Kippen houden in een woonwijk: de regels

Mag je zomaar kippen houden in een woonwijk? Dat ligt er maar net aan in welk dorp, gemeente of welke stad je woont. Er zijn vaak plaatselijke regels voor opgesteld. Maar naast dat het misschien wettelijk mag, is het ook de vraag of het sociaal wenselijk is. Als je je aan de regels houdt op deze pagina, is de kans groot dat je kippen kunt houden en nooit problemen zult krijgen met de buren. Het draait allemaal om het opbouwen van een goede relatie.

Kippen houden in woonwijk

Goed nieuws voor kippenliefhebbers zonder boerderij: je mag kippen houden in een woonwijk. Je mag best een kippenhok in de achtertuin bouwen. De voorwaarde is dan wel dat het geen overlast mag geven. Overigens mag je niet overal kippen houden; in bepaalde steden en dorpen geldt een verbod. Deze regels vind je terug in de APV, de Algemene Plaatselijke Verordening.

Vaak staat ook in een huurcontract of je dieren mag houden. Je doet er goed aan om eerst even na te vragen of je kippen mag houden. Zo voorkom je gedoe achteraf, of dat je toch afstand moet doen van de kippen, omdat je tegen de regels van de gemeente of de verhuurder ingaat.

Kippen houden in een woonwijk doe je niet zomaar. Probeer altijd goede afspraken te maken. Niet alleen met je buren, maar eventueel ook met de gemeente. Er kunnen handhavers aan je deur komen, of de diereninspectie om te kijken of je de dieren wel goed verzorgt. Voor een woonwijk gelden immers andere omstandigheden dan op de boerderij. Steeds meer mensen houden kippen in de achtertuin en het lijkt ook wel alsof het steeds meer geaccepteerd wordt. Het heeft vooral te maken met een goede communicatie.

Wil je dus geen gedoe, dan regel je eerst alle randzaken rondom het houden van kippen. Zorg ervoor dat de buren bereid zijn om de kippen te gedogen en dat je de gemeente aan jouw kant hebt. Wordt het lastig en beginnen de conflicten al voordat er überhaupt een hok is gebouwd? Overweeg dan geen kippen te nemen. Kippen zijn leuk, maar het is niet de moeite waard om het woonplezier daarvoor aan te tasten.

Welke kippen in woonwijk?

In een woonwijk kun je het best stille kippen houden. Het liefst ook van een klein formaat. Je kunt in principe het beste krielkipjes houden. Goede legkip rassen voor in een woonwijk zijn bijvoorbeeld sebrights, baardkrielen, chabo’s en sabelpootkrielen.

Deze kippen zijn klein en maken niet te veel herrie. Vleeskippen houden in een woonwijk is dus niet zo’n goed idee. In een woonwijk moeten kippen vooral uit liefhebberij worden gehouden en niet zo zeer voor de productie. Dan kan je beter een schuur of iets dergelijks op het platteland huren.

Regels kippen houden in woonwijk

Voor het houden van kippen zijn in woonwijken wel regels. Deze kippen houden regels kunnen per woonwijk, dorp of stad verschillen. In het algemeen mag het vaak wel, maar moet je je aan bepaalde afspraken houden.

Ook al zijn de afspraken niet bij wet geregeld, is het toch handig om je netjes op te stellen. En dat houdt ook in dat je afspraken met de buren maakt en je daar aan houdt. Jij bent degene die mogelijk overlast geeft, en niet de buren. Je kunt ze er dan ook niet van betichten dat ze ‘van alles last hebben.’ Dat wordt een recept voor een burenruzie.

Daarom is het zo belangrijk om een goede verstandhouding met de buren te hebben. Als je je aan de regels en de afspraken houdt, zul je vreedzaam in een woonwijk kunnen wonen én je geliefde kippen kunnen houden.

Hoeveel kippen mag je houden (in een woonwijk)?

We krijgen deze vragen vaak: hoeveel kippen mag je houden in een woonwijk, en hoeveel kippen mag je houden als particulier? Hoeveel kippen je mag houden in een woonwijk, hangt af van de gemeente waarin je woont. Het is een goed idee om te beginnen met drie tot vijf kleinere kippen.

Het is dus geen goed idee om meteen een hok vol met Barnevelders in je achtertuin te nemen. En al helemaal niet als je er ook nog een haan bij doet. Dat is vragen om problemen. Wees je ervan bewust dat je niet alleen in een woonwijk woont, en je dus je buren te vriend moet houden.

In een woonwijk wonen de buren immers een stuk dichter bij dan op het platteland. Die kunnen zich gaan ergeren aan de stank of het geluid uit jouw tuin. Grijp op tijd in en betrek je buren bij je plannen, zodat het geen vervelende verrassing voor ze wordt. Houd de relatie zo goed mogelijk. Stem eventueel samen af hoeveel kippen acceptabel zijn.

Hoeveel kippen per m2?

Hoeveel vierkante meter heeft een kip eigenlijk nodig? Je kunt als vuistregel ongeveer twee vierkante meter per kip aan. Dat is nog relatief weinig, eigenlijk is meer beter. Kippen met een te kleine ruimte om zich heen gaan ongetwijfeld vechten. Ze kunnen de anderen gaan pikken.

Daarnaast is het een bekend feit dat kippen met een te kleine persoonlijke ruimte gestrest raken, waardoor ze vaker ziek zijn. Ook hebben ze meer bijvoeding nodig. Een groter hok of minder kippen bij elkaar is dan dus het advies.

Kippen die gestrest zijn, worden vervelend. En daar kun je behoorlijk wat last van hebben in een woonwijk. Om te voorkomen dat de buren aan de lopende band aan de deur staan, kun je dus beter ook kijken naar hoe je je kippenhok precies gaat indelen.

kippen houden regels

Hoeveel kippen minimaal houden?

Wie kippen wil houden, kan er het best minimaal 3 aanschaffen. Dat kan gewoon zonder haan. De voorkeur gaat uit naar jonge kippen van een paar maanden oud. Deze zijn namelijk gemakkelijk tam te maken. Na ongeveer een half jaar beginnen de jonge kippen met het leggen van eieren.

Waarom drie kippen? Omdat ze graag in groepjes leven. Gek genoeg zijn ze rustiger in groepen van oneven aantallen. Waarom, is eigenlijk geen verklaring voor. Er wordt altijd aangeraden om minimaal drie kippen te nemen. En eerlijk is eerlijk: een beetje diversiteit en gezelligheid in het hok is ook wel leuk om naar te kijken.

Hoeveel kippen mag je houden zonder vergunning?

De wetgever ziet jou als een hobbykippenhouder als je minder dan 250 kippen houdt. In principe mag je dus onder de 250 kippen aan de slag zonder een vergunning. Houd er rekening mee dat dit in een andere gemeente kan verschillen. Je doet er daarom altijd goed aan om de Algemene Plaatselijke Verordening erop na te slaan.

Als in de APV staat aangegeven dat je maar een beperkt aantal kippen mag houden, kun je controle verwachten. Je aan de regels houden is echt een essentieel onderdeel van de hobby.

Mag je een haan houden in een woonwijk?

Of je een haan mag houden in een woonwijk, hangt weer af van de APV. Hierin staat opgenomen welke regels er gelden in een woonwijk, dorp of stad. Sommige gemeenten staan geen hanen toe, omdat het bijvoorbeeld dichtbevolkt is, of omdat er veel ouderen in een gebied wonen. Het is natuurlijk niet wenselijk dat de bewoners van een woonzorgcentrum wakker worden van het gekraai van de haan.

Wanneer je in een buurt met makkelijke buren woont, zou je kunnen vragen of zij problemen hebben met een haan. Soms staan ze het toe. Wees je ervan bewust dat een haan er vooral is om de kippen te beschermen. Deze zorgt ook voor rust in het kippenhok. Is er ruzie tussen twee dames, dan springt de haan ertussen. Dit kun je ook uitleggen aan de buren: dat een haan wel herrie maakt, maar ook zorgt voor rust en orde in het hok, waardoor de overlast misschien juist beperkt blijft.

Lokale productie

Het is leuk om de omgeving te betrekken bij het kippen houden. Vraag je buren bijvoorbeeld om gft-afval te verzamelen. Kippen eten hier veel van, en in ruil hiervoor kun je eens een doosje eieren brengen. Op deze manier gaan je buren je kippen waarderen, want ze hebben zelf meegewerkt aan de productie. Lokale productie heeft altijd een positief effect op mensen.

Dat is best logisch. Het is eervol als je ergens aan mee hebt geholpen. Goed doen geeft een goed gevoel. Iemand helpen met de kippen, dus ook. Andersom is het voor jou fijn als de buren ook om jouw kippen geven. Dat versterkt de band en de kans op overlast door de kippen is dan veel kleiner.

Afscherming

Zorg voor een goede afscherming van je kippen. Het is niet wenselijk dat kippen zomaar loslopen in de tuin in een woonwijk. Ze kunnen soms ook over hekken komen en voor je het weet heb je de kippen over straat lopen. Dat wil je uiteraard voorkomen. Zorg voor een goed hok met een mooie ren. Scherm het af met gaas en zorg er bovendien voor dat ongedierte buiten blijft.

Het eten van de kippen kan ongedierte veroorzaken. Als kippenhouder is het jouw taak om ervoor te zorgen dat de overlast hiervan beperkt blijft. De buren zitten niet te wachten op muizen en ratten.

Zorg voor goed afsluitbare deuren en kleppen aan de zijkanten van het hok en breng gaas aan over de bovenkant van het hok. Aan de onderkant moet ook gaas komen, op ongeveer 40 centimeter diepte. Naast het kippenhok kan ook een rij tegels neergelegd worden. Dat is handig om zelf overheen te lopen, zonder dat de bodem een modderpoel wordt. Bovendien schrikken tegels roofdieren af: ze vinden het niet fijn om doorheen te graven.

Houd rekening met de pikorde

Kippen moeten niet gaan vechten. Daarom moet je rekening houden met de pikorde. Gevechten in het hok zorgen geheid voor overlast voor de hele buurt. Het is geen probleem als er af en toe een gevechtje plaatsvindt: dat is de natuur en daar doe je niets aan. Maar als het te erg wordt, is het toch tijd om actie te ondernemen.

Dat geldt ook voor nieuwe kippen die in een bestaande toom worden geplaatst. Dat kun je het best aan het eind van de dag doen, wanneer de rest van de wijk al slaapt. De kippen zijn dan ook moe en rustig. Ze zullen dan sneller nieuwe kippen in het hok accepteren. Het kan een nacht duren voordat den nieuwe kip is gewend aan het hok. Deze ruikt dan net als de andere kippen. De volgende dag merken de kippen amper dat er een nieuweling in de groep is.

Extra tips om je buren te vriend te houden

Je kunt je buren te vriend houden, en toch kippen houden, als je goede afspraken maakt. Probeer de relatie zo goed mogelijk te houden door regelmatig te praten over de situatie. Ondervinden je buren geen overlast? Zouden ze willen dat je nog bepaalde maatregelen neemt? Wees je ervan bewust dat je buren een lange tijd naast je wonen. Burenruzies om kippen komen voor en zijn eigenlijk bijzonder onnodig.

Zet daarom jouw hok nooit tegen een grens aan, maar op een centrale plek in de tuin. Mensen zijn geneigd om kooien in hoekjes te bouwen, maar daar zijn de buren niet altijd van gediend. Het zijn immers jouw kippen en niet die van de buren.

Wil je met plezier in een woonwijk houden terwijl je kippen hebt? Neem dan vooral geen haan. Hanen maken vaak een enorme herrie. De buurvrouw zit er niet op te wachten om om vijf uur ‘s ochtends tot haar bed uitgekraaid te worden. Jij bent er misschien wel aan gewend, maar je buren niet. Een haan in het hok in een woonwijk levert bijna altijd problemen op.

Als je kippen eieren hebben gelegd, is het leuk om deze te delen met de buren en de kinderen van de buren. Je betrekt ze dan bij je eigen liefhebberij. Zij vinden het een geweldig gebaar en het is altijd leuk een eitje te krijgen. De bereidwilligheid om je kippen te accepteren wordt dan veel groter.

Houd het hok goed schoon, zodat je geen stank veroorzaakt. Spoel kippenpoep weg via je je eigen tuin en niet via bijvoorbeeld een brandgang. Dat veroorzaakt namelijk overlast.

Zorg ook voor een goede isolatie van het nachthok. Zo komt er minder geluid uit het hok en kan de hele woonwijk rustig slapen. En je kippen zelf ook, natuurlijk

1 gedachte over “Kippen houden in een woonwijk: de regels”

Plaats een reactie