Mijn kippen niezen: hoe komt dat?

Wanneer je veel met je kippen bezig bent, merk je nog wel eens iets op. Bijvoorbeeld dat je kip snottert, veel hoest, of niest. Mensen niezen om allerlei redenen, maar kippen meestal niet. Kippen niezen als er iets mis met ze is. Wat is er dan mis, en hoe pak je het probleem aan?

Waarom niest een kip?

Een kip niest meestal omdat het verkouden is. Kippen kunnen, net als mensen, een verkoudheid oplopen. In sommige gevallen gaat die verkoudheid over in een luchtweginfectie. Dat is een groot probleem, want dat is erg besmettelijk. Er zijn tal van redenen waarom kippen niezen, maar meestal gaat het om het gevolg van de aanwezigheid van een Mycoplasma-bacterie.

Kippen niezen en snotteren heel wat af, als ze eenmaal besmet zijn. Het is zaak om tijdig in te grijpen en je kippen te helpen om weer aan te sterken. Anders kunnen kippen niet alleen erg ziek worden, maar gaat de ziekte ook als een lopend vuurtje door het hok.

Wanneer kuikens niezen

Als een kuiken niest, moet je extra alert zijn. Het is bijna niet te voorkomen dat een jonge kip een keer ziek wordt, maar ze kunnen last krijgen van ernstige benauwdheid. Dat kan uiteindelijk zelfs ervoor zorgen dat de kip stikt. Handel daarom snel en adequaat. Kom je er niet uit, schakel dan een dierenarts in.

Symptomen verkoudheid/luchtweginfectie

Wanneer je kip last heeft van verkoudheid of een luchtweginfectie, zal dat vooral opvallen doordat de kip veel niest. Niezen behoort niet echt tot het natuurlijke gedrag van kippen, dus je merkt al snel dat er iets aan de hand is. Een verkoudheid of een luchtweginfectie is meestal dan ook eenvoudig te herkennen bij kippen. Vaak wordt er over ‘snot’ gesproken. Daarover later meer.

Heeft je kip last van verkoudheid of een luchtweginfectie? Dan heb je niet alleen last van kippen die niezen, maar waar ook vloeistof uit de neus komt, of die veel hoesten. Een verstopping van de neus kan leiden tot een gezwollen hoofd en uitpuilende ogen. Je kip ziet er duidelijk ziek uit.

Kippen die ziek zijn, zitten vaak bol in de veren. Ze zijn niet zo actief als anders. Dat merk je al snel op, omdat kippen van zichzelf drukke beesten zijn die altijd ergens mee bezig zijn. Een kip die lui in zijn hok blijft zitten, is meestal een zieke kip.

Verstopping kunnen grotere problemen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan niet of minder eten, gewichtsverlies en een vergrote kans op andere infecties.

Hoe voorkom je dat kippen hoesten, niezen?

Heb je deze pagina gevonden door te zoeken op ‘kip niest af en toe’? Dan heb je tot dusver geleerd dat ook kippen verkouden kunnen worden. Net als bij mensen is het lastig om te voorkomen dat een kip verkouden wordt. Verkoudheden komen ook onder gevogelte regelmatig voor en er is niet echt een manier om compleet te voorkomen dat je kip gaat snotteren en niezen.

Je kunt wel de kans op een infectie zo klein mogelijk maken. Dan moet je vooral preventieve maatregelen in het verblijf nemen.

Zo is het belangrijk dat je kippen niet op de tocht zitten. Tegelijkertijd moet het hok wel goed geventileerd worden. Ook mag de luchtvochtigheid in het hok niet te hoog zijn.

Kippen hebben regelmatig schoon water nodig. Bied ze dat dan ook aan. Meerdere keren vers water per dag is niet alleen lekker, maar zorgt er ook voor dat je kippen gezond blijven. Ze hebben veel water nodig.

De temperatuur in het hok mag ook niet te hoog of te laag zijn. Een comfortabele temperatuur is heel belangrijk voor kippen om zich optimaal te voelen. Wanneer je een van deze zaken niet goed hebt geregeld, is de kans groot dat de weerstand van de kip verlaagt.

Een lagere weerstand komt ook voor door stress, door andere infecties of door een missend bestandsdeel in de voeding die je aanbiedt. Lees je in over deze materie, zodat je snapt hoe kippen ziek worden. Dan weet je namelijk hoe je dit het best kunt voorkomen.

Behandelen van verkoudheid

Heeft je kip last van een verkoudheid? Dan is dat erg vervelend. Gelukkig is het niet onoverkomelijk. Nog een geruststelling: een verkoudheid onder kippen is vaak niet dodelijk. Toch wordt behandeling wel aanbevolen. Een gewone verkoudheid kan makkelijk chronisch worden. Dat zal de levenskwaliteit van de kip flink doen verminderen. Daarnaast kan een verkouden kip voor meerdere besmettingen in het hok zorgen. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

In de meeste gevallen is een antibioticakuur voldoende om de kip er weer helemaal bovenop te helpen. Vaak zijn dierenartsen wel wat terughoudend in het voorschrijven van antibiotica. Zoek niet alleen in medicinale oplossingen, maar ook naar de oorzaak van de verkoudheid.

Kijk bijvoorbeeld naar mogelijke oorzaken in het verblijf, of naar het voedsel van het dier. Door al deze zaken op een rijtje te zetten, kun je de verkoudheid optimaal behandelen en ervoor zorgen dat de verkoudheid niet terug zal komen.

Heeft mijn kip last van snot?

Een veel gevreesde aandoening bij niezende en hoestende kippen, is de kippenziekte ‘snot’. Snotziekte is verreweg de meest voorkomende ziekte aan de luchtwegen bij kippen. Het wordt veroorzaakt door de eerdergenoemde Mycoplasma-bacterie. Deze bacterie heet voluit ‘Mycoplasma Gallisepticum’. Wanneer je kip last heeft van snot, zal dit slaan op te ogen, longen, neusholtes, op de luchtpijp en de luchtzakken.

Het resultaat is dat de kip begint te niezen, maar ook vooral veel hoest, rochelt en moeite heeft met ademhalen. De kip kan ook last hebben van opgezette of vochtige ogen. Je ziet misschien het snot ook zitten bij de neusgaten. Je kip kan er in het algemeen veel last van hebben: de kip wordt lusteloos, heeft geen zin om van zijn plek te komen, ziet misschien bleek of vermagert sterk.

Snottert je kip veel en heeft deze moeite met ademhalen? Dan is de kans heel groot dat de kip last heeft van de snotziekte. Dat is een probleem voor je hele toom: kippensnot is een erg besmettelijke ziekte.

Wat te doen aan snot?

Wanneer je kip last heeft van snot, is het zaak deze zo snel mogelijk af te scheiden van de rest van het hok. Zo voorkom je dat de andere kippen er ook last van krijgen. Maak het hok goed schoon en werk aan een goede hygiëne. De zieke kip moet uiteraard behandeld worden. Daarvoor kun je contact opnemen met de dierenarts.

Om te voorkomen dat je kippen last krijgen van snot, is het een goed idee om aanvullend diervoeder te gebruiken. Het eten moet ondersteuning bieden voor de luchtwegen. Daarnaast zijn er ook allerlei middelen op de markt om kippen met kippensnot acuut te behandelen.

Luchtpijpmijt

Naast snot komt ook luchtpijpmijt vaak voor. Ook in dit geval begint je kip te hoesten en te nieten. Verwar luchtpijpmijt niet met de bekende bloedmijt: deze mijten zijn echt mijten die in het ademhalingskanaal van kippen gaan zitten. Kippen zijn niet de enige vogels die last kunnen krijgen van deze mijt; het komt bij veel meer vogels voor.


In eerste instantie merk je er niet zoveel van, als je kip last heeft van luchtpijpmijt. Ze worden niet meteen ziek. Maar je merkt wel dat je kip zich anders kan gedragen. Ze hoest misschien, of niest veel. Als je goed luistert, kun je een piepende ademhaling horen. Daarnaast kan de kip beginnen met het schudden van de kop en loopt er misschien vocht uit de neus.

Je kip helpen aansterken

Kippen die last hebben van kippensnot of van luchtpijpmijt, moeten weer aansterken. Hoe zorg je ervoor dat het verzwakte dier weer op volle kracht komt? Dat doe je door je kippen vitamines te geven. Om de ziekte te bestrijden moet je misschien een antibioticakuur van de dierenarts toedienen. Het is goed om te weten dat deze kuur de conditie wat verzwakt. Daarom zijn extra vitamines handig om toe te dienen.

Je kunt vitamines toevoegen aan het drinkwater, of ze toedienen via de bek van de kip. Per aandoening zijn er verschillende behoeftes aan vitamines. Lees je daarom in, in welke vitamine waarvoor kan helpen.

Houd je kippen in de gaten

Heb je last gehad van ziekte in het hok? En heb je het hok goed gereinigd? Dan is het alsnog zaak om alert te blijven. Sommige symptomen kunnen nog een tijdje aanwezig blijven. Een kip kan dus een tijdje blijven niezen. Dat hoeft niet altijd een probleem te zijn, maar het is goed dit in de gaten te houden. Misschien keert de ziekte terug, en heb je straks een compleet hok dat weer ziek is.

Behandel een zieke kip altijd meteen. Anders kan de infectie verergeren en leiden tot besmetting bij andere kippen. Het is ook een goed idee om eiwitrijke snacks en multivitaminen toe te voegen aan het eten. Zo blijven je kippen op kracht.

Plaats een reactie