelijk op. Denk hier al over na als je een hok gaat kopen: is er standaard plek voor een zitstok, wordt deze misschien al meegeleverd?

Er moet genoeg ruimte zijn. Kippen die op elkaar gepropt zitten voelen zich niet gelukkig. Het is ook niet goed voor de gezondheid van de kip. Te veel kippen in een te klein hok is dus geen goed idee. Ook niet als je een grote zitstok plaatst.

Kippen vinden het fijn als er wat licht en warmte in het hok is. Een natuurlijk licht is het best. Dat zorgt ervoor dat een kip toch blijft broeden tijdens donkere dagen.

Klein legnest in klein kippenhok

Wil je eieren ontvangen? Dan is het belangrijk dat je een klein legnest plaatst in het hok. Dit is het belangrijkste gebied voor legkippen. Zorg ervoor dat de ren genoeg ruimte biedt om te broeden. Gemiddeld legt de kip elke een tot twee dagen een ei, dus is het verstandig je in de eisen van een legnest te verdiepen.

Hoeveel eieren de kip legt, ligt maar net aan het ras. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt om te broeden, zodat de kippen zich fijn voelen en met plezier zullen leggen. Daarom is de aanschaf van een té klein kippenhok niet aan te raden.

Denken aan isolatiemateriaal

Als het hok buiten staat, krijgt de kip steeds te maken met de weersomstandigheden. Denk daarom ook na over isolatiemateriaal. Zorg ervoor dat de kippen een gebied hebben waar ze bij hitte af kunnen koelen. Andersom is ook belangrijk: een gebied waar de kip warmte kan zoeken als deze het koud heeft.

Een goed kippenhok heeft dit allemaal al ingebouwd. Maar niet ieder hok is hetzelfde, dus is het toch de moeite waard hier nog eens aandacht aan te besteden.

Hoe ga je de kippen voeren?

Natuurlijk moeten de kippen gevoerd worden. Voldoende plek voor voer en water is heel belangrijk. In een te klein hok kan het voergebied en het gebied waar de kippen hun ontlasting leggen te dicht op elkaar zijn. Houd hier rekening mee bij de aanschaf van een klein kippenhok. Flinke kippen hebben ruimte nodig.

Wanneer het gebied voor de ontlasting en het voergebied te dicht op elkaar zijn aangesloten, kun je het eten en drinken vervuilen. Daarmee breng je direct de gezondheid van de kippen in gevaar. Probeer daarom het voerdergebied en het mestgebied zo ver mogelijk uit elkaar te houden.

Ventilatie is belangrijk

Een goed hok heeft voldoende ventilatie voor de kippen. Zeker in het mestgebied is dat belangrijk. Zo blijft de lucht fris. Zorg dus voor raampjes in het kippenhok, maar zorg er wel voor dat deze goed afgesloten blijven. Dat doe je vooral door kippengaas te plaatsen.

Toegang tot het hok

Een kippenhok moet af en toe verschoond worden. Daarom is het belangrijk dat je bij het uitkiezen van het hok ook kijkt naar de praktische kant: is er genoeg ruimte voor jezelf om het hok schoon te kunnen maken? Vooral in het mestgebied wil je voldoende toegang hebben. Van kippenmest komt een behoorlijke geur en daar wil je niet te lang met je neus boven hangen. Daarom is het fijner als de toegang eenvoudig is, zodat het kippenhok schoonmaken niet zo lang hoeft te duren.

Ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

Copyright © 2024 Eigenkippen.nl