Help! Mijn kippen eten hun eigen eieren op

Eet jouw kip haar eigen eieren op? Of doen meerdere kippen in jouw toom dat? Dan is dat heel vervelend. Kippen doen het vaak om een reden: ze hebben het van andere kippen gezien, of ontdekt dat hun eigen eieren best lekker smaken. Het eieren eten zal niet bij een keertje blijven, maar ontaarden in een nare gewoonte die lastig af te leren valt. Waarom eten kippen hun eigen eieren op? En wat kun je daar aan doen?

Waarom eten kippen eigen eieren op?

Zijn jouw kippen begonnen met de vervelende gewoonte van het eigen eieren eten? Dan wil je natuurlijk weten waarom ze dat doen. En het liefst wil je ook weten hoe je dat gedrag stopt. Kippen eten eigen eieren op om verschillende redenen: ze hebben een gebrek aan iets, ze vervelen zich of ze hebben het gedrag van andere kippen gezien.

Daarom is het belangrijk dat je uitvindt wat er aan de hand is. Onderneem direct adequaat actie om te voorkomen dat het eieren eten een nare gewoonte wordt. Eigen eieren eten is een soort gedrag dat zich snel kan verspreiden onder de andere kippen in het hok. Op een gegeven moment blijft er geen ei meer over, en dat is toch wel erg zonde van je kippenhobby. Daarnaast horen kippen gewoon niet hun eigen eieren te eten.

Ze hebben een gebrek aan iets

Je kip eet waarschijnlijk haar eigen eieren op omdat ze ergens gebrek aan heeft. Vaak is een gebrek aan kalk en mineralen de oorzaak. Eierschalen zijn rijk aan deze stoffen. Door de eieren te eten, vult ze haar eigen kalkvoorraad aan. Daarom is het belangrijk om kalkhoudend voer te geven. Kippengrit verstrekken is ook een goed idee.

Om ervoor te zorgen dat je kip niets te kort komt, kun je ook een multimineralenmix aanbieden. Dat is lekker en gezond. Door er zorg voor te dragen dat je kip geen gebrek aan bepaalde voedingsstoffen krijgt, voorkom je niet alleen dat je kip gaat eierenpikken, maar ook dat ze ziek wordt.

Je controleert de legbakken niet vaak genoeg

Normaal gesproken leggen kippen hun eieren in de legbak. Een perfecte kans voor de kip om haar eigen eieren stuk te maken. Die dingen zijn immers ontzettend interessant. Heeft ze eenmaal ontdekt dat zo’n ei lekker is, dan is een nieuwe gewoonte geboren. Controleer daarom regelmatig of er nieuwe eitjes in de legbakken liggen. Leeg de legbakken regelmatig. Als je het ei op tijd weghaalt, heeft je kip minder mogelijkheden om de eigen eieren te eten.

Wat is nu een juist aantal keren per dag om de legbakken te controleren? Ervaren kippenhouders zeggen ongeveer drie of vier keer per dag. Dat is een goede maatstaf. Het is even wat werk, maar met een grandioos resultaat.

Ze vervelen zich

Kippen willen pikken en scharrelen. Dat hoort bij de zin van hun leven. Als je niet genoeg in deze behoeften voorziet, gaan ze aan hun eigen eieren pikken. Er zijn allerlei middelen op de markt om in die behoeften te voorzien. Zo zijn er bijvoorbeeld combinaties van lekkernijen die de gezondheid en de natuurlijke weerstand verbeteren. Je kunt dit op een speciale manier aanbieden, zodat de kippen wat te doen hebben.

Kippen die zich vervelen zullen aan de eieren van anderen, en aan de eieren van zichzelf gaan pikken. Geef je kip iets te doen, en ze zullen geen eieren meer eten. Wat je kunt doen, lees je verderop in dit artikel.

Voorkomen dat kippen hun eigen eieren eten

Het is heel vervelend als kippen hun eigen eieren eten. Het is ook niet iets wat ze van nature doen. Meestal komt het gedrag voort uit een ongelukje. Ze hebben per ongeluk een keer op een ei gaan staan. De kip is op onderzoek uitgegaan wat er is gebeurd, en wat er eigenlijk in zo’n ei zit. Nieuwsgierig heeft de kip ervan geproefd en gemerkt dat zo’n ei best wel lekker en voedingsrijk is. Ze heeft een nieuw favoriet hapje gevonden: haar eigen eieren.

Andere kippen zien dat, en kopiëren het gedrag. Als je een toom kippen dicht bij elkaar hebt, gaan op een gegeven moment alle kippen hun eigen en andermans eieren eten. Wie dat niet op tijd door heeft en corrigeert, ziet een groot probleem ontstaan. Een probleem dat steeds lastiger op te lossen wordt, naarmate de kippen langer eieren pikken. Hoe kun je dat probleem nu oplossen?

Pak tekorten in het dieet aan

Zoals gezegd eten kippen vaak hun eigen eieren als ze ergens een tekort aan hebben. Daarom is het goed om na te gaan waar dat tekort vandaan zou kunnen komen. Ga aan de slag met het dieet van je kippen. Een goed gebalanceerd dieet bestaat voor ten minste 16% uit proteïne, maar ook uit veel vitaminen en voedingsstoffen.

Gebruik voedsel dat is bedoeld voor het eieren leggen. Dat zit vol met plantaardige vetten en proteïne. Zeker wanneer je ook keukenresten voert, moet je meer proteïnen aanbieden. Zetmeel zorgt ervoor dat het proteïneniveau naar beneden gaat.

Kippenvoer met calcium aanvullen

Je kippen beginnen ook met eieren eten als ze een calciumtekort hebben. Dat geeft ook een ander nadeel: de kip kan geen sterke eierschalen aanmaken. Als de schalen te zwak zijn en breken als de kip erop gaat zitten, of er per ongeluk op gaat staan, zal de kip het gebroken ei opeten. Op een gegeven moment ontdekt je kip dat die eitjes wel erg lekker smaken en dat daar alle voedingsstoffen inzitten die ze nodig heeft.

Dat moet je te allen tijde voorkomen. De kip zal dan namelijk op rooftocht gaan. Ze maakt dan ook andere eieren kapot om deze op te eten. De andere kippen gaan dat gedrag nadoen en op een gegeven moment houd je geen ei meer over. Je kunt meer calcium aanbieden door bijvoorbeeld oesterschelpen of kalksteen toe te voegen aan het voer. Voor elke 45 kilogram voer 1 kilogram oesterschelpen of kalksteen, is een goede verhouding.

Je kunt je kip ook af en toe een schaaltje volle melk voorzetten. Daarmee verhoog je hun calciuminname. Geef nooit zelf eierschalen. Daar worden ze gek op, en voor je het weet gaan ze zelf ook eieren kapot maken.

Hebben je kippen voldoende water?

Check ook of je kippen genoeg water drinken. Zelfs met een gebalanceerd, calciumrijk dieet, kunnen kippen aan hun eigen eieren gaan pikken. Een watergebrek is een van de belangrijkste oorzaken van het opeten van de eigen eieren. Ze hebben dan de vloeistof nodig die in de eieren zit. Vergeet niet dat kippen heel erg dorstige dieren zijn. Ze hebben meer water nodig dan de meeste andere vogels. Controleer daarom regelmatig of er genoeg water klaarstaat.

Eventueel kun je ook een vitaminesupplement toevoegen om je kippen te helpen om meer calcium binnen te krijgen.

Voorkom overbevolking

Kippen hebben ruimte nodig. Als je te veel kippen bij elkaar zet, zullen ze elkaars eieren vertrappen, pletten of breken. Gebroken eieren zijn aantrekkelijk voor kippen. Ze zullen ze proberen op te eten. Daar komt bij dat overbevolking voor stress zorgt, wat voor dit soort gedrag zorgt.

Daarom moeten nesten groot genoeg zijn. Dat wil zeggen, minimaal 31 x 31 centimeter voor elke 4 tot 5 kippen. Ook moeten nesten ver genoeg van de grond af staan. Bescherm je broedende hennen en zorg ervoor dat hun eieren veilig zijn.

Een rustig, donker nestgebied

Van fel licht worden kippen nerveus. Als je kip nerveus wordt, zal het beginnen met pikken aan eieren. Daarom is het een goed idee de nestkast van de opening van de ren af te richten en deze uit het zonlicht te houden. Installeer ook geen felle lampen of andere zaken die veel licht geven.

Het kan handig zijn om een dakraam of gewone ramen te bedekken. Zo zorg je voor een rustig en donker nestgebied voor je kippen. Verwijder ook alles wat harde geluiden kan maken of plots kan bewegen. De kippen kunnen ervan schrikken. Als je kippen bang zijn, kunnen ze uit het nestkast rennen en ongewild eieren breken.

Houd ook de temperatuur in het nestgebied in de gaten. Te koud is niet goed, maar te warm ook zeker niet. Als het te warm wordt, kunnen kippen geïrriteerd raken. Ook dan beginnen ze met pikken.

Verveling bij kippen voorkomen

Kippen die zich vervelen, gaan op zoek naar manieren om zichzelf bezig te houden. Helaas zijn kippen geen engeltjes, dus zullen ze vervelend gedrag gaan vertonen. In dit geval dus het eieren pikken. Een verveelde kip vindt de eieren van de ander maar wat interessant. Hang daarom liever een kool op, waar je kippen aan kunnen pikken. Probeer ze voldoende ruimte te geven om vrij rond te lopen, zodat ze hun benodigde beweging krijgen.

Een gebied waar ze vrij kunnen rondlopen, klimmen en springen is een soort speeltuin voor je kippen. Hang wat interessante spulletjes op, en leg obstakels neer, zoals een boomstronk of een wortel. Plaats eventueel een ladder of een schommel waar je kippen lekker op kunnen klimmen en klauteren.

Een hoopje hooi in de ren vinden kippen altijd interessant. Ze zullen zichzelf dan uitdagen om het hooi tot een gelijkmatige laag te krijgen. Dat vinden ze fijn. Zo voorkom je dat kippen aan de slag gaan met de eieren van de anderen. Zie het maar als een soort bezigheidstherapie voor kippen.

Zorg ervoor dat het geen gewoonte wordt

Op een gegeven moment wordt het eten van de eigen eieren een nare gewoonte. Maak daar meteen korte metten mee. Identificeer de kip die de eieren opeet en verwijder deze kip zo snel mogelijk uit het hok. Hoe weet je nu welke kip eieren eet? Simpel: kippen zijn slordige eters, dus de kip met opgedroogd eigeel op de zijkant van haar bek of kop, zal zich direct verraden.

Isoleer deze kip, zodat ze geen eieren meer kan eten en zodat de andere kippen haar gedrag niet kunnen kopiëren. Controleer of het eieren eten dan stopt, of dat de andere kippen het gedrag al hebben overgenomen. Het isoleren van de hen die eieren eet, is waarschijnlijk al genoeg om ervoor te zorgen dat het eiereneten stopt.

Eieren sneller verzamelen

Hebben je kippen eieren gelegd? Verzamel de eieren dan zo snel mogelijk. De meeste eieren worden al voor 10 uur ‘s ochtends gelegd. Hoe sneller je ze verwijdert, des te kleiner de kans dat er een breekt. Een gebroken ei is een aanwijzing voor kippen dat ze eraan kunnen eten. Verzamel ten minste twee keer per dag de eieren. Nog vaker is nog beter.

Nep-ei gebruiken

Gebruik een nep-ei om je kippen in de maling te leggen. Je kunt bijvoorbeeld een geverfde steen gebruiken. Verzamel alle echte eieren zoals je anders ook doet, maar laat het nep-ei expres liggen. Zo ontdekt de kip dat het niet eetbaar is. De kip leert dan dat ze moet stoppen met eieren eten, omdat ze niet altijd haar zin krijgt.

Je kunt ook een rauw ei uitblazen en vullen met mosterd. Kippen haten de smaak van mosterd. Ze leren op die manier dat eigen eieren eten heel erg vies is. Dan laten ze het wel.

Wegrolnest gebruiken

Een wegrolnest is gemakkelijk zelf te maken, maar eventueel ook te koop. Het is een kunststof of metalen nest, met een speciaal bakje dat niet bereikbaar is voor de kippen. De eieren rollen letterlijk in het bakje. In deze bakjes is het makkelijk om eieren te verzamelen, zonder dat je kip erbij kan.

Als je kunt kiezen tussen een kunststof nest of een metalen nest, heeft een kunststof nest de voorkeur. Met een metalen wegrolnest heb je namelijk meer kans dat je iets anders ongewensts aantrekt: bloedluis. Dat kan ook een echte plaag worden, dus gebruik liever een kunststof wegrolnest.

Extreme maatregelen

Soms ben je er te laat bij en kun je een kip niet meer laten stoppen met eieren eten. Dan moet je extreme maatregelen nemen. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van het scherpe puntje van de bek. Sommige kippenhouders laten de kip slachten, maar dat is echt niet nodig.

Gebruik speciale kappen om ervoor te zorgen dat de kippen niet recht vooruit kunnen zien. Als ze alleen de zijkanten kunnen zien, is het veel lastiger om eieren te vinden en te breken.

In het slechtste geval moet je de kip die eieren eet permanent afzonderen. Ze zal haar eigen eieren dan nog wel verwoesten, maar die van anderen kan ze niet bereiken. Zo voorkom je dat de hele winst van de leg van de andere kippen verloren gaat.

Plaats een reactie