Je hebt misschien wel eens gelezen over kippengrit. Of je hebt een zak zien staan in de dierenspeciaalzaak. Is dit nu echt goed voor je kip? Wat zijn de voordelen ervan? En als je eraan begint: hoeveel kippengrit moet je voeren? En wat is het verschil met maagkiezel?
Wat is kippengrit?
Kippengrit is een mengeling van kalksteen en vermalen oesterschelpen. Het bevat alle mineralen die je kip nodig heeft om gezond te kunnen leven. Kippen nemen deze vorm van organische calcium goed op. Dat heeft allerlei voordelen, waarop we later in dit artikel terugkomen.
Meestal heeft kippengrit een middelgrove structuur. Je kunt het voeren aan zowel krielkippen als grote rassen en overig pluimvee. Het is een goed idee het grit en maagkiezel van elkaar te scheiden. Op die manier blijft het schoon. Ververs minimaal een keer per maand het grit, ook als er nog wat in de bak zit.
Wat is het juiste kippengrit?
In de winkel vind je kippengrit in verschillende soorten en maten. Wat het juiste kippengrit voor jouw kippen is, heeft te maken met het ras van je kippen. Kijk goed naar de voormaat van je kippen. Zo is fijn kippengrit van 2 tot 3 millimeter zeer geschikt voor kleine kippen. Denk aan de Serama of andere krielkipjes. Grof kippengrit is juist ideaal voor legkippen en grote rassen.
Kijk bij het bestellen van kippengrit eerst goed naar de productbeschrijving. Daarin staat vaak de maat van het grit of van maagkiezel. Het is erg belangrijk dat je kip het juiste kippengrit aangeboden krijgt.
Spijsvertering van kippen
Om goed te begrijpen waarom kippengrit zo belangrijk is voor kippen, is het goed je eerst te verdiepen in de spijsvertering van kippen. Kippen hebben geen tanden, en kunnen dus niet kauwen. Ze slikken al het voedsel dus direct in. Via de slokdarm komt het voedsel in de krop terecht. Daar wordt het voedsel geweekt, zodat het geschikt wordt om te verteren.
Als het voedsel is geweekt, gaat het eerst naar de kliermaag en daarna naar de spiermaag. In de kliermaag worden maagsappen toegevoegd, zodat het voedsel wordt afgebroken. In de spiermaag maalt de kip het voedsel fijn. Vooral voor de spiermaag is het belangrijk dat je kippengrit en maagkiezel aanbiedt. Grit en kiezels zorgen er namelijk voor dat de kip het voedsel beter verteert.
Redenen om kippengrit te geven
Kippengrit heeft verschillende voordelen. Wist je bijvoorbeeld dat het helpt bij de leg? En wist je dat kippengrit rijk is aan vitamines, aminozuren en mineralen? Genoeg redenen om kippengrit aan te bieden, dus. Nog een paar voordelen op een rij:
Kippengrit bevordert de leg
Kippengrit is een waardevolle bron van kalk voor je kippen. Kalk is nodig voor het goed kunnen leggen van eieren. Calcium is immers een belangrijke stof om een goede schil om het ei te krijgen. Krijgen je kippen niet genoeg calcium? Dan loop je kans op windeieren.
De weerslag op de kwaliteit van de eierschalen is dus erg groot. Daarom doe je er goed aan je kippen wat extra kippengrit te voeren.
Sterke botten
Zoals gezegd zit er veel calcium in kippengrit. Dat is goed voor de botten van je kippen. Calcium is nodig om de botten te onderhouden, en om nieuw bot aan te maken. Sterke botten zorgen voor sterke kippen. En sterke, gezonde kippen, is uiteindelijk toch wat je in het hok wilt.
Betere vertering
We hadden het al even over de spijsvertering van kippen. Kippengrit verbrijzelen de granen en korrels die de kippen opeten. Op die manier kan het lichaam van de kip het eten makkelijker verteren. De positieve stoffen blijven over. Daardoor blijft je kip sterk en gezond.
Extra voordeel: het houdt slakken weg
Niet iets waar je kip meteen van profiteert, maar toch fijn: kippengrit houdt slakken weg. Slakken kruipen er namelijk niet graag overheen. Je kunt dus het best consequent wat kippengrit in je tuin gooien, op de plek waar je last hebt van kippen. Zorg er natuurlijk wel voor dat je kippen dit niet zullen opeten. De plaats waarop je het kippengrit aanbiedt voor consumptie, moet daarom altijd in het hok zijn.
Kippengrit en maagkiezel
Kippengrit of maagkiezel voeren? Wat is beter? Eigenlijk is het geen wedstrijdje tussen deze twee voedingsmiddelen. Het is niet zo dat als je de ene voert, je het andere kan weglaten. Kippengrit en maagkiezel zijn allebei heel belangrijk voor kippen. Waarom is dat eigenlijk? En wat is het verschil tussen deze twee?
Wat is het verschil tussen kippengrit en maagkiezel?
Maagkiezel en kippengrit lijken erg op elkaar qua uiterlijk. Toch zijn het twee heel verschillende voedingsmiddelen. Je doet er goed aan om beide voedingsmiddelen ruim aan te bieden. Ze zijn nodig voor een goede gezondheid van je kippen.
Maagkiezel zijn kleine steentjes die de kip tot zich neemt om het voer in de spiermaag tot zich te kunnen nemen. Het kippenvoer wordt beter opgenomen in het lichaam. Kippen die vrij kunnen rondlopen, gaan zelf op zoek naar steentjes om het voer te kunnen vermalen. In een doorsnee tuin zijn niet veel steentjes te vinden. Daarom is het een goed idee om zelf ook nog wat maagkiezel aan te bieden.
Grit bestaat uit kleine stukjes schelpen van schaaldieren. Geen steentjes, dus. Daarmee is het een heel ander middel dan maagkiezel. Soms wordt kippengrit ook wel schelpengrit of oestergrit genoemd. Grit is vooral heel rijk aan calcium, waardoor vogels goed kunnen leggen. Het is van belang voor het maken van een eierschaal.
Kippengrit: hoeveel aanbieden?
In principe kun je gewoon een bakje kippengrit aanbieden. Dat kan geen kwaad. Kippen zijn geen overeters; ze eten naar behoefte. Als ze geen nood aan kippengrit meer hebben, eten ze het simpelweg niet (meer). Maak je dus geen zorgen als je kip niet netjes z’n bakje leeg eet.
Om je een idee te geven: gemiddeld eet een volwassen kip ongeveer 120 gram legkorrels of kippengrit. Elke kip is verschillend en bij elke kip zal dus ook de behoefte verschillend zijn. Wanneer je kip al veel buiten scharrelt, is het logisch dat de kip minder behoefte zal hebben aan kippengrit en maagkiezels.
Hoe bied je maagkiezel en kippengrit aan?
Maagkiezel en kippengrit kun je het beste aanbieden in een los bakje. Je kunt amper controleren hoeveel de kippen hebben opgegeten. Je kunt ook kiezen voor losse kippengrit. Kasper is hier bijvoorbeeld een merk van. Dat is een natuurlijk product van gewassen, gedroogde, verhitte, en gebroken en gezeefde zeeschelpen. Je kunt ook kiezen voor 2-in-1-kippengrit, van bijvoorbeeld Teurlings. Dit bevat een mix van maagkiezel en kippengrit.
Je hoeft maagkiezel en kippengrit dus niet per se apart aan te bieden. In een mix vinden kippen ook prima. Ze zijn sowieso niet zo kieskeurig als het om eten gaat. Je kunt beiden dus gewoon naar gelang aanbieden. Strooi het niet op de grond, want dan wordt het vies.
Dank voor dit informatieve stuk!
Ik woon en werk in Ethiopië en houdt me ondermeer bezig met het vooer voor kippen. Ethiopië heeft geen kust en helemaal geen cultuur van het eten van weekdieren en dus zijn er hier geen oesterschelpen beschikbaar. Ik vraag me af of slakkenhuisjes, zoetwaterschelpen en andere dingen ook geschikt zijn.
Overigens is hier vlakbij een kalksteen branderij waarbij een afavlstroom bestaande uit steentjes, zand en stukjes kalksteen wellicht geschikt zijn. Ik neem aan na wassen om geen ongebluste kalk mee te krijgen.