Je bent van plan kippen te houden. Ze lijken je leuk, gezellig en een toevoeging aan je tuin. Waarschijnlijk heb je al wat rondgekeken naar kippen, maar kom je er niet helemaal uit wat je deze hobby precies gaat kosten. Want naast kosten voor de aanschaf van kippen, zijn er ook nog een aantal kosten waar je mogelijk nog niet aan hebt gedacht. Waar moet je rekening mee houden?
Welke kosten voor een kip?
Wanneer je gaat beginnen met kippen houden, moet je rekening houden met een aantal ‘kippen houden kosten’. Sommige kosten maak je eenmalig, andere kosten komen maandelijks terug. Allereerst betaal je de aanschafprijs van de kip. Dit zijn eenmalige kosten. Daarnaast heb je ook nog eenmalige kosten voor de aanschaf van een hok, en een aantal andere eenmalige kosten, zoals medische apparatuur om je kippen goed te kunnen verzorgen.
Naast eenmalige kosten, zijn er ook terugkerende kosten. Denk bijvoorbeeld aan het voer, de bodembedekking, graan, et cetera. En daarnaast hebben we nog onregelmatige kosten, zoals de kosten voor een bezoekje aan de dierenarts. Huisdieren kosten nu eenmaal geld en dat is bij een kip niet anders.
Kippen kopen, voor welke prijs?
Wat een kip kost om aan te schaffen, verschilt. De kippen prijs hangt onder meer af van de grootte en het ras, maar ook van de zeldzaamheid ervan. Je verwacht misschien aardig wat te moeten betalen voor een levend dier, maar eigenlijk zijn de kippen zelf niet de grootste kosten. De kippen prijs ligt tussen de 4 euro en de 50 euro. De meest voorkomende kippen kun je kopen voor minder dan 20 euro.
Een paar voorbeelden:
- Barneveldse kip: 5,50 euro;
- Brahma haan: 8,50 euro;
- Doornikse kriel: 11,35 euro;
- Hollandse kriel: 10 euro;
- Lakenvelder kip: 7 euro;
- Wyandotte kip: 4,50 euro.
Dit zijn ongeveer de kosten voor een kip van de fokker. Zoals je ziet zijn het geen schrikbarende prijzen. Gelukkig maar, want dan kun je zo een toompje overkopen. Een kip in z’n eentje houden is ongezellig voor de kip, en ze zal er ongelukkig van worden. Daarom kun je beter een groepje kopen. Voor de kosten hoef je het niet te laten, in elk geval.
Kosten voor het hok
Voordat je je kippen gaat ophalen, is het handig dat je het hok alvast in orde hebt. De kosten voor een kippenhok behoren tot de eenmalige opstartkosten. Koop meteen een goed hok, zodat deze nog jaren meekan. Het is immers zonde als je na een korte tijd er alweer een en ander aan moet versleutelen, of weer een nieuw hok moet kopen.
Het kippenhok is dan ook een van de belangrijkste items om aan te schaffen. Misschien zelfs wel het belangrijkste item. Dit wordt het huis voor je kippen. Nu hebben je kippen geen kippenvilla nodig, maar bewegingsruimte is toch wel erg prettig.
Een hok kost je tussen de 300 en de 1000 euro. Natuurlijk kun je het hok ook zelf maken, dan betaal je alleen voor de materiaalkosten. Een eigen kippenhok bouwen is geen hogere wiskunde. Als je een bouwtekening kunt lezen, kun je je eigen hok bouwen. Je vindt hiervoor bouwtekeningen online en in de Kippengids.
Je kunt voor de goedkoopste varianten gaan, maar we raden het niet aan. De kwaliteit is namelijk vaak een stuk lager dan bij een middenklasse hok, en dat is wel van invloed op de kwaliteit van leven van je kippen. Goedkoop is op langere termijn duurkoop.
In het hok is ook bodembedekking nodig. We noemen het ook wel eens nestvulling. Ook dit zijn niet de grootste kosten: 3 euro tot 13 euro per maand, ongeveer. Op jaarbasis zul je er dan 36 tot 156 euro aan kwijt zijn.
Wat kost een voerbak voor kippen?
Naast het kippenhok zijn er ook nog een aantal kleinere zaken waar je rekening mee moet houden. Dit heeft vooral te maken met de gezondheid van je kippen. Je kippen gaan niet uit een trog eten, maar het liefst uit een metalen voer- en drinkbak. Het voordeel van metaal is dat je er ongenode gasten als ratten bij weg houdt.
Een voer- en drinkbak kost tussen de 10 euro en de 40 euro, afhankelijk van de uitvoering en de kwaliteit die je kiest. Een opslagton voor het voer is ook handig. Dit kost ongeveer 20 tot 30 euro. Je wilt je kippen uiteraard beschermen, dus is een afrastering ook handig. Dit zal je tussen de 50 en 100 euro kosten. En natuurlijk voor de lekkere trek: een groenteruif. Een tientje. Heb je al deze kippen benodigdheden nog niet? Neem hier een kijkje naar de best beoordeelde voerbak, drinkbak en opslagton van bol.com.
Je kunt ervoor kiezen om weinig geld uit te geven aan een voerbak of drinkbak. Bakjes, borden en pannen zijn alternatieven, maar het is toch niet zo mooi als een echte voer- of drinkbak.
Een groenteruif is aan te raden, omdat je de groenten dan niet meer op de grond hoeft neer te leggen. Leg je groenten op de grond, dan is de kans aanwezig dat je ijverige hennetjes de groenten zullen vertrappen. Ze hebben er dan op gestaan en dan eten ze het niet meer.
Kosten voor voeding
Je kippen moeten lekker en gezond kunnen eten. Daarom krijgen ze volgens een vast patroon voer. Je kunt inderdaad snacks voeren, maar nooit ten koste van het basisvoer. Een zak voer van 20 kilogram is voldoende voor een maand voor vier kippen. Zo’n zak kost je tussen de 8 en 15 euro per maand. Doe dat keer twaalf, en je weet wat je kippen per jaar zullen kosten, qua voer: tussen de 96 en de 180 euro. Noem maar eens een ander huisdier dat zo goedkoop is.
Eventueel kun je de kippen supplementen voeren. Denk aan middelen tegen wormen, luizenpoeder, tonics en vitaminen. Dat zal je zo’n 60 euro op jaarbasis kosten.
Dierenartskosten
Net als andere huisdieren, kan een kip ziek worden. Steeds meer mensen beginnen hun kippen als onderdeel van het gezin te zien, net als bij katten en honden. Dierenartsen zien gemiddeld dan ook een keer per week kippen in de praktijk. We zijn steeds meer bereid om goed te betalen voor de gezondheid van onze kippen.
Je kunt de meest voorkomende ziektes prima laten behandelen bij de dierenarts. Dat zal je wel wat geld kosten, maar dan heb je ook weer gezonde kippen in het hok. Het is zo belangrijk om problemen direct aan te pakken, omdat je anders snel je andere kippen kunt laten besmetten door een zieke kip.
Operaties aan kippen komen eigenlijk amper voor, dus daar kun je niet echt rekening mee houden. Voor een bezoekje aan de dierenarts en wat medicatie kun je op ongeveer 40 euro tot 50 euro per keer rekenen.
Verzorgingskosten
Hoenders zijn vatbaar voor verschillende (dodelijke) ziektes. Gelukkig komen ze niet zo vaak voor, maar toch is het goed er rekening mee te houden. Parasieten, snot, oogontstekingen en wormen zijn zaken die je regelmatig bij kippen ziet en dan moet je er op tijd bij zijn. Nog beter is om het te voorkomen door hier supplementen en medicatie voor te geven.
Bloedluizen zijn bijvoorbeeld de natuurlijke vijand van de kip. Je kunt bloedluis in het hok tegengaan door preventief tabakstelen te leggen. Die kosten zo’n 6 euro voor anderhalve kilo. Het is ook een goed idee om het hok elke zes weken te desinfecteren met een speciale spray. Dat kost ongeveer 20 euro voor 500 milliliter.
Totale kosten kippen houden
Wat kost het nu in totaal om kippen te houden? Je hebt al verschillende bedragen voorbij zien komen. Houd er rekening mee dat het gemiddelden zijn. Soms zijn dierenwinkels goedkoper met hun prijzen en soms duurder. Laten we uitgaan van de basis:
Eenmalige kosten voor het houden van kippen:
Product | Prijs |
---|---|
Hok | 350 – 1000 euro |
Voer – en drinkbakken | 10 – 40 euro |
Afrastering voor kippen | 50 – 100 euro |
Kippen (per kip, uitgaan van 4) | 4 – 50 euro (x3) = 20 – 200 euro |
Totaal: | 415 – 1340 euro |
Vaste kosten voor het houden van vier kippen (per jaar):
Product | Prijs |
---|---|
Voer (zak van 20 kilo) | 8 -15 euro (x12) = 96 – 180 euro |
Nestvulling (voor een maand) | 3 – 13 euro (x12 = 36 – 156 euro |
Supplementen | 60 euro per jaar |
Totaal: | 192 – 496 euro |
Zijn kippen goedkoop?
Zoals je ziet vallen de kosten om kippen te houden best nog meer, als je het vergelijkt met de kosten voor andere huisdieren. Kippen zijn een van de goedkoopste dieren in onderhoud en voer. Je bespaart natuurlijk ook op de aanschaf van eieren: die leggen je kippen zelf voor je. Eigenlijk zou je die kosten nog weer van het totaal moeten aftrekken. Je eigen bio-eieren zijn goed voor ongeveer 249 euro per jaar.
Wist je trouwens dat er gemeenten zijn in onder meer België die hun kippenhouders belonen met een kippenpremie? Altijd handig!