Home » Blog » Hoe regel je kippen opvang voor vakantie?

Hoe regel je kippen opvang voor vakantie?

Gepubliceerd door Robert op 27 april 2022

Op vakantie gaan als je huisdieren hebt, is lastig. Het is bij honden en katten algemeen bekend dat je niet te lang weg kunt, maar hoe zit dat eigenlijk met kippen? Kunnen je kippen zich een paar weken alleen redden? Kun je gewoon op vakantie als je kippenhoudt? Of moet je iets regelen? Welke oplossingen zijn er? Alles over vakantie en kippen.

Kippen kunnen goed voor zichzelf zorgen

Het goede nieuws eerst: kippen kunnen vrij goed voor zichzelf zorgen. Zeker als je ze vergelijkt met andere huisdieren. Je hoeft ze niet elke minuut aandacht te geven en ze zorgen er zelf voor dat ze genoeg bewegen. Kippen zijn heel intelligent, dus ze eten niet meer dan ze nodig hebben. Aan overeten doen ze niet, ook niet als er een overschot aan voer aanwezig is.

Toch zijn er nog wel een paar zaken waar je aan moet denken, voordat je op vakantie gaat. Zo moeten je kippen altijd voer en water tot hun beschikking hebben, en moeten ze genoeg ruimte hebben om te kunnen rondscharrelen. Dat is voor een paar dagen geen probleem, maar als je langer weggaat is het toch raadzaam om voor vervangende verzorging te zorgen.

Kun je op vakantie als je kippenhoudt?

Als je kippenhoudt, kun je gewoon op vakantie. Maar dan moet je wel iets regelen. Een kip kan namelijk geen weken alleen blijven. Kippen zijn gewoon huisdieren en zo moet je ze ook behandelen. Een hond of kat zou ook geen weken alleen kunnen blijven. Kippen hebben weliswaar niet veel nodig, maar de basisverzorging moet in orde zijn.

Een paar dagen weg

In principe kunnen kippen prima een paar dagen alleen zijn. Dat is geen enkel probleem. Zorg ervoor dat je genoeg voer klaarlegt en dat de drinkbak goed vol zit. Wees niet bang dat de kippen je zullen missen: met genoeg voer en water, letten ze eigenlijk nergens op. Je kunt dus prima een weekendje weg en je geliefde kipjes alleen laten.

Natuurlijk is het van belang dat je maatregelen neemt. Zorg voor een goede afscherming en een keertje schoonmaken voordat je weggaat, kan ook geen kwaad. Laat ook wat lekkers achter, waarmee je de kippen goed kunt verwennen.

Heb je een goede verstandhouding met de buren? Vraag ze dan een oogje in het zeil te houden. Er kan altijd iets misgaan. Geef je telefoonnummer af, zodat de buren kunnen bellen als er onverhoopt iets aan de hand is met je kippen.

Bescherming van de kippen

Als jij niet in de buurt bent, is het belangrijk dat er iemand is die voor de veiligheid van de kippen zorgt. Je kunt ze nu immers niet beschermen tegen roofdieren. Laat ze daarom niet vrij rondscharrelen: het is niet zonder risico’s. Zorg ervoor dat er iemand is die de kippen in de gaten houdt, maar neem ook qua materiaal maatregelen.

Je kunt bijvoorbeeld tijdelijk een inloopren plaatsen. Als je zelf je kippen niet in de gaten kunt houden, is een inloopren een veilige optie. Daarmee ben je ervan verzekerd dat je kippen zich niet hoeven te verdedigen tegen vossen of wilde vogels. Je haalt het grootste gevaar bij ze weg.

Toch is het logisch dat je je zorgen maakt om je kippen. Ook al is het maar een paar dagen, je wilt niet dat je kippen iets overkomt. En dan is een kippenoppas toch wel erg handig.

Opvang kippen tijdens vakantie

Zoals gezegd kan een paar dagen weg geen kwaad. Maar het wordt een ander verhaal als het gaat om een vakantie van een paar weken. Kippen merken dan wel degelijk dat je weg bent. Het betekent niet dat je nu nooit meer op vakantie kunt, maar wel dat je iets moet regelen voor je kippen. Zorg voor vervangende verzorging, zodat je kippen wel gewoon alles krijgen wat ze nodig hebben om een leuk leven te hebben.

Vervangende verzorgers regelen

Vraag om vervanging. Denk bijvoorbeeld aan je ouders, aan de buurman die de kippen toch wel geinig vindt, of aan andere familieleden. Geef in ruil een doosje lekkere eitjes en je hebt ze ook nog eens bij de kippen betrokken. Veel mensen vinden kippen verzorgen best een leuke hobby, voor een paar weken.

Je kunt natuurlijk ook een andere kippenhouder vragen om je te helpen. Het voordeel is dan dat je iemand met ervaring aan het werk laat. Zo weet je zeker dat je kippen goed verzorgd zullen worden en dat er iemand in de buurt is die adequaat kan handelen in het geval van nood.

Automatische kippendeur plaatsen

Voordat je vertrekt, is het een goed idee een automatische kippenhokdeur te plaatsen. Die kan je kippen ‘s ochtends naar buiten laten, en ‘s avonds in het hok houden. De helpende verzorgers kunnen dan zelf bepalen op welk moment van de dag ze langs willen komen. Zo heb je eigenlijk niet zoveel verplichtingen als vervangende verzorger. De kans dat je daarmee een vervangende verzorger kunt vinden, wordt daarmee een stuk groter.

Vakantie opvang voor kippen

Kun je niemand vinden om je kippen te verzorgen? Dan zul je op zoek moeten naar een vakantie opvang voor kippen. Geloof het of niet, maar er zijn genoeg mogelijkheden om je kippen tijdelijk onder te brengen.

Zoals er honden- en kattenpensions zijn, zijn er tegenwoordig ook knaagdierenpensions en kippenpensions. Geen verrassing dat je je kip tijdens je vakantie dus gewoon kunt laten logeren. Het mooist is natuurlijk als je je kippen tijdelijk onderbrengt op een mooie boerderij, waar ze veel ruimte hebben om lekker te scharrelen.

Een voorbeeld daarvan is Knaagdierenpension ‘De Blaarkop’ in Nieuwe Wetering, in Zuid-Holland. Je kunt daar je kippen laten logeren. De kippen blijven met hun eigen toompje bij elkaar in een hok. Het logeeradres ligt aan een mooie boerderij.

Een ander voorbeeld is een kleindierenpension als Boszigt. Daar zitten konijnen, cavia’s en hamsters, maar je kunt er ook gevogelte laten logeren. Kippen kun je er in een kooi brengen, zodat je zelf met een gerust hart op vakantie kunt.

All inclusive kippenopvang?

Sommige kippenopvangen werken met een zogenaamd ‘all-inclusive’-tarief. Dat houdt in dat voer, water en verzorging bij de prijs zijn inbegrepen. Gemiddeld zullen de kosten voor een kip laten logeren op ongeveer 7 euro per kip per week liggen.

Natuurlijk blijven je dames gewoon leggen. Je kunt afspreken wat er met de eieren moet gebeuren: laat je die aan de kippenopvang achter, of wil je graag dat de kippenhouder op de opvang de eieren voor je bewaart?

Kinderboerderijen

Sommige kinderboerderijen staan ook open voor een tijdelijke opvang als je op vakantie gaat. Het kan zeker geen kwaad eens te informeren bij een kinderboerderij bij jou in de buurt. Doe dit wel tijdig, want kinderboerderijen zitten vaak snel vol.

Huisdieropvang aan huis

Wil je je kippen liever laten verblijven op de plek die ze gewend zijn? Dan kun je ook andersom om hulp vragen: door een huisdierenverzorger aan huis te laten komen. ‘Pet sitting’ is een eigentijdse manier om je kippen te laten verzorgen als jij er niet bent,

Google maar eens op ‘Huisdieropvang aan huis’. Vraag natuurlijk wel eerst of de oppas ervaring heeft met kippen, en het überhaupt ziet zitten. Een kip verzorgen is wel iets anders dan een hond, kat of cavia verzorgen.

Ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

  1. Wie weet een plek voor langdurige opvang voor mijn duo en trio kleine ras kippen? Ik ben samen met mijn dierenvrienden door omstandigheden (echtscheiding) dakloos. De nood is mega groot HELP, wie kan mij tijdelijk helpen in deze zeer niet wensenlijke situatie. Het zijn namelijk de leukste kippen, Tam & Super lief + liefdevol voor elkaar.

Copyright © 2024 Eigenkippen.nl