Kippenzand voor een zandbad

Net als mensen hechten kippen veel waarde aan hun hygiëne. Ze vinden het niet fijn om vuil te zijn. En van vervelende insecten als mijten en luizen willen kippen al helemaal snel af. Mensen wassen zich met water en zeep, maar de kip niet. De kip is geen waterliefhebber. In plaats daarvan neemt de kip een zandbad. Dat doen ze vrijwel dagelijks. Welk zand heb je daarvoor nodig? En hoe zorg je ervoor dat je een zandbad op een goede manier aanbiedt?

Zand voor kippen

Kippen hebben ongeveer een half uurtje nodig om zich te baden. Elke dag even in bad zorgt ervoor dat je kip mooi schoon blijft. Kippen baden zich door een kuiltje te graven en erin te gaan zitten. Daarna spreidt ze haar veren en schudt ze haar lichaam om het zand tussen de veren te krijgen. Daarna gaat ze liggen, begint ze te draaien en schudt ze zich uit. Daarna is je kip weer ‘fris als een hoentje’.

Natuurlijk wil je dat een bad comfortabel is. Daarom vraag je je misschien af welk kippenzand je het best kunt kiezen. In principe maakt het er niet zoveel uit welk zand je kiest; fijn wit zand of speciaal kippenbadzand. Kippen zijn niet zo kieskeurig. Maar ze even verwennen, vinden ze heerlijk.

Waarom zand in het hok?

Kippen houden ervan een zandbad te nemen. Het zorgt ervoor dat de veren mooi schoon blijven. Daarnaast heeft het ook een goede werking tegen parasieten. Kippen krijgen er minder last van luizen, vlooien en mijten van. Het zand doodt deze parasieten. Het zand komt tussen de veren terecht en heeft daar een verwijderende werking op overtollig vet.

Strooi geen zand in het hok, maar plaats het zand in een aparte bak in de ren. Het is de bedoeling dat het strikt gescheiden blijft van de bodembedekking. Je kunt het zand het best in de zon zetten, zodat het vocht goed verdampt. Je kippen kunnen het zand meerdere keren gebruiken, zolang het nog droog en schoon is. Zodra het vies wordt, moet het worden vervangen.

Welk zand kiezen?

Je kunt kiezen voor gewoon zand, maar ook voor speciaal badzand voor pluimvee. Daarmee verwen je de kippen een beetje, maar het helpt ze daadwerkelijk gezond te blijven. Dagelijks een zandbad nemen is goed voor de kip: het helpt bij het verwijderen van vuil, luizen, vlooien en mijt.

Speciaal badzand voor kippen bestaat vaak uit turf, zand en aarde. Sommige kippenhouders noemen het ‘de ideale combinatie’. Het zand zorgt er namelijk voor dat de luizen worden opengescheurd, terwijl de turf en diatomeeënaarde beiden de eigenschap hebben vocht en bloed van de bloedluis te absorberen.

Je kunt ook kiezen voor speelzand, brekerszand of schelpenzand. Ook bij deze soorten zand is het belangrijk dat het niet nat wordt. Een kip wil niet badderen in nat zand. Je kunt beter ook geen klei uit de tuin gebruiken. Het is niet echt geschikt voor een stofbad. Zoals gezegd: kippen zijn niet heel kieskeurig, maar sommige materialen voelen echt niet fijn voor een bad. En dan is het heel simpel: vindt de kip het niet fijn, dan blijft ze niet zitten. Wat dat betreft zijn ze soms ook een beetje eigenwijs.

Toevoegingen aan het zand

Je kunt aan het zand verschillende toevoegingen doen. Daarmee maak je het badderen nog comfortabeler en gezonder.

Zo kun je bijvoorbeeld houtas toevoegen. Dit bevat vitamine K, calcium en magnesium. Daarmee verbeter je de gezondheid van je kippen. Het absorbeert bovendien ook toxines uit de poriën. Daardoor werkt het als een soort medicijn. Als je kippen een beetje van het as opeten, kan dat geen kwaad.

Diatomeeënaarde wordt veel gebruikt in de kippenhouderij. Dit is een natuurlijk en silica-rijk poeder. Het bevat anti-parasitaire eigenschappen en doodt mijten, luizen, vlooien en teken. Kippen houden ervan erin te baden. Kippenhouders kunnen het ook aan het voer toevoegen, maar voor nu beperken we het tot het zandbad.

Met gedroogde kruiden kun je ontstekingsremmers toevoegen. Van rozemarijn en tijm is bekend dat het een ontstekingsremmende werking zou hebben. Er wordt aangenomen dat dit de luchtwegen van de kippen onderhoudt. Wanneer je bijvoorbeeld oregano toevoegt, boost je het immuunsysteem. Met peterselie zorg je voor wat extra vitamines. Voeg je wat munt toe? Dan blijft de kip lekker koel. Bovendien heeft munt een sterke geur, wat helpt om knaagdieren en insecten op afstand te houden.

Heb je nog wat fijn zand in de tuin? Gooi het er gerust bij. Fijn zand zorgt ervoor dat de veren beter schoon worden en parasieten zich liever niet meer bij d ekip nestelen.

Zandbad kippen: goed voor de gezondheid

Een zandbad voor kippen is heel goed voor de gezondheid. Ze zorgen ervoor dat alle vieze bacteriën van zich afgewassen worden, dat parasieten gedood worden en dat het overtollige vet tussen de veren weggaat. Je kip voelt zich na een bad weer helemaal fris en fruitig.

Een zandbad is nodig voor een goede gezondheid, omdat parasieten je kip erg ziek kunnen maken. De meest voorkomende parasiet is de bloedluis. Die zuigt letterlijk het leven uit je kip. Je kip zal bleek zien en zich ziek voelen als ze last heeft van bloedluis. Daarom is het een goed idee veel aandacht te besteden aan een zandbad. Dat scheelt heel wat dierenartskosten en kosten voor middelen om de bloedluizen te bestrijden. Kippenzand is misschien wel de goedkoopste oplossing om een plaag in het hok te voorkomen.

Een zandbad voor kippen maken

Wanneer je een zandbad voor je kippen wilt maken, is het belangrijk dat je een badje gebruikt met een opstaande rand van ongeveer 20 centimeter. Hoe groot het bad moet zijn, hangt af van de soorten kippen die je houdt. Grote kippen hebben vanzelfsprekend een groter bad nodig dan krielkipjes. Voor dwerghoenders volstaat een oppervlakte van ongeveer 55 vierkante centimeter. Voor grotere rassen moet je mogelijk kiezen voor een oppervlakte tot één vierkante meter.

Vul het bad met bijvoorbeeld fijn wit zand en vervang het geregeld. Je kunt het badje het best op een droge locatie zetten, want nat zand wordt modderig. Dan neemt je kip een modderbad, en worden ze nog niet mooi schoon. Dat is verre van ideaal.

Veel mensen gebruiken een oude kattenbak of de onderkant van een oude hamsterkooi als zandbad. Eigenlijk is dit niet zo geschikt, omdat deze bakken vrij ondiep zijn. De inhoud van de bak wordt dan zo naar buiten gegooid. Je kunt het best voor een oude band of een houten kist kiezen. Of natuurlijk een speciaal badje voor kippen bestellen.

Zandbad en vrije uitloop

Heb je genoeg ruimte rondom het huis? Dan lopen je kippen misschien vrij rond. Dat is voor kippen het allerfijnst: het is niet vanzelfsprekend voor ze dat ze in een hok zitten. Het de prettigste manier van leven die er is. Vooral omdat de kippen hun leven zelf in handen hebben. Ze weten waar ze hun voedsel vandaan kunnen halen en ze weten precies waar het fijn badderen is. Bovendien worden je kippen niet te vet en blijven ze in goede conditie.

Lopen je kippen vrij rond, dan hoef je in principe geen zandbad te maken. Ze vinden zelf een geschikte plek om te badderen. Let op: dit gaat ten koste van de netheid van je tuin. Kippen die vrij rondlopen kunnen er een behoorlijke rommel van maken. De kip wroet in de aarde en neemt bijvoorbeeld een zandbad in je borders. Hier en daar kom je ook kippenpoep in je tuin tegen.

Voor kippen die af en toe naar buiten gaan en meestal in een hok worden gehouden, is een zandbad in het hok echt noodzakelijk. Ze hebben geen andere plek om te badderen. Bovendien kun je in een woonwijk ook geen kippen vrij los laten lopen. Bepaal dus wat voor jouw situatie het beste is en denk daarbij aan de mogelijkheid een zandbad te nemen voor de kippen. Zo zorg je voor frisse, fruitige, gezonde en mooie kippen in je tuin.

Plaats een reactie