Ga je voor het eerst een kippenhok schoonmaken? Of heb je het geprobeerd maar lukt het niet goed? Dan hebben wij een paar handige tips voor je om het kippenhok effectief te reinigen. Hoe vaak moet je een kippenhok schoonmaken? Welke stappen neem je? Welke middelen kun je gebruiken voor het desinfecteren van het kippenhok? We hebben de antwoorden op al deze vragen voor je.
Het kippenhok schoonmaken
Het kippenhok schoonmaken is een van de belangrijkste klussen van het kippenhouden. Natuurlijk ben je dagelijks bezig met het schoonhouden van de hokken in grote lijnen. Denk bijvoorbeeld aan het afkrabben van de mestplank en het poepscheppen uit het hok. Eens per week doe je ook wat grotere klussen. Eens per maand moet het nest schoongemaakt worden.
In principe zijn er geen harde regels voor wanneer je het hok moet schoonmaken. Het is belangrijk dat je als pluimveehouder zelf de staat van het kippenhok in de gaten houdt. Als je denkt dat het wel aardig vies begint te worden, is het tijd om aan de slag te gaan. Laat het niet te ver gaan, want dat kan de gezondheid van je kippen schaden.
Het belang van hygiëne
Het is voor de gezondheid van je kippen heel belangrijk dat je een goede hygiëne in het kippenhok hebt. Dat betekent dat het hok regelmatig grondig moet worden schoongemaakt. Zodra het vuil is, mag je wel beginnen aan de schoonmaak. Vuil trekt namelijk allerlei ongedierte aan. Dat zorgt voor een aanslag op het immuunsysteem van je geliefde kippen.
Kippen zijn op zich schone dieren. Ze houden zichzelf graag schoon en stellen een schoon verblijf zeer op prijs. Als ze in een vies hok zitten, worden ze wat ongemakkelijk en ongelukkig. Voor gelukkige kipjes kun je dus maar beter zorgen voor een schoon verblijf.
Hoe vaak kippenhok schoonmaken?
Veel mensen vragen zich af hoe vaak je het kippenhok moet schoonmaken. Je kunt het best dagelijks wat onderhoudsklusjes doen, en daarnaast wekelijks een schoonmaakbeurt geven. Onder de dagelijkse klusjes verstaan we onder meer het afkrabben van de mestplank en het verwijderen van uitwerpselen uit de ren.
Je kunt het best wekelijks voeder- en drinkbakken schrobben. Ook mogen de zitstokken en klimtoestellen niet vergeten worden. Controleer ook meteen of de bodembedekking aan vervanging toe is.
De legnesten moeten in de zomer eens per maand schoongemaakt worden. In de wintermaanden kan dit elke twee maanden. Wees terughoudend met het schoonmaken van de legnesten; hennen houden er niet zo van als de pluimveehouder te veel rommelt met de legnesten. Een legnest is toch een hele persoonlijke plaats voor een hen. Ze moet zich er veilig en comfortabel kunnen voelen.
Naast schoonmaken zijn ook andere onderhoudsklussen belangrijk. Witte wanden van het nachthok moeten bijvoorbeeld regelmatig opnieuw geverfd worden. Wanneer je metalen wanden gebruikt, is het belangrijk dat je deze regelmatig ontsmet met een ontsmettend middel. Aarde en zand in het buitenverblijf moeten een aantal keer per jaar vervangen worden.
Waarmee kippenhok schoonmaken?
Een kippenhok kun je het best schoonmaken met schoon water en wat zeep. Eventueel kun je ook desinfecterende middelen gebruiken. Het is daarbij belangrijk dat je goed op de verhoudingen van het schoonmaakmiddel let. Op ongeveer een emmer water gebruik je een scheutje zeep. Pas ook op met ontsmettende vloeistoffen. Als je er te veel van gebruikt, kan dat slecht zijn voor je kippen. Twijfel je over de juiste hoeveelheid? Dan is het goed advies te vragen aan de dierenwinkel waar je het middel koopt.
Pas op met desinfecterende middelen, want sommige soorten kunnen te agressief zijn en brengen de gezondheid van de kippen in gevaar. Daarom gebruik je het liefst alleen middelen die worden aangeraden in de dierenwinkel. Zorg er ook altijd voor dat je het voldoende mengt met water.
Wanneer je het hok schoonmaakt, is het belangrijk dat je alles wat je reinigt naspoelt. Je moet dan weer helder water krijgen. Je kunt een borstel gebruiken om opgedroogde uitwerpselen weg te schrobben. Met een krabber kun je de grotere resten loskrijgen. Uitwerpselen in het buitenverblijf kun je met een hark en een schep opruimen.
Stap voor stap kippenhok schoonmaken
Wie nog niet eerder een kippenhok heeft schoongemaakt, kan het best een stappenplan volgen om aan de slag te gaan. Eigenlijk spreekt het redelijk voor zich, maar het is belangrijk dat je weet waar je moet beginnen.
Tip: gebruik een masker
Een tip voordat je aan het schoonmaken van het kippenhok begint: gebruik een masker. Kippen produceren namelijk een hoop stof. Denk bij de schoonmaak van het hok aan jezelf en gebruik een stofmasker. Zo voorkom je dat je stof inademt en moeite met ademhalen kunt krijgen. Ook bij het toedienen van medicijnen is het dragen van een masker handig.
Voor het schoonmaken kun je jezelf tegen fijnstof beschermen door een professionele 3M fijnstofmasker te dragen. Dat helpt tegen schadelijke gassen, dampen en stofeeltjes.
Kippenmest
Allereerst haal je de kippenmest weg. Je zult kippenmest vinden in het nachthok en in de kippenren. Dit zorgt ervoor dat je op een schonere manier kunt werken. Bovendien wil je niet in de uitwerpselen van je hoenders staan als je aan het schoonmaken gaat. Daarnaast heeft schoonmaken weinig zin als de grootste bron van bacteriën niet is weggehaald.
Zitstokken en legnesten
Maak de zitstokken en de legnesten grondig schoon. Op de zitstokken en in de legnesten vind je waarschijnlijk wat uitwerpselen van de kippen. Haal eventueel de zitstokken en legnesten eerst helemaal weg, voordat je ze schoonmaakt. Plaats ze dan later weer terug. Zo ziet het hok er straks weer als nieuw uit.
Bakken schoonmaken
Kippen zijn geen schone eters. Ze pikken hun eten uit bakken en slurpen het water uit de drinkbak. Het is dan ook geen verrassing dat het na een tijdje een behoorlijke knoeiboel in het hok kan zijn. De voerbakken, drinkbakken en andere materialen zullen onder de rommel zitten.
Haal de bakken eerst uit het hok en schrob ze helemaal schoon. Maak zowel de binnenkant als de buitenkant grondig schoon. Zo voorkom je dat je kippen ziek worden.
Bodembedekking
Bodembedekking is heel belangrijk voor kippen. Het helpt om je kippenopvang schoon te houden. Het vangt uitwerpselen op en absorbeert vocht. Op die manier gaat het niet erg stinken in het hok. Op een gegeven moment is de bodembedekking aan vervanging toe.
Bij je schoonmaakronde doe je er goed aan de kwaliteit van de bodembedekking te controleren. Is het al tijd om de bodembedekking te vervangen? Je kunt het ook standaard in je schoonmaakplan op nemen. Op die manier bied je de kippen altijd een fris hok aan.
Bloedluis
Bloedluis maken je kippen erg ziek. Daarom is het belangrijk dat je tijdens het schoonmaken voldoende aandacht besteed aan het voorkomen van bloedluis. Het kan ook zijn dat je deze beestjes tegenkomt tijdens het schoonmaken. Ook daar hebben we tips voor.
Bloedluis zijn rode beestjes die zich in kippenhokken schuilhouden. Eigenlijk zijn het geen luizen, maar mijten. Het is een bloedzuigend insect, dat voor veel stress bij je kippen zorgt. Daardoor zullen ze minder eieren leggen. Bloedluis in het hok kan voor zulke problemen zorgen, dat de kippen uiteindelijk kunnen komen te overlijden.
Wat kun je doen om bloedluis te voorkomen? En wat moet je doen als je het tegen bent gekomen tijdens de schoonmaak?
Bloedluis voorkomen
Als het goed is ben je tijdens het schoonmaken van het hok geen bloedluis tegengekomen. Dat wil je graag zo houden. Bloedluizen zijn namelijk gevaarlijk voor de gezondheid van je kippen. Ze kunnen er erg ziek en futloos van worden. Bloedluis komt binnen via vogels of andere kippen. Zorg er daarom bij het schoonmaken voor dat bloedluis in het hok geen kans krijgt.
Vermijd daarom te veel donkere plekken en vul kieren en gaten op. Monteer de legstokken hoog genoeg, zodat de bloedluis er niet bij komt. Als je uitneembare legnesten gebruikt, kun je deze regelmatig en gemakkelijk controleren. Dat voorkomt dat je straks een complete plaag in het hok hebt zitten.
Bloedluis verwijderen
Ben je bloedluis tegengekomen in het kippenhok? Dan is het zaak zo snel mogelijk actie te ondernemen. Dat betekent dat het hele hok leeg moet worden gemaakt. Daarbij moet je ook de legnesten, wandstokken en voerbakken weghalen, schoonmaken of vervangen. Als het hok leeg is, maak je met een hogedrukspuit alles zorgvuldig schoon.
Vergeet bij je schoonmaakronde de naden en kieren van het kippenhok niet. Daar mogen de beestjes graag gaan zitten. Met het hok schoonspuiten ben je er nog niet. Je moet het hok ook behandelen met speciale bloedluisspray. Daarmee kun je het hok dan definitief ontsmetten.
Aandacht voor de kippenren
Naast het kippenhok moet ook de kippenren voldoende aandacht krijgen. Je maakt deze schoon door het af en toe om te spitten. Ook moet je jaarlijks het zand vervangen om de ren in optimale conditie te houden. Controleer bij het schoonmaken van de ren ook meteen op ongewenste beestjes.
Als je nog geen mestlade in de kippenren hebt, is het handig na te denken over de aanschaf hiervan. Dat zal je veel werk besparen. Een kippenren is een plaats waar kippen veel tijd zullen doorbrengen. Daarom is het van belang dat je deze omgeving goed voor ze schoonhoudt. Kippen houden immers niet van een vieze omgeving.
Desinfecteren na het schoonmaken
In de meeste kippenhokken komt ongedierte voor. Het maakt niet uit hoe hard je je best doet om het schoon te houden: je gaat met ongedierte te maken krijgen. Dat is nu eenmaal onderdeel van het kippenhouden. Andere dieren worden aangetrokken door het voedsel of het water voor de kippen. Ongedierte kan ziektekiemen meedragen. Daarom is het belangrijk om na een grondige poetsbeurt ook je kippennhok volledig te desinfecteren.
Dat doe je met een desinfectiemiddel. Gebruik alleen wettelijk toegestane desinfectiemiddelen. Deze herken je aan N-nummers. Natriumhypochloriet, bleekwater en javel zijn weinig effectief als er organisch materiaal in het hok aanwezig is. Formalineproducten kunnen schadelijk zijn voor de volksgezondheid.
Een veelgebruikt middel is Halamid. Wees daar voorzichtig mee. Voorkom inademing en bescherm je huid en je ogen. Halamid is effectief tegen bacteriën, virussen en gisten. Als je er een lage concentratie van gebruikt, is het makkelijk biologisch afbreekbaar. Gebruik je dit middel? Dan moet je wel een paar voorzorgsmaatregelen nemen.
Je kunt ook chloortabletten gebruiken, maar wees er spaarzaam mee. Een overdosis chloor kan schadelijk zijn voor het milieu. Een tablet per 5 liter handwarm water is meer dan genoeg. Het werkt effectief tegen de meeste bacteriën, virussen en schimmels.
Ontsmettingsbadje gebruiken
Ben je te laat met het desinfecteren van het hok? Als er ziekte opduikt in het kippenhok, kun je een ontsmettingsbadje plaatsen. Dit helpt om op een natuurlijke wijze de besmetting weer uit het hok te krijgen. Reinig en ontsmet ook altijd je schoenen en laarzen, en het poetsgerief dat in het hok aanwezig is.
Je kunt desinfectiespray gebruiken in het hok om ziektes op te ruimen en buiten de deur te houden. Je doet er goed aan je hier over te laten voorlichten bij de dierenwinkel. Heb je ziekte in het hok en twijfel je? Dan kun je ook een dierenarts inschakelen om een plan om de dieren te behandelen en samen een schoonmaak- en ontsmettingsplan op te stellen,
Bedankt voor dit interessante en volledige artikel! Zeer informatief.