Home » Blog » Kunnen kippen gras eten?

Kunnen kippen gras eten?

Gepubliceerd door Robert op 24 november 2021

Kunnen kippen eigenlijk wel gras eten? Mag je ze gemaaid gras voeren? Is gras niet slecht voor kippen? En welke planten mogen ze absoluut niet eten? Het zijn allemaal vragen die je kunt hebben als je voor het eerst kippen houdt in de tuin. EigenKippen.nl geeft je antwoord op al je vragen rondom gras en kippen. Met deze tips zorg je voor blije, gelukkige kippen op een evenwichtig dieet.

Mogen kippen gemaaid gras eten?

Waarschijnlijk ben je op deze pagina beland omdat je zocht op: ‘Mogen kippen gras eten?’ Het antwoord is: ‘Ja, dat mag gewoon, zolang het gras niet te lang is.’ Kippen vinden gewoon gras erg lekker en ze pikken er graag in om op zoek te gaan naar insecten en zaden.

Bij gemaaid gras, moet je even opletten. Gemaaid gras bestaat namelijk al snel uit lange, slappe slierten. Als kippen die opeten, kan dat voor problemen zorgen in hun krop. Als je echt zeker wilt weten dat je kippen veilig gras eten, kun je zelf een paar korte stukjes knippen en die uit de hand laten eten.

Kortom: gras zelf is prima, grasmaaisel betekent even opletten. Kort maaisel mag wel, lang maaisel mag niet.

Is gras slecht voor kippen?

Veel mensen denken dat gras slecht is voor kippen. Dat is niet zo. Kippen moeten dagelijks kunnen beschikken over hun portie vers groenvoer. Denk niet alleen aan gras, maar ook aan bladeren van koolsoorten, sla en fruit. Onkruid vinden ze ook lekker.

Kippen weten eigenlijk best goed wat ze wel en niet kunnen eten. Zo zullen ze niet zo snel giftige planten eten. Bedenk je dat kippen het heel lang zonder mensen als verzorgers hebben kunnen stellen, en dat de kip waarschijnlijk slimmer is dan je denkt. Toch kan het geen kwaad om af en toe een oogje in het zeil te houden.

Kippen eten veel gras: wat nu?

In principe is het geen ramp als een kip gras eet. Sterker nog: weidegras is goed voor ze. Maar voor bepaalde grassen moet je wel opletten. Lang gras is iets wat een kip absoluut niet mag eten. Dat komt doordat lang gras een bal kan vormen in de krop van de kippen. Daardoor kunnen ze stikken.

Weet je dat je kippen graag gras eten, dan is het dus zaak om dit bij te houden. Maai het gras regelmatig. Voor weidegras geldt dat nog meer: nieuw, gemaaid gras is gezonder voor de kippen dan ‘oud’ gras.

De meeste kippenhouders vinden het fijn als de kippen op gras kunnen lopen. Ze zien ze als bofkonten. Kippen die de hele dag in hun hok moeten blijven zijn over het algemeen niet de gelukkigste kippen.

Waarom eten kippen gras?

Kippen eten graag gras. Het zoeken naar insecten en zaden behoort tot hun natuurlijke gedrag. Daarnaast vinden ze het ook simpelweg ‘lekker’. Niet zo gek, want kippen zijn helemaal niet zo kieskeurig in wat ze eten. Zo zijn het ook uitstekende compostverwerkers. Gooi je groene afval op een hoop en je kippen schransen het naar binnen.

Andersom kun je de kippenmest gebruiken om gras te laten groeien. Het is namelijk erg rijk aan stikstof. Zo kun je een soort biologische kringloop opzetten.

Je kippenren bedekken met weidegras

Lekker scharrelen in het gras. Kippen doen niets lievers. En daarbij maakt het de kip echt niets uit dat jij je gras graag heel houdt. Mevrouw de kip zal lustig aan je gazongras beginnen. Sorry voor het slechte nieuws, maar kippen vernietigen complete gazons in een mum van tijd.

Daarom is het een goed idee om zelf wat gras neer te leggen in de kippenren. Weidegras, waarop de kippen rustig kunnen scharrelen en pikken. Zo voorkom je dat ze aan het andere gras beginnen.

Wat is weidegras?

Weidegras is een hele productieve grassoort voor kippen. De graszoden ervan zijn mooi dicht en je kunt het kort maaien zonder dat je er schade van ondervindt. In de landbouw wordt het vaak gebruikt om vee op te laten grazen. Daardoor is het ook geschikt voor ijverige kippen: het kan wel tegen een stootje.

Als je je kippen tegen ziektes wilt beschermen, is weidegras in het hok aanbrengen een wijs besluit. Het bevat een bron van eiwitten, die een goede combinatie vormen met granen. Doordat het gras ook stevige, diepe wortels heeft, kan het tegen het gepik van kippen.

Waarom weidegras in de kippenren?

Gras is een goed besluit voor in de kippenren. Niet al het gras, maar weidegras zeker wel. Als je hiermee aan de slag gaat, is het een goed idee om eerst de bezettingsgraad van de kippenren uit te rekenen. Per kip heb je ongeveer 10 tot 25 vierkante meter weidegras nodig. Daarmee kun je je kippen een gezond leven geven.

Doordat het weidegras zoveel eiwitten heeft, bescherm je je kippen tegen ziekten. Vrij rondlopen is bovendien goed voor de conditie van je geliefde dametjes. Heb je minder dan 10 vierkante meter gras in je ren, dan weet je dat je er minder lang mee kan doen.

Met weidegras in je ren, geef je je kippen ook wat te doen. Ze kunnen doen wat ze het liefste doen: in de grond pikken, op zoek naar voedsel. Weidegras in je kippenren is dus een goed idee.

Maximaal gebruik maken van gras

Je kunt de levensduur van weidegras maximaliseren door ervoor te zorgen dat het steeds voldoende tijd krijgt om te herstellen. Dat doe je door de ren beurtelings voor de helft af te spannen. Het is daarbij belangrijk rekening te houden met de minimum oppervlakte per kip. Zonder afspanning heb je niet al te veel ruimte over, als je 10 vierkante meter per kip aanhoudt.

Zodra het voorjaar wordt, kun je tussen het gras allerlei andere lekkernijen zaaien. Denk aan tarwe, gerst, of haver. Zo verhoog je de variëteit tussen het gras.

Is meer gras beter voor de kippen?

Eigenlijk kun je wel stellen dat meer gras beter is voor de kippen. Kippen lopen graag vrij rond op gras, dat ze zo uit de grond kunnen plukken om op te eten. Eventueel kun je dit omheinen en afrasteren. In een moestuin zullen de kippen zich zeker thuisvoelen. Ze kunnen hier goed werk voor je doen. Natuurlijk moet je de groenten die je wilt behouden wel afschermen, want anders gaat de kip er zeker mee van door.

Tien tot vijfentwintig vierkante meter is prima voor een kip. Maar als je meer ruimte tot je beschikking hebt, is dat zeker aan te raden. Zeker als je daar weidegras laat groeien.

Hoe lang mogen kippen gras eten?

Als je de kippen een uur of twee in de tuin laat scharrelen, zullen ze er vanzelf genoeg van hebben. Ze gaan dan uit zichzelf weer naar de ren. Dat is een teken dat de kip zich prettig voelt in het eigen verblijf. Ze kan alles doen waar ze nood aan heeft: scharrelen, op zoek gaan naar eten, rondlopen, de energie eruit lopen en daarna weer tot rust komen in haar eigen hok.

Een groene grasmat zorgt voor blije kippen. Laat ze rustig eten tot ze voldaan zijn. Zorg er wel voor dat de kip in de essentie gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding binnenkrijgt. Zo voorkom je ziekten.

Zandbad

Je denkt misschien: ‘Wat heeft een zandbad te maken met gras’? Wel, je moet genoeg ruimte overhouden voor zand. De kippen moeten namelijk ook regelmatig een zandbad kunnen nemen. Het is een van hun favoriete hobby’s. Niet alleen omdat dat lekker is, maar ook omdat het nuttig is. Op die manier doden ze namelijk de parasieten tussen hun vieren en schudden ze bloedluizen van zich af.

Een goede verhouding tussen gras en zand zorgt voor rust in je hok. Bovendien zorg je voor een goede verzorging dankzij de mogelijkheid parasieten te doden in het zand, en zich te voeden via het gras. In nieuw gras zit meer voedingsstoffen dan in oud gras. Als het te lang wordt, is het dus verstandig even de grasmaaier ter hand te nemen.

Kipvriendelijke planten plaatsen

Wil je echt een paradijsje voor kippen van je tuin maken? Plaats dan ook wat kipvriendelijke planten. Kippen eten graag gras, bemesten graag je tuin en houden van het krabben aan mos. Als je denkt aan de soorten planten in je tuin, kun je een mooie thuishaven aan je kippen bieden. Vruchtdragende struiken en zonnebloemen zijn heerlijk voor kippen. Je kunt ook vogelmuur in je tuin aanbrengen. Je vindt vogelmuur ook wel onder de naam ‘stellara media’. Kippen eten het graag.

Andere kipvriendelijke planten die je kunt plaatsen in je tuin zijn onder meer lavendel, munt, peterselie, oregano en salie. Zet ook gerust een paar planten en bomen neer die de hele winter groen blijven. Daarbij valt te denken aan dennen, sparren en hulsten. Je kippen gaan natuurlijk niet aan een boom zitten eten, maar het zorgt wel voor een natuurlijke vorm van beschutting.

Welke planten zijn giftig voor kippen?

Voor de volledigheid plaatsen we ook nog een overzicht van giftige planten. Deze planten mogen je kippen absoluut niet tot zich nemen. Ze kunnen er ziek van worden. Doorgaans eten kippen niet zo snel giftige planten, omdat ze ze vies vinden. Toch is het goed om een oogje in het zeil te houden voor deze planten:

 • Adelaarsvaren;
 • Bitterzoet;
 • Bolderik;
 • Echt Vingerhoedskruid;
 • Veenbes;
 • Eik;
 • Goudenregen;
 • Heggerank;
 • Jacobskruiskruid;
 • Koolzaad;
 • Kruidvlier;
 • Lathyrus-soorten;
 • Monnikskap;
 • Oleander;
 • Wikke-soorten;
 • Varens;
 • Taxus;
 • Wonderboom.

Ook deze gecultiveerde planten mag je niet voeren:

 • Aardappel;
 • De hele nachtschadefamilie: dus ook de plant van de tomaat;
 • Boekweit;
 • Boon;
 • Ui;
 • Raapzaad;
 • Sierpompoen;
 • Rabarber;
 • Maagdenpalm;
 • Lobelia;
 • Lupine;
 • Tulpen en andere bloembollen
 • Azalea.

Met deze tips zal het je lukken om veilig en gezond kippen in de tuin te houden. Af en toe een beetje gras, af en toe wat niet-giftige planten, en natuurlijk de doorgaanse dagelijkse voeding, zorgen ervoor dat je kip in vorm blijft. Wees dus niet bang om wat gras aan te brengen in de kippenren of in de tuin. De kippen zullen je dankbaar zijn!

Ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

Copyright © 2024 Eigenkippen.nl