Kippen en Konijnen samen: kan dat?

Kippen en konijnen samen houden is een wens van velen. Soms kun je ook niet anders; je bent beperkt in de ruimte en je wilt ook geen dieren achteruitstoten. Veel mensen willen hun dieren het liefst laten rondlopen in de tuin. Of dat kan, lees je in dit artikel. En kunnen kippen en konijnen samen in een hok? Waarom is dat wel een goed idee en waarom niet?

Kunnen kippen en konijnen samen?

Laten we met de deur in huis vallen: ja, kippen en konijnen kunnen prima samenleven. Ondanks dat ze niet op elkaar lijken en ze ook qua gedrag anders zijn, kunnen ze de beste vrienden worden. Je kunt ze prima een ruimte laten delen in de tuin of op een ranch.

Wat belangrijk is, is dat je je inzet voor een vreedzame integratie. Introduceer ze al op jonge leeftijd aan elkaar en zorg ervoor dat je geen haantjesgedrag krijgt. Daarom zal het nodig zijn om de mannelijke konijnen te castreren. Hoe zorg je er nu voor dat kippen en konijnen samen kunnen?

Het gedrag van kippen

Kippen zijn sociale dieren. Ze zijn relatief klein, kunnen vaak goed met elkaar samen en met een haan erbij zorg je helemaal voor vrede in het hok. Van de meeste kippenrassen heb je maar weinig last. De verschillende rassen zorgen voor veel variatie. De ene soort kip loopt graag los, terwijl de ander wat rustiger is. Natuurlijk zorgt de kip voor een lekker eitje. Omdat kippen zo rustig zijn, zijn ze een mooi eerste huisdier voor kinderen.

Het gedrag van konijnen

Konijnen zijn populair bij huiseigenaren omdat ze klein en rustig zijn. En natuurlijk zorgen ze voor razendsnel nageslacht. We kennen het spreekwoord ‘fokken als konijnen’ niet voor niets. Ze mogen graag te groentetuin in om deze bij te houden en om kaal te vreten. Eigenlijk hebben konijnen niet heel veel nodig om gelukkig te zijn. Belangrijk zijn een dagelijks schoongemaakt hok, een veilige plek om te slapen en wat ruimte om rond te rennen. Net als de kip is een konijn een sociaal dier.

Kip en konijn samen in hok

‘Mogen kippen en konijnen samen?’ is een veel gestelde vraag. Kippen en konijnen zijn immers beiden gezelligheidsdieren. Ze kunnen allebei maar moeilijk zonder soortgenoten. Het liefst in een toompje of een familie. Maar kunnen ze ook bij elkaar?

Dat kan wel, maar dan is het belangrijk dat je van iedere soort meerdere dieren hebt. Alleen een kip en alleen een konijn zal niet voor de nodige gezelligheid zorgen. Ze zijn altijd op zoek naar soortgenoten. Eén konijn bij een toompje kippen of één kip bij een kolonie konijnen, is geen goed idee. Je hebt meer succes met meerdere van elke soort. We hebben het dan over het samen houden in één ruimte.

Bij elkaar in het hok houden vinden we niet zo’n goed idee. Kippen en konijnen zijn beiden erg gesteld op hun omgeving. Omdat ze toch wel erg van elkaar verschillen, kunnen beide dieren te maken krijgen met stress en dan heb je al snel ziekte in het hok. Lekker bij elkaar laten rennen in de tuin is dus prima, maar samenzetten in hetzelfde hok is geen goed idee. Wel kun je de konijnen en de kippen ieder een apart hok geven en deze hokken in dezelfde ruimte neerzetten.

Ziek van elkaars poep

Het idee is wel schattig: kippen en konijnen in één hok, maar het is zeker niet ideaal. De ontlasting van de kippen kan er voor zorgen dat het konijn ziek zal worden. Kippenstront is namelijk vrij zacht, en blijft gemakkelijk plakken aan de behaarde pootjes van het konijn. Kippenontlasting heeft een hoge bacteriegraad. De E.coli-bacterie kan via het konijn overspringen op kinderen, wanneer zij het konijn aaien. Dat kan best schadelijk zijn. Bovendien kan het konijn ziek worden van de ontlasting van de kippen.

Wormbesmettingen komen vaker voor als ze samen met kippen in een hok zitten. Hetzelfde geldt voor ziektes als coccidiose, mijten en luizen. Agressie is niet het probleem met kippen en konijnen samen in een hok houden, maar de gezondheid van beide dieren juist wel.

Houd er ook rekening mee dat kippen en konijnen totaal niet hetzelfde eten. Je wilt dus ook voorkomen dat ze van elkaars eten gaan snoepen. Anders raakt het hele metabolisme in de war, en heb je voor je het weet zieke konijnen of zieke kippen. Je kunt daarom het best voorkomen dat je kippen en kuikens bij elkaar in één hok zet.

Waarom kippen en konijnen bij elkaar houden?

De meeste mensen willen kippen en konijnen graag bij elkaar houden omdat er niet genoeg ruimte is. Een keuze maken tussen de dieren is dan weer erg pijnlijk. Door kippen en konijnen in dezelfde ruimte te laten, hoef je niet voor elk dier een aparte ruimte te reserveren.

Een andere reden waarom mensen kippen en konijnen samen willen zetten, is omdat ze gelezen hebben dat het gezelligheidsdieren zijn, die slecht eenzaam kunnen leven. Vaak wordt dan gedacht dat de kip de eenzaamheid van het konijn oplost, en andersom. Zoals je net hebt kunnen lezen is dat niet het geval: zowel kippen als konijnen hebben hun eigen soortgenoten nodig.

Eigen bakken gebruiken

Je kunt kippen en konijnen bij elkaar zetten in één ruimte, als ze hun eigen hokken en eigen bakken hebben. Zet dus geen kip bij het konijn in het hok of een konijn bij een kip. Zo gezellig zullen ze dat niet vinden. Probeer de introductie ook niet te forceren. Zorg ervoor dat het konijn eigen etens- en drinkbakken heeeft, net als de kippen.

Vergeet het idee van hybride konijnen of hybride kippen, die met iedereen samengaan. Het hoogste wat je kunt bereiken, is dat ze elkaar tolereren. Ze zullen relatief vreedzaam met elkaar kunnen leven, en er kan ook een soort vriendschap ontstaan, maar dat kippen of konijnen elkaar accepteren alsof het hun eigen soort is, is een utopie.

Tips om kippen en konijnen samen te houden

Wil je ervoor zorgen dat kippen en konijnen elkaar niet aanvallen als ze vrij loslopen in de tuin? Dan hebben we een paar handige tips voor je.

Begin al jong

Kippen en konijnen onthouden het best wat ze al jong hebben meegemaakt. Daarom is het een goed idee om ze aan elkaar te introduceren als ze nog jong zijn. Kuikentjes die al vroeg leren hoe een konijn eruit ziet en wat een konijn doet, kunnen later beter omgaan met konijnen. Jonge dieren kennen namelijk nog geen angst, agressie of geweld. Ze kennen nog geen potentieel schadelijke of belemmerende reacties op een andere soort.

Hetzelfde geldt voor kleine konijnen. Ze zijn nog nieuwsgierig en willen precies weten wat daar tegenover ze staat. Het maakt niet uit of dat een soortgenoot of een kip is. Hoe vroeger je ze aan elkaar introduceert, des te beter het zal gaan. Natuurlijk houd je als begeleider wel een oogje in het zeil.

Schuilplaatsen aanbieden

Zowel kippen als konijnen hebben schuilplaatsen nodig. Zeker voor kippen is het nodig dat ze een comfortabele schuilplaats hebben. Een mooi hok of een goede kooi zorgt voor comfort en rust. Dat biedt beide dieren een plek om weg te komen als ze zich toch niet zo bij elkaar op hun gemak voelen. Zijn er tekenen van agressie en ben je er niet bij, dan hebben de dieren toch een toevluchtsoord. Op die manier voorkom je ook dat je kippen gestrest raken en ziek zullen worden.

Voorkom klimmende kippen

‘Kippen gonna kip’, oftewel: kippen zullen zich als kippen gedragen. En daar hoort het typische willen vliegen en klimmen ook bij. Kippen kunnen de wens krijgen bovenop het hok te gaan zitten. Zorg ervoor dat dit niet gebeurt. Zorg juist voor ruimte slaapplaatsen op ruimte afstand van de konijnenhokken. Zo voorkom je dat het konijn ziek zal worden van de kippenpoep. Bovendien: zou jij er rustig van worden als iemand boven op je huis ging zitten? Precies. Zo geldt dat ook voor dieren.

Konijnen jong castreren

Ongecastreerde konijnen (bokken) kunnen druk en agressief worden als ze geslachtsrijp zijn. Een kip die het konijn uitdaagt, kan dan een agressieve reactie veroorzaken. Konijnen zijn ongelooflijk seksbelust (zet een mannetje maar eens met een vrouwtje..) en kunnen zelfs proberen met een kip te paren. Niet echt wenselijk. De kip zit ook helemaal niet te wachten op een hitsig konijn. De kip kan zich bedreigd voelen. Andersom kan het konijn zich bedreigd voelen door de kippen.

Je begrijpt het al: konijnen kun je maar beter jong castreren. Dan verdwijnt dat harde randje wat meer van de persoonlijkheid en worden ze wat rustiger. Bovendien zijn ze dan wat minder seksbelust. Eerst je bokken castreren en dan pas de dieren aan elkaar voorstellen, dus.

Let op de haan

Haantjesgedrag met konijnen in de buurt? Ja hoor, dat kun je zeker verwachten. Hanen zijn van nature erg beschermende dieren. Een haan kan er zelfs voor zorgen dat er onrust uitbreekt tussen de kippen en de konijnen. Hanen willen namelijk altijd hun hennen beschermen. En dus ook tegen een vermeende dreiging van konijnen.

Wil je hanen en konijnen aan elkaar introduceren, probeer dan eerst een manier te vinden om de haan wat meer op afstand te houden. Wil hij uithalen, dan is het belangrijk dat je de kippen en konijnen weer snel van elkaar scheidt. Let daarom echt goed op hoe de haan reageert. Hij is meestal de leider van het hele spel.

Geleidelijk introduceren

Kippen en konijnen aan elkaar introduceren moet geleidelijk gebeuren. Overhaast de introducties aan elkaar niet. Laat ze maar even bij elkaar in de buurt zijn. Niet tegenover elkaar of naast elkaar, maar op afstand in dezelfde ruimte. Zo leren ze elkaars geur kennen en leren ze begrijpen hoe het andere dier eruitziet. Op die manier voorkom je agressie in de ruimte.

Gaat het goed? Dan kunnen ze wat tijd met elkaar doorbrengen. Let op alle tekenen van comfort. Als een van beide soorten onrustig wordt, weet je dat het tijd wordt om deze poging tot introductie te beëindigen. Konijnen gaan vaak liggen als ze zich op hun gemak voelen. Dat is dan ook wat je wilt bereiken.

Haal agressieve dieren weg

Agressieve dieren kun je het best snel weghalen. Je kunt dan op een later moment proberen ze opnieuw samen te zetten, maar als dat telkens niet goed gaat, weet je dat de dieren eigenlijk niet gelukkig samen kunnen leven. Dan is het belangrijk dat de kippen en de konijnen elk hun eigen ruimte en hun eigen gebied zullen hebben.

Plaats een reactie