15 FOUTEN DIE ALLE BEGINNDE KIPPENHOUDERS MAKEN, BEHALVE JIJ DAN!
Je kippen zullen blij met je zijn dat je deze fouten niet zal maken :-)
Een kippenvoerbak is onmisbaar voor iedere (hobby)pluimveehouder. Je wilt natuurlijk dat je kippen zonder problemen kunnen eten en dat er geen vervelende andere dieren op visite komen. Vooral muizen en ratten zijn gek op het kippenvoer. Dat kan catastrofaal zijn voor het toompje kippen dat je hebt; ze krijgen geen eten, of nog erger: ratten kunnen kippen aanvallen en zelfs doden. Daarom zijn er speciaal gemaakte bakken om dit soort problemen te voorkomen. Een kippenvoerbak kun je uiteraard in de winkel kopen, maar je kunt ook proberen er een zelf te maken.
De plaats van je voerbak wordt bepaald door je wensen. Je kunt deze binnen in het hok zetten, maar ook buiten in een ren. Wanneer je de voerbak buiten neerzet, kunnen ook vogels meeprofiteren van het voer. Deze kans is kleiner als je het voer binnen in het hok zet. Het voer kan dan ook niet nat worden.
Het is gangbaar dat je het voer vlakbij het legnest en de kippenstok zet. Dit zijn de plekken waar kippen het graagst in de buurt zijn en waar ze verwachten hun eten te vinden.
Er zijn kippenboeren die het eten los in de kooi strooien, maar eigenlijk is dit geen verspillingsvriendelijk idee. Door te strooien loop je namelijk de kans dat andere dieren profiteren van het voedsel, en dat de kippen gaan ‘uitzoeken’. Wat ze het lekkerst vinden eten ze op en de rest laten ze liggen. In een voerbak kunnen ze minder goed uitzoeken en voorkom je dat andere dieren het eten stelen. De meeste voerbakken zijn gemaakt van metaal of kunststof.
Je kunt, als je handig bent, zelf een kippenvoerbak maken. Je vindt al een standaardontwerp in de Kippengids, maar we hebben ook nog een ander idee voor je. Om een eigen voerbak te maken, heb je de volgende zaken nodig:
Dit is voor één voerbuis, maar je kan er natuurlijk zoveel maken als je wil.
Het monteren van de voerbak is niet heel erg moeilijk. Je kunt de delen van de pvc-buis namelijk met een beetje pvc lijm insmeren en dan in elkaar schuiven. Daarna kun je de deksel erop bevestigen. Doe dit ook met een beetje lijm. Daarna schroef je de hangers alvast vast, zodat je straks de voerbak kunt ophangen.
De hoekbuis van 85 graden is een goede keuze, omdat de kippen er anders moeilijk bij kunnen als ze willen eten. Een hoekbuis van 90 graden en een hoekbuis van 85 graden gaan prima samen om een bak te maken. Een te kleine hoek zou ervoor zorgen dat er te veel eten uit de buis wordt gegooid tijdens het eten.
Wie een beetje handig is, maakt een bak in ongeveer 10 minuten zelf. Je kunt er ook nog een plankje achter maken, zodat je een houvast aan de grond kunt maken bij het ophangen.
Een voordeel van een dergelijke voerbak is dat het misschien voor muizen moeilijker is om bij het voer te komen. Een pvc-buis is immers best glad, en hij komt op redelijke hoogte te hangen. Daarnaast zullen de kippen minder morsen met kippenvoer. Het is ook een goed idee nog een afdakje boven de voederbak te maken. Dan blijft het voer droog als het gaat regenen. Wel zo lekker, voor je kippen.
Geen zin om zelf een kippenvoerbak te maken? Natuurlijk kun je ze dan kant en klaar uit de winkel halen. Je vindt ze niet alleen in de dierenspeciaalzaak, maar uiteraard ook online. Er zijn complete webwinkels met een enorm assortiment aan voerbakken.
Als je gaat kijken voor een voerbak, is het verstandig om met een aantal zaken rekening te houden. Allereerst is het goed te kijken naar de inhoud van de bak. Een voerbak met een grote voerbak heeft als voordeel dat je een langere tijd niet hoeft om te kijken naar het voer. Gewoon een volle zak erin, en je bent een tijdje klaar. Wel is het zaak dat je dan kiest voor een uitgebreidere voerbak, met een goede afsluiting voor ratten, muizen en vogels. Vrije toegang tot het voer trekt deze dieren aan.
Kies voor een kippenvoerbak die alleen voor pluimvee bestemd is. Anders voer je automatisch ook de vogels, muizen en ratten uit de buurt. Een goede kippenvoerbak is goed afsluitbaar. Het eten kan er dan ook minder moeilijk uit vallen, wat minder morsen oplevert.
Sommige voerbakken hebben een afsluiting met een trede. Gaat de kip op de trede staan, dan gaat de bak open. Is de kip klaar met eten? En loopt deze weg? Dan sluit de voerbak zich automatisch weer af. In het begin moeten de kippen even aan dit systeem wennen, maar dat is eenvoudig op te lossen. Leg de eerste week een steen op de trede. Dan leren de kipjes waar het eten te halen is. Ze vergeten het nooit weer. Vergeet niet dat kippen best intelligente dieren zijn.
Antimorsranden zorgen ervoor dat kippenvoer niet verspild wordt. Het is goed hierop te letten, omdat kippen echte ‘vissers’ zijn. Het liefst vroeten ze de hele dag door met hun snavel in het eten. Ze zijn op zoek naar het allerlekkerste korreltje. Daardoor gaat er veel voer verloren en dat is zonde. Een morsrand helpt dit probleem te voorkomen. Het is dan niet mogelijk al het voer uit de bak te gooien.
Heb je een voerbak gekocht? Dan is het een goed idee om deze op te hangen. Een hangende kippenvoerbak kan een beter idee zijn dan een staande bak, omdat in een staande bak muizen kunnen gaan wonen. Wanneer je een kippenvoerbak ophangt, is het handig om deze op de rughoogte van de kip te hangen. Aan de onderzijde van de bodem, dus.
Er is wel een uitzondering: als je jonge kuikentjes hebt. Vanzelfsprekend kunnen deze dieren niet bij een hangende bak. In dat geval is het dus handig om de voerbak (tijdelijk) op de grond te zetten.
Een hangende voerbak is niet alleen een goed idee om muizen tegen te gaan, maar ook om te voorkomen dat de kippen er een rommeltje van maken. Bij een staande voerbak loop je het risico dat de kippen het volgooien met zand.
Je kunt een hangende voerbak bij verschillende dierenspeciaalzaken kopen. Ook zijn ze online te koop. Kun je met de term ‘hangende voerbak’ niets vinden, probeer dan eens de term ‘voersilo’. Een hangende voerbak heeft vaak touwtjes, zodat deze komen te zweven. Daarmee voorkom je ook dat er muizen in de voerbak gaan zitten om erin te wonen en alles op te eten.
Kippenvoerbakken zijn er in verschillende soorten en maten. We hadden het al even over de hangende kippenvoerbak, maar er zijn nog andere soorten. Zo zijn er bijvoorbeeld kippenvoerbakken die speciaal tegen ratten ontworpen zijn. En wie de kip extra luxe en comfort wil bieden, kan bijvoorbeeld kiezen voor een automatische voerbak.
Door een kippenvoer met dak te gebruiken, ben je er zeker van dat het voer droog blijft, ongeacht het weer. Ook houdt het schade van regen (zoals het doorroesten) tegen. Vaak zijn er ook speciale regennaden beschikbaar, waarmee je het eten in de voerbak beter kunt beschermen. Daarnaast zorgt een dak ervoor dat er geen ongedierte in je kippenvoerbak gaat zitten.
Ondanks de aanwezigheid van het dak is een kippenvoerbak met dak vaak eenvoudig schoon te maken. Je kunt ze, net als bakken zonder dak, zonder problemen ophangen. Een voerbak met dak is een zeer hygiënisch alternatief voor de gewone kippenvoerbak. Deze kippenvoerbak buiten gebruiken is zeker geen probleem.
Ratten willen graag in kippenhokken verblijven, omdat ze daar voer kunnen vinden. Door een speciale kippenvoerbak aan te schaffen, voorkom je deze beesten in de nabijheid van je kippen. Vrije toegang tot voer is een uitnodiging voor ratten. Die wil je zeker niet in je tuin, omdat ze jonge kuikens doden en opeten. Uit pure wanhoop zullen ze ook de volwassen kippen aanvallen. Zeker als in de winter het weer moeilijker wordt om voer te vinden. Ze eten alles wat los en vastzit: tuingroenten, kippenvoer en dus ook je pluimvee. Natuurlijk, ratten hebben ook het recht te leven, maar niét in jouw kippenhok.
Ratten zijn behendig: ze kunnen meters diep graven en wel één meter hoog springen. Ze zijn goede klimmers, waardoor ze zo op catastrofale visite je kippenren of kippenhok binnenkomen. Scherm daarom het hok of de ren, net als de voerbak, goed af.
Een kippenvoerbak zorgt ervoor dat de ratten buiten blijven. Uithongeren is de enige remedie. De belangrijkste reden waardoor je ratten krijgt, is namelijk het voeren van deze dieren. Dat doe je niet bewust, maar door het eten te makkelijk toegankelijk te maken, nodig je ze uit. Ga alle opties af: hoe komen ze binnen, welke aanpassingen moeten worden gemaakt aan de voerbak? Kan een andere voerbak een oplossing bieden?
Deze vervelende dieren gaan niet meer weg als ze weten dat er voedsel te halen valt. Je kunt ze proberen te vangen en te vergiftigen, maar zolang het kippenvoer niet goed is afgeschermd, blijf je er last van houden.
Kijk daarom goed naar voerbakken die een goede afscherming hebben. Denk bijvoorbeeld aan een hangende kippenvoerbak of ga voor een trapbak.
Een trapbak voor kippen is handig, omdat het ongedierte als muizen, ratten en wilde vogels kan voorkomen. Deze dieren eten graag mee van het voer dat voor de kippen bestemd is. Het gevolg: gestreste kippen. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Een trapbak heeft ook een ingebouwd reservoir, wat ideaal is om kippen en ander pluimvee te voorzien van vers voer, als je zelf niet aanwezig bent.
Kippen voeren kan veel arbeid betekenen. Een trapbak kan je veel tijd besparen. De kippen gaan op een kunststof trede staan, zodat de voerbak opengaat. Het gewicht van de kip zorgt ervoor dat ze toegang krijgen tot vers voer. Daarmee kun je voorkomen dat muizen, ratten en vogels het voer voor de kippen weg stelen.
Een automatische kippenvoerbak zorgt er ook voor dat het voer droog en beschermd blijft. Het gedeelte waaruit de dieren eten, is meestal gemaakt van kunststof en heeft een ronde vorm. Daardoor is de kans op schimmelvorming relatief klein. Heb je veel kippen? Dan is het verstandig meerdere trapbakken te kopen. Per tien tot vijftien kippen is het een goed idee één trapbak te kopen. We vinden trapbakken van 5 kilogram, maar ook tot 40 kilogram. De meeste trapbakken zijn volautomatisch of gegalvaniseerd.
Bekijk hier de best verkochte trapbakken op Bol
Misschien ben je van plan binnenkort op vakantie te gaan. Maar wie gaat de kippen dan voeren? Een zorg van veel (hobby)pluimveehouders. Met een voersilo voor kippen hoef je je er niet meer druk over te maken. Het voer wordt dan automatisch voor de kippen beschikbaar gesteld. Dankzij de silo komt er geen viezigheid of ongedierte meer bij het voer, en kunnen de kippen naar hartenlust genieten van het voer. Zo krijg je gezonde, blije kippen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het voeren ervan.
bochten van 85 graden is er niet moet 45 graden zijn