Een kippendrinkbak: zo gebruik en maak je er een

Kippen hebben veel water nodig. Zonder water leggen ze geen (lekkere) eieren. Daarom is het belangrijk dat je genoeg water aanbiedt. Dit kun je doen middels een kippendrinkbak. Deze drinkbakken zijn er in verschillende varianten. Zo is er bijvoorbeeld een automatische drinkbak of een hangende drinkbak. Wie er geen wil kopen, kan er ook een maken met onderdelen die hij of zij waarschijnlijk al heeft liggen. Wel een waarschuwing: dit is minder effectief dan een professionele drinkbak.

Wat is een kippendrinkbak?

Wie bij een kippendrinkbak nog denkt aan het stenen bakje van vroeger, kan beter even rondkijken wat er tegenwoordig allemaal te koop is. Vandaag de dag is er aan veel meer zaken dan alleen water gedacht. Zo zijn er bijvoorbeeld systemen die zich helemaal richten op het schoonhouden van het drinkwater. Eigenlijk is er geen excuus om vies drinkwater aan te leveren. Poetsen met een kleine borstel is verleden tijd.

Een goede kippendrinkbak levert water aan de kippen met een maatverdeling. Ze zijn toegankelijk voor de kippenhouder en eventuele medicijnen kunnen er ook mee toegediend worden.

Een voorbeeld van een kippendrinkbak is een automatisch systeem. Daarbij wordt het water beter over de verschillende individuele bakken verdeeld. Hoe dat precies werkt, leggen we verderop in de tekst uit.

Hoe drinkt een kip?

Hoe kippen drinken, verschilt gek genoeg. Zo zijn er kippen die aan tafel uit een waterglas drinken, door eerst aan de zijkant te pikken. Ze komen er dan achter dat er alleen boven een opening is en drinken daaruit.

Er zijn ook soorten kippen die het liefst direct uit een regenpijp drinken. Het werkt het best als de regenpijp in de ren eindigt. Kippen vinden dat lekker, maar erg gezond is het niet. Met schoon drinkwater dat je kippen gezond blijven.

Wat goed werkt, is het geven van het water in een omgekeerde bak. Doe er niet te weinig in. Kippen drinken gewoon niet als ze er geen zin in hebben. Wat dat betreft zijn het net mensen.

Hoeveel drinkt een kip?

Een kip heeft een snelle stofwisseling. Voor een goede spijsvertering is daarom veel drinkwater nodig. Het ligt eraan welk seizoen het is, hoeveel eieren of vlees de kip oplevert en de omgevingstemperatuur, maar gemiddeld drinkt een kip dagelijks tussen de 150 en 300 cc water. Dat is ongeveer een koffiemok vol.

Als de kippen binnen lopen, hebben ze meer drinkwater nodig dan als ze buiten lopen. Kippen die veel eieren leggen hebben meer water nodig, omdat ze ook meer droogvoer zullen eten. Op de plaatsen waar kippen oppervlaktewater drinken, is het belangrijk dat je zeker weet dat de kwaliteit goed is.

Oppervlaktewater kan snel vervuild raken of besmet raken met ziektekiemen. Sterk ijzerhoudende of zeer kalkrijk water beïnvloed de smaak van het ei. Het ei zal niet lekker smaken. Zorg daarom dat oppervlakte-drinkwater ook bij vorst bereikbaar blijft.

Kip drinkt veel water

Als de kip op eens heel veel water drinkt, kan dat duiden op ziekte. Te veel water drinken veroorzaakt namelijk soms ook diarree. Een ongezonde, zieke kip zal zich ook veel minder actief gedragen. Ze zal zich steeds meer afzonderen en vaak stilzitten. Dat is niets voor een kip, want gezonde kippen zitten vol van energie, nieuwsgierig en pikken de hele dag naar voedsel. Ze scharrelen, dus.

Maak je niet druk als een kip zo een koffiemok vol water opdrinkt. Dat is zeker bij kippen die in de productiefase zijn, heel normaal. Ze drinken dan meer water omdat ze zonder water geen eieren kunnen leggen.

Kip drinkt niet genoeg

Kippen hebben veel water nodig. Anders kunnen ze geen goede, smaakvolle eieren leggen. Wanneer je merkt dat je kippen niet genoeg water drinken, kun je het beter aanbieden in een kleinere drinkbak. Het water raakt dan niet snel vervuild en blijft niet te lang in de zon zitten. Dat kunnen factoren zijn die ervoor zorgen dat kippen niet uit de bak willen drinken.

Hoe werkt een drinkbak voor kippen?

Bij een drinkbak is het goed je te realiseren dat kippen niet kunnen slikken. Ze gooien hun kop achterover om het water te laten zakken. Daarom is het belangrijk dat een drinkbak zo kan werken, dat de kip het er makkelijk uit kan halen. Dat houdt dus in dat de rand gelijk moet zijn aan de rughoogte van de kip. Dat gaat ook de vervuiling van het drinkwater tegen.

Het is aan te raden voor jonge kuikens een aparte, speciale drinkbak aan te schaffen. Ze herkennen in eerste instantie helemaal geen water, maar pikken naar blinkende oppervlaktes. Doordat ze het water in de bek voelen, leren ze drinken. De drinkbeweging met opgeheven kop is aangeboren.

Hoe verschoon je een kippendrinkbak?

De manier waarop je de kippendrinkbak schoonmaakt, is altijd hetzelfde. Het maakt niet uit of je nu een hangende bak of een doe-het-zelf-drinkbak hebt. Alleen de frequentie van het schoonmaken verandert wel.

Bij een automatische drinkbak is het verstandig de bak elke week een keer schoon te maken. Bij een doe-het-zelf-drinkbak is het juist belangrijk deze elke keer dat je bijvult schoon te maken. Gebruik daarbij het gezonde verstand. Is iets vies? Maak het dan schoon. Zelfs als het vuil maar minimaal is. Het is een klein extra investering van tijd om ervoor te zorgen dat je kipjes gezond blijven.

Om een drinkbak schoon te maken gebruik je een kwast, appelcider azijn en wat water. Giet de appelciderazijn in de drinkbak en laat het staan. Je hoeft niet de hele bak te vullen, maar wel genoeg om de bak helemaal schoon te kunnen schrobben.

Heb je de azijn een paar minuten laten zien? Begin dan te schrobben en zorg ervoor dat je al het vuil hebt verzameld. Verwijder al het vuil. Ben je tevreden? Gooi de azijn uit de bak en vul deze weer met water. Schrob deze opnieuw uit en voeg dan weer drinkwater toe. Het water moet schoon blijven tot in ieder geval de volgende bijvulbeurt. Het water moet niet te lang in de drinkbak staan voordat je het bijvult.

Drinkbak kopen

Ga je een drinkbak voor je kippen kopen? Let er dan op welke soort waterbak je gaat kopen. Er zijn verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Naast de traditionele waterbak zijn er tegenwoordig ook complete drinksystemen, waarbij het water gelijkmatig wordt verdeeld.

Kippendrinkbak met vlotter

Een kippendrinkbak met vlotter is robuust uitgevoerd en heeft een relatief hoge waterafgifte. Het is voldoende om gezonde kippen te hebben. Ze krijgen niet te veel binnen. De vlotter van de kippendrinkbak is onbereikbaar voor je dieren. Op die manier blijft de drinkbak probleemloos werken. In een dergelijke drinkbak blijft het water altijd op hetzelfde peil staan.

Met een kippendrinkbak met vlotter beschikken je kippen eenvoudig over vers drinkwater. Er zitten wel nadelen aan: de hygiëne en een grotere kans op morsen. Daarnaast is deze soort drinkbakken niet geschikt voor automatische systemen.

Waterbak kippen: hangende kippendrinkbak

Een hangende kippendrinkbak is precies wat je je ervan voorstelt: een drinkbak, speciaal voor kippen, die kan hangen. De hangende bak is vaak voorzien van kleine kettinkjes die je kunt vastmaken, zodat het op de juiste hoogte komt te hangen.

Een voorbeeld van een hangende kippendrinkbak is een drinkbak waar de bodem en de cilinder middels een bajonetsluiting aan elkaar zijn bevestigd. Je kunt de drinkbak niet alleen ophangen, maar ook op de bodem van het hok plaatsen. Bij het vullen kan de drinkbak op zijn kop worden gezet. Dit vergemakkelijkt het vullen voor de pluimveehouder.

Het voordeel van een hangende drinkbak is dat het hygiënischer is. Een schone drinkbak zorgt ervoor dat de kippen minder snel ziek zullen worden. Vies water vinden kippen lekker, maar het is niet goed voor ze.

Water nippels kippen

Een kippenwaternippel wordt in een emmer of kan geschroefd, voor bijvoorbeeld een doe-het-zelf-drinkbak. Je kunt ook een automatische drinkbak kopen die al is uitgerust met waternippels. De nippel is prakisch gewoon een metalen pikspeeltje dat een kleine hoeveelheid water afgeeft als een kip ernaar pikt.

Het voordeel van een waternippel is dat het gemakkelijk is in te stellen, het water schoon blijft en er minder kans op bacteriën in het water zijn. Bacteriën groeien namelijk vooral in stilstaand water. In een nippel staat het water niet steeds stil. Met jongere kippen is het bovendien eenvoudiger om ze te trainen om het systeem te kunnen het gebruiken.

Oudere kippen moeten geleerd worden om het systeem te gebruiken. Verplicht ze om de nippels te gebruiken door alle andere drinkbakken uit het gebied te verwijderen. Probeer een aantal van de jongere kippen aan de oudere kippen te laten demonstreren hoe het systeem werkt.

Als er geen andere waterbron in de buurt is dan de nippel, pikken ze er uiteindelijk toch in om erachter te komen wat erin zit. Dat duurt langer dan normaal. Dat is de reden waarom je dit het best in de herfst of de vroege winter kunt installeren. Anders zijn ze wanhopig op zoek naar drinken, maar kunnen ze het niet vinden. Dat zou de gezondheid van de kippen niet ten goede komen.

Drinkemmer kippen

Drinkemmers werken over het algemeen hetzelfde als waternippels, maar ze geven meer water af en houden het in een emmer. De nippel op de emmer is vaak groter dan de standaard watersystemen. Het geeft meer water af, tot de emmer gevuld is.

Hoewel het nog steeds veel schoner is en minder vatbaar dan zelf een drinkwaterbak maken, is er nog steeds risico dat het water vuil wordt. Zorg er daarom voor dat de emmers of eventuele kopjes zo vaak worden schoongemaakt als het kan.

Een goede manier om kippen te trainen om deze methode te gebruiken, is door wat lekkers in de droge emmer te doen. Ze pikken er dan naar en laten het water eruit. Maak de emmer wel grondig schoon als de kippen het eenmaal onder de knie hebben.

Drinksysteem kippen

Het beste systeem is een automatisch drinksysteem voor kippen. Automatische drinkbakken zijn de beste, omdat de kans erg klein is dat het water vervuild raakt. Het water wordt nog steeds in een kan of container bewaard, maar de manier waarop het wordt afgegeven verschilt van andere methoden.

Automatische waterdrinkbakken maken gebruik van nippels om het water af te geven. Deze vereisen veel minder onderhoud dan een gewone drinkbak of een zelfontworpen drinkbak. Toch wil je er zeker van zijn dat de emmer van de aanvoer goed schoon is. Zo minimaliseer je de kans op vervuiling van het water en verminder je de kans op ziekte bij de kippen.

Verwarmde kippendrinkbak

Het wordt natuurlijk een keer koud buiten. Dan is het tijd een verwarmde kippendrinkbak te gebruiken. Verwarmde drinkbakken hebben wel elektriciteit nodig, dus het is belangrijk dat deze dicht bij een buitenstopcontact staat of dat je stroom aanlegt, vlakbij het kippenhok.

Verwarmde drinkbakken zijn er in vrijwel dezelfde varianten als niet-verwarmde, maar het verschil is dat het water in de winter niet bevriest. Zo zullen de kippen ook bij koud weer altijd toegang hebben tot schoon, vers water.

Heb je al een idee welke kippendrinkbak je wilt gaan kopen? Bekijk hier de top 10 drinkbakken voor kippen op Bol.

Kippendrinkbak zelf maken

Het hebben van kippen kan een kostbare bedoening zijn, maar het is altijd de moeite waard. Om op kosten te besparen, zou je zelf een drinkbak kunnen maken. Let wel op dat dit niet zo effectief en schoon is als een professionele bak of een automatische drinkbak. Je kunt hiervoor onderdelen gebruiken die je al hebt liggen.

Benodigdheden

De benodigdheden zijn:

  • Een emmer van de ijzerhandel van ongeveer 20 liter;
  • Een boormachine met een bit van 2,5 tot 4 centimeter;
  • Een voerpan of een foliepan;

Stappenplan

Boor op de bodem van de emmer twee gaten van 2,5 tot 4 centimeter. De gaten moeten tegenover elkaar zitten. Plaats de emmer dan in de pan. Vul de emmer met water. Je merkt dan in eerste instantie dat het water door de gaten blijft stromen. De oplossing: een luchtdichte afsluiting rond de bovenkant van de emmer maken.

De meeste emmers worden geleverd met een deksel. Als dat nu niet het gevoel is kun je er eentje kopen bij de ijzerspecialist. Kies specifiek voor een luchtdicht exemplaar. Wanneer de afdichting niet luchtdicht is, blijft het water steeds over de bovenkant van de pan stromen.

Om ervoor te zorgen dat er geen water verloren gaat, is het handig de deksel erop te klappen en de emmer ondersteboven te vullen met een slang. Draai het daarna simpelweg op de pan en je bent klaar.

Het probleem met de doe-het-zelf-methode is dat het water niet erg lang schoon blijft. Je wilt te allen tijde zo schoon mogelijk drinkwater aanbieden, om infectie te voorkomen. Zorg er daarom voor dat je iedere keer de emmer helemaal schoonmaakt, als je deze opnieuw vult. Zo voorkom je gezondheidsproblemen bij je geliefde dames.

Maak je je zorgen over ziektes die voorkomen door waterinname? Kijk dan naar wat professionelere opties. Ze zijn wat duurder, maar absoluut de moeite waard. Je wilt immers lang van je kippen kunnen genieten, en de eieren die ze leggen zijn natuurlijk ook wat waard.

1 gedachte over “Een kippendrinkbak: zo gebruik en maak je er een”

  1. Leuk en origineel artikel! Je hoeft kippenbakken natuurlijk niet altijd te kopen, zelf maken is een stuk leuker. Hierbij moet je natuurlijk wel heel goed op de hygiëne letten, want drinkwater is de basis van gezonde dieren.

    Joost

    Beantwoorden

Plaats een reactie