Kippen houden als huisdier, waar begin je?

Kippen houden lijkt voor veel mensen een interessante hobby. Kippen nemen niet veel ruimte in, ze leveren lekkere eitjes op, en de meeste mensen vinden ze vriendelijk. Bovendien hebben ze ook niet zoveel nodig om te leven. Het is ook een goed eerste huisdier voor kinderen. Misschien wil je je kip zelfs binnen houden. Kan dat? Hoe voed je een kip eigenlijk op als huisdier?

Waarom een kip als huisdier?

Van alle huisdieren die je kunt houden: waarom zou je nu juist een kip kiezen? Als je die vraag stelt, is kippen houden waarschijnlijk niks voor jou. Kippen moet je eigenlijk al leuk vinden, voordat je eraan begint. Een voorliefde voor dit soort kleindieren helpt enorm om ze tam te krijgen.

Vind je kippen wel leuk, maar weet je niet zeker of het wat voor je is? Lees dan even verder. Kippen zijn namelijk heel makkelijk tam te krijgen. Het is het leukst als je een kip koopt van kuiken of aan. Je ziet haar dan opgroeien van klein wattenbolletje tot volwaardige kip. Kuikentjes zijn makkelijk tam te maken en erg leuk om te houden. Eerlijk is eerlijk: ze zien er ook gewoon erg schattig uit.

Kippen kunnen bij je op schoot komen zitten, je achtervolgen en uit je hand eten. En natuurlijk ook leuk: ze leggen dagelijks een vers eitje. Niets is lekkerder dan eieren van eigen kippen. Ook leuk om weg te geven aan vrienden, familie en buren. Daarmee kweek je dan meteen al goodwill om een keertje te komen oppassen als je op vakantie gaat.

Je kunt kippen goed bij andere dieren houden. Je moet er dan wel voor zorgen dat het andere huisdier de kip niet pakt. Kippen zijn een makkelijke prooi voor veel dieren. Houd dus wel een oogje in het zeil.

Welk ras kiezen als kippen huisdier?

Niet alle kippen zijn geschikt als huisdier. Zo zijn sommige rassen erg groot, of bijvoorbeeld erg lawaaierig. Kippen met een merkwaardig harde lach zijn er bijvoorbeeld ook. Die wil je niet in een woonwijk houden. Kijk bij je keuze voor een kip vooral naar de ruimte die je hebt. Heb je lekker veel ruimte? Dan kun je een grote kip kiezen. Heb je wat minder ruimte? Dan kun je het best voor een krielkip kiezen. Dat is een veel kleinere kip.

De rassen hebben allemaal verschillende eigenschappen. Ze zien er ook allemaal anders uit. Zoek eens wat adressen op van mensen die kippen verkopen en ga eens langs. Koop niet meteen een kip, maar denk er even rustig over na. Veel kippenfokkers kunnen je ook betrouwbare informatie geven.

Voor sommige plaatsen is het niet handig als een kip kan vliegen. Kippen zijn geen hoogvliegers, maar onderschat hun fladderend en vliegend vermogen ook niet. Sommige kippen kunnen prima over de heg of de schutting komen. Wil je een kip die waardeloos is als het om vliegen gaat? Dan kun je het best een Brahma kip kopen. Die zijn vriendelijk en groot, maar kunnen minder goed fladderen en weglopen.

Koop je kip bij een fokker die betrouwbaar is en een goede naam heeft. Kijk even rond: zien de andere kippen er goed en gezond uit? Verdiep je ook eerst in de verschillende rassen. Wat eten bepaalde rassen wel en niet? Wat is het gedrag van bepaalde rassen? Het is een goed idee om je eerst te oriënteren bij een fokker. De fokker kan je natuurlijk ook meer vertellen over de voor- en nadelen van verschillende rassen.

De benodigdheden

Dit is geen complete lijst van benodigdheden, maar van zaken die je zeker klaar moet hebben staan als je een kip de eerste dag in huis haalt. Op onze website vind je ook nog een complete lijst en een checklist voor alles wat je nodig hebt om kippen te houden. Voer en een goed hok, zijn de twee basisbehoeften.

Voer

Wat eet een kip eigenlijk? En hoe vaak? Het liefst eet een kip twee keer per dag. Bied een graanmix aan, met bijvoorbeeld legkorrel vermengd. Het is ook goed als je kip grit of gestampte schelpen binnenkrijgt. Je kunt ook voor maagkiezel door het voer kiezen. Deze middelen zorgen ervoor dat kippen hun eter beter kunnen verteren. Ook halen ze calcium uit het grit. Dat is dan weer erg goed voor de botten en voor de eierschaal. Je kunt de kip al van kuiken of aan grit geven. Zorg er dan wel voor dat het grit wat fijner gemalen is.

Weet je niet welk voer je moet kiezen? Vraag de fokker van de kip dan welk voer ze eerst kreeg. Kippen eten namelijk het liefst iets wat ze gewend zijn. Je kunt ook kijken welke etensbakken de fokker gebruikt. Hetzelfde geldt voor drinkbakken: kippen eten en drinken graag uit iets wat ze al kennen.

Je kunt je kip ook lekker laten snacken. Ze lusten bijna alles. Brood, rijst en fruit zijn de favoriet. Ze eten zelfs andere kippen en eieren, maar dat lijkt wat cru. Ze lusten zelfs patat, maar daar moet je – net als bij mensen – niet te veel van aanbieden.

Hok

Als je een kip wilt houden, is het slim alvast een hok aan te schaffen. Ook als je besluit dat de kip mag loslopen in de tuin, is een eigen plekje heel fijn. Het hok hoeft niet groot te zijn, want de kip zal het hok vooral gebruiken om te slapen en om eieren te leggen. Maar het is wel van belang dat als je meerdere kippen gaat houden, je rekening houdt met het aantal vierkante meter per kip.

In het hok moet een stok aanwezig zijn. Daar kan ze op slapen en eitjes op leggen. Wil je niet dat je kippen rondlopen, dan is een hok met een ren een goed idee. In het hok slapen de kippen, en in de ren kunnen ze lopen

Kippen kunnen goed tegen kou, maar niet zo goed tegen wind, regen en warmte. Daarom is het van belang dat je kippen droog en beschut kunnen zitten. Tegen de warmte is het fijn om in de schaduw te kunnen zitten. Wordt het te koud? Dan stoppen je kippen met eitjes leggen. Daarom is het belangrijk dat het hok lekker warm is, maar ook niet te warm. Zorg ervoor dat de stokken minimaal een halve meter boven de grond hangen. Kippen zitten graag hoog te slapen.

De bodem van de ren kan van beton zijn. Dat is gemakkelijk schoon te maken. Natuurlijk leg je er nog wel iets overheen waarover de kippen kunnen lopen. Dit heet bodembedekking. Die moet je regelmatig vervangen.

Kan ik een kip als huisdier houden?

Wil je een kip als huisdier? Dat kan. Het ligt eraan wat voor jou de definitie van ‘huisdier’ is. Als dat is dat de kip binnen in de woning kan verblijven, hebben we een slechte mededeling: dat is geen goed idee. Waarom niet, lees je zometeen.

Wil je een kip houden als huisdier die buiten woont, dan heb je juist een erg leuk huisdier aan kippen. Zeker als je kiest voor een vriendelijk en makkelijk tam te maken ras. Sommige kippenrassen staan erom bekend dat ze ook erg goed bij kinderen kunnen. Deze rassen zijn vriendelijk en doen alles voor een beetje eten. Je kunt echt bevriend raken met een kip.

Een kip kan een leuk eerste huisdier zijn voor kleine kinderen. Je leert ze met de aanschaf van een kip om verantwoordelijk om te gaan met dieren. Je leert ze bijvoorbeeld kippen voeren. Betrek je kinderen ook bij de minder leuke klusjes, zoals poep verwijderen. Leer je kinderen dat als je rustig blijft bij een dier, je daar een hoop plezier voor terugkrijgt.

Kan een kip binnen blijven?

Kan ik een kip binnen houden? Die vraag krijgen we wel eens bij EigenKippen.nl. Het antwoord is niet zo eenduidig. Sommige kippen laten zich goed binnen vertroetelen. Zo zijn er verhalen over Barnevelders die gezellig op schoot komen zitten, de vleugels spreiden en zich rustig laten aaien. Natuurlijk wel met een handdoek op schoot, voor het geval dat de kip haar behoefte gaat zitten doen.

Je kunt een kip dus prima even binnen nemen, als ze dat wil. Maar je kunt een kip niet binnen houden. Een woning is niet geschikt als kippenverblijf. Kippen willen namelijk graag krabben in de aarde. Dat is hun natuurlijk gedrag. In huis ligt nu eenmaal geen zand en er is niets om naar te pikken en om te snaaien. Daar komt nog bij dat de geur van kippenstront geen aangename geur is. Je bezoek zal zeker met gefronste wenkbrauwen binnenkomen als de woonkamer onder de stront ligt, of het er extreem naar kip ruikt. Dat is dus geen goed idee.

Laat je kip liever in de tuin. Loslopen vinden ze het allermooist. Maar soms heb je daar de ruimte niet voor. Dan is een hok of een ren de enige goede oplossing. ‘s Nachts gaan je kippen vanzelf op stok. Als ze los mogen, kan het ook zijn dat ze een beschut plekje in de tuin zoeken.

Kortom: kan je kip binnen? Ja, dat kan. Heel even. Kan je kip in je huis wonen? Nee, dat kan niet. Een kip is geen hond of kat die je binnen zindelijk kunt maken. Daarnaast hebben katten en honden geen voortdurende behoefte om naar eten te pikken of in zand te krabben. Een kip heeft die behoefte wel. Daarom is het zielig om kippen binnen te houden. Houd je kip dus lekker buiten. Dan heeft ze een veel leuker leven.

Om denken: het geluid van een kip

Wanneer je kippen gaat houden, is het belangrijk dat je denkt om het geluid. Als je op een vrijstaande boerderij woont, zal dat geen enkel probleem zijn. Woon je in een woonwijk, dan kan het geluid dat een kip maakt nog wel eens voor problemen zorgen. Vooral hanen staan erom bekend. Je zal niet de eerste zijn die in een flinke burenruzie belandt om het geluid van de haan. Voor je het weet heb je mr. Visser op de stoep staan en moet de haan vertrekken. Dat is natuurlijk zonde. Daarom is het belangrijk dat je eerst een goede verstandhouding met de buren hebt, en dat de buren ook achter jouw kippenhobby staan.

Hennen kunnen ook behoorlijk wat lawaai maken. Een haan kan harder kraaien, maar een hen moet je niet onderschatten. Hennen kakelen als ze eten krijgen of eieren leggen. Dat vinden veel mensen wel gezellig, maar of de buren het ook leuk vinden, is een tweede. Begin je net met je kippenhobby, dan kun je natuurlijk wat goodwill kweken bij de buren door af en toe een paar lekkere eitjes te brengen. Als zij de kippen leuk vinden, sta je al 2-0 voor.

Je kip meenemen naar huis

Mag je eindelijk je kip komen ophalen? Wees dan voorzichtig. Een kip is immers een levend dier. Je kunt de kip het best vervoeren in een afgesloten doos. Doordat het donker is in de doos, blijft de kip rustig. Leg wat hooi of stro op de bodem van de doos. Zorg ervoor dat de doos niet te klein en niet te groot is. In een te grote doos zal de kip schuiven en in een te kleine doos voelt het zich niet thuis.

In de doos moeten voldoende luchtgaatjes aanwezig zijn, zodat de kip kan ademen. Wil je je kip echt top vervoeren, dan kun je het best een speciale kippenvervoerkist kopen. Dat is het prettigst voor de kip. Op kleindiertentoonstellingen worden dit soort kisten vaak aangeboden worden. Duurt het niet zo lang voordat je kip thuis is? Dan is een speciale kist vaak niet nodig.

Let op het weer

Ga je kip niet halen op een warme dag. Kippen kunnen niet zo goed tegen hitte, en als ze dan ook nog eens in een warme doos zitten, is de kans groot dat je kip zich niet lekker zal voelen. Is je kip eenmaal thuis, laat de kip dan even met rust. Geef wat lekker schoon water en wat voer.

Kip tam maken

Je kunt beginnen met je kip tam maken, als deze een beetje is gewend. Laat de kip een tijdje vrij rondlopen in de omgeving, zoals bijvoorbeeld je tuin. Laat de kip kennismaken met zijn hok en met de eventuele andere kippen. Het tam maken kan beginnen als de kip aan je is gewend. Dat gaat geleidelijk.

Kom regelmatig wat dichter bij je kip in de buurt. Geef haar veel aandacht. Benader de kip altijd rustig. Jaag haar niet op, want dan kan ze opvliegend worden. Zodra jullie elkaars vertrouwen beginnen te winnen, kun je beginnen met het tam maken. Dan heb je na een tijdje een enorm leuk huisdier in de tuin gehaal

Plaats een reactie