Lijkt kippenhouden je een leuke hobby? Dat is het zeker! Misschien overweeg je serieus te beginnen met een toompje kippen. Daarvoor heb je natuurlijk wel wat materialen nodig. Maar wat heb je nu nodig om te beginnen met deze hobby? Wat zijn de benodigdheden kippenhouden?
Kippen benodigdheden kopen
Kippen benodigdheden kopen is simpeler dan ooit. Er zijn allerhande websites waar je eenvoudig en tegen relatief lage prijzen de juiste benodigdheden kunt kopen. Natuurlijk kan ook de dierenspeciaalzaak in de buurt helpen.
Verdiep je in het leven van kippen voordat je besluit ze aan te schaffen. Wat eten deze dieren? Welke snacks lusten ze graag? En welke praktische zaken heb je nodig om je kippen een leuk en gezond leven te kunnen bieden?
Welke benodigdheden kippen houden?
Misschien zit je al wat te kijken naar benodigdheden om kippen te houden. Sommige zaken zullen voor de hand liggen, maar bepaalde benodigdheden zul je misschien over het hoofd hebben gezien. Deze zaken zijn minimaal benodigd:
Een vriendinnetje voor je kippen
Voordat je begint met kippenhouden: maak niet de fout om maar één kip te kopen. Hennetjes (en haantjes ook) hebben zeker een vriendje of een vriendinnetje nodig. Kippen zijn immers sociale dieren, die slecht in hun eentje kunnen leven. Koop daarom niet één kip, maar liever een stuk of drie of vier. Dat is wel zo gezellig, en je komt tegemoet aan de natuurlijke behoeften van de kip.
Transportkrat
Het komt voor dat je je kippen moet verplaatsen. Bijvoorbeeld naar een mede-hobbyist, of naar de dierenarts. Of simpelweg al vanaf een kippenfokker naar jouw huis. Een transportkrat zal dan zeker van pas komen. Een kippennet is ook handig, want daarmee kun je de kippen vangen. En als je het helemaal bont wil maken, zijn er zelfs aparte leibanden voor kippen. Bekijk hier de transportkrat van Curver, deze heeft ook een handig voerluikje!
Nachthok
Je kippen moeten ergens slapen. Onthoud dat je kippen ‘s nachts kwetsbaar zijn, omdat juist dan de roofdieren langskomen om je kippen te grazen te nemen. Daarom is het belangrijk dat je kiest voor een nachthok dat goed tegen roofdieren afgesloten kan worden. Zorg ervoor dat het hok gladde binnenwanden heeft en dat de kieren en naden goed dicht gekit zijn. Zo voorkom je bloedluis in het hok.
Zet het hok een beetje uit de zon. Kippen kunnen erg slecht tegen hitte. Tocht vinden ze ook niet fijn. Daarom is het belangrijk dat je het hok in de luwte zet en het goed isoleert. Naast isolatie, is ook ventilatie belangrijk.
Grote ren
Een grote ren is niet alleen handig om je kippen een fijn verblijf te geven, maar soms ook verplicht. Bij uitbraak van vogelgriep is het verplicht je kippen in een ren te houden. Het kan ook handig zijn als je last hebt van een zieke kip, die apart moet zitten van de andere kippen. Een ren kun je heel eenvoudig zelf maken met kippengaas en palen. De ren moet zo groot zijn, dat je erin kunt lopen. Ook qua hoogte. Overdek deze met gaas of een strak gespannen net. Zo houd je roofvogels buiten. Golfplaten kunnen handig zijn om een deel van de ren te overdekken.
Langs de zijkanten kun je stoeptegels half ingraven, om te voorkomen dat vossen gemakkelijk bij de ren kunnen komen. Wanneer je besluit een ren kant-en-klaar te kopen, is het belangrijk dat deze groot genoeg is.
Scharrelkorrel
Kippen eten scharrelkorrel als hoofdvoer. Dit moet de hele dag door beschikbaar zijn. Je kunt gemengd graan als bijvoer geven, en als lekkernij gebruiken. Je kunt scharrelkorrel bij de dierenspeciaalzaak kopen. Tip: grotere zakken zijn vaak goedkoper. Op Bol.com verkopen ze een zak van 20kg van het merk Versele-Laga, dit is de best beoordeelde legkorrel mix van Bol. Ga door naar de best beoordeelde legkorrel van bol.com
Voer: grit met maagkiezel en groenvoer
In de natuur pikken vogels kleine steentjes om het voer in de spiermaag te kunnen vermalen. Nu hebben kippen in een gewone tuin meestal niet de ruimte om genoeg steentjes te vinden. Daarom helpt het als je zelf wat maagkiezel koopt en dit aanbiedt aan de kippen. Door ook grit aan te bieden, zorg je ervoor dat je kippen genoeg kalk binnenkrijgen. Dat is nodig om de eischaal aan te kunnen maken.
Haal wat groenvoer in huis. Denk aan vruchten (zoals bessen, bramen, druiven, kersen, frambozen, aardbeien, appel en peer) of groenten (zoals sla, andijvie, broccoli, wortel, daslook en bieslook). Kruiden (zoals weegbree en paardenbloemblad) vinden je kippen ook lekker. Gras mag ook, maar met uitzondering van gemaaid gras. Vogelmuur voeren wordt ook aangeraden.
Drinkbak en water
Natuurlijk moeten je kippen schoon water kunnen drinken. Zorg iedere dag voor voldoende vers water. Als het vriest moeten je kippen meerdere keren per dag water aangeboden krijgen. Door een verwarmingselement te gebruiken, voorkom je dat het water bevriest. Bekijk deze super stevige drinkbak van Flamingo eens, ideaal voor knoeiende kippen.
Voerbak
Zonder voer kun je geen kippen houden. Een voerbak is dan ook net zo belangrijk als een drinkbak. Kies bijvoorbeeld voor een trapbak. Dat is een soort automaat waar je kippen uit kunnen eten wanneer ze willen. Ze gaan op een soort plateau staan, waardoor er voedsel vrijkomt. Op die manier kunnen de kippen eten wanneer ze willen, zonder dat er ongewenste gasten bij het voer kunnen komen. De Feed-o-Matic is zo’n trapbak, bekijk hem hier.
Schoonmaakspullen
Ook belangrijk: schoonmaakspullen. Zeker een mestkrabber ga je veelvuldig nodig hebben. Elke dag moet namelijk de mestplank schoongemaakt worden. Daarnaast moet je het hok zelf ook regelmatig schoonmaken. En eens per maand moet dit grondig gebeuren. Het is handig als je al deze spullen op een vaste plaats opslaat, zodat het schoonmaken een fluitje van een cent wordt.
Naast deze basis benodigdheden zijn er nog talloze andere, praktische benodigdheden die je in het hok of in de tuin zet, of juist in het hok aanbrengt.
Waar kun je kippen benodigdheden kopen?
Kippen benodigdheden kopen is tegenwoordig niet meer zo ingewikkeld. Er zijn allerlei websites die kippenspullen aanbieden, denk bijvoorbeeld aan Bol.com. En ook op tweedehands websites als Marktplaats zul je genoeg materialen kunnen vinden, tegen een lage prijs.
Voor veel mensen is het handig als je ergens de spullen koopt, waar je ook advies kunt krijgen. Dan is een dierenspeciaalzaak erg handig. Leg aan de medewerker uit wat je plannen zijn en wat je zoekt, en je zult al snel de juiste spullen in huis hebben.
Benodigdheden in de tuin
Wanneer je aan de slag gaat met het voorbereiden van je tuin, voor de komst van de kippen, is het belangrijk dat je aan deze zaken denkt.
Ruimte
Geen benodigdheid die je kunt kopen, maar waar je wel over na moet denken: waar laat je de kippen lekker scharrelen? Scharrelen behoort tot het natuurlijke gedrag van de kip. Je kunt ze niet de hele dag in het hok houden. Je kunt je kippen in je tuin laten lopen, maar houd er dan rekening mee dat ze graag je tuin zullen omploegen. Bedenk je daarom dat je ruimte nodig hebt voor de kippen. Reserveer alvast een plekje voor ze, waar ze lekker aan de slag kunnen.
Afrastering
Sommige kippen kunnen vliegen. Niet lang of bijzonder hoog, maar wel hoog genoeg om op visite bij de buren te kunnen. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarom is het belangrijk dat je je tuin voldoende en hoog genoeg afrastert. Zo kunnen de kippen er niet vandoor gaan.
Daarnaast bescherm je de kippen zelf ook met een goede afrastering. Stel je voor dat de hond van de buren inbreekt in je tuin en achter je geliefde kippen aangaat. Je moet er niet aan denken.
Afgesloten voerton
Al dat lekkere eten moet ergens bewaard worden. Een voerton is erg handig. In een voerton blijft het kippenvoer lekker vers. Bovendien is het handiger dan grote zakken voer binnen te hebben staan. Om te voorkomen dat je last krijgt van muizen, is het handig om een afgesloten voerton te gebruiken. De voertonen van JUNAI zijn hiervoor uitstekend geschikt.
Afgesloten vuilnisbak
Kippenhouden betekent helaas ook dat je met wat rommel te maken krijgt. Ook hier duikt het muizenprobleem weer op: het vuilnis van kippenhouden zorgt ervoor dat muizen het naar hun zin hebben in de tuin. Daarom is het handig een afgesloten vuilnisbak te kopen.
Benodigdheden voor het hok
Wanneer je het hok gaat voorbereiden, is het belangrijk alvast deze spullen in huis te halen.
Zitstokken
In het hok moeten zitstokken geplaatst worden. Daar gaan de kippen ‘s nachts op zitten. Denk bij je keuze voor een zitstok eraan dat de bovenzijde rond moet aflopen. Wil je het graag wat natuurlijk in het hok houden? Dan kun je ook kiezen voor dikke takken.
Warmtelamp
Wordt het abnormaal koud buiten? Dan zullen de kippen een warmtelamp zeker waarderen. Hier kunnen ze lekker onder gaan zitten om warm te blijven. Ook zieke kippen vinden een warmtelamp prettig. Als je van plan bent om kuikens uit te broeden, zal de warmtelamp ook van pas komen.
Speelgoed
Je wilt natuurlijk niet dat je kippen zich zullen vervelen. Misschien denk je daar niet zo snel aan, maar ook kippen kunnen zich vervelen. En net als kinderen, worden kippen die zich vervelen ook al snel vervelend. Daarom is het nodig om na te denken over ‘hentertainment’: entertainment voor je kippen. Koop daarom wat speelgoed voor ze.
Denk bijvoorbeeld aan Peck Toys. Dat is speelgoed met voer erin, dat wordt vrijgegeven als de kip ernaar pikt. Daarmee kom je tegemoet aan de natuurlijke behoeften van je kip.
Nestmateriaal/bodembedekking
Gebruik nestmateriaal of bodembedekking om het je kippen comfortabel te maken. Er zijn verschillende soorten nestmateriaal verkrijgbaar. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor stofvrij stro, zaagsel, Ambiose of Easichick.
Handig om te hebben
Niet per se nodig voor in het hok of in de tuin, maar wel handig om te hebben: deze spullen voor iedere kippenhouder.
EHBO-kastje
Ook kippen kunnen ziek worden of een ongelukje krijgen. De meest voorkomende ongelukken zullen te maken hebben met natuurlijke vijanden. Denk bijvoorbeeld aan de bloedluis. Het is altijd handig om alvast wat sprays en desinfectiemiddelen in huis te hebben.
Je kippen moeten ook ontwormd worden. Zorg ervoor dat je dit al voor aanschaf van de kippen in huis hebt. Ook is het handig om al wat pijnstilling en ontstekingsremmer aan te schaffen, voor het geval dat je kippen zich ernstig bezeren.
Lekkere hapjes
Verwen je kippen regelmatig met wat lekkers. Denk aan macaroni, spaghetti, bami of rijst. Geef ze niet te vaak en te veel, maar een keertje verwennen kan prima. Ze vinden mais uit een potje en rozijnen ook heerlijk.
Wat kosten kippen benodigdheden?
De prijzen voor kippen benodigdheden verschillen per aanbieder. De kippen zelf kosten afhankelijk van de soort zo’n 5 tot 50 euro per stuk. Een hok voor de kippen kost tussen de 130 en de 300 euro. Hierbij maakt het ook uit of je het hok zelf bouwt, of kant-en-klaar koopt. Zelf bouwen is goedkoper, als je handig bent. Je vindt in bijvoorbeeld de Kippengids bouwtekeningen om zelf een hok te bouwen.
Een automatische voerbak en drinkemmer kost ongeveer 35 euro per stuk. Natuurlijk zijn er ook maandelijks terugkerende kosten, zoals het voer en het strooisel. Daarbij kun je rekenen op ongeveer 1,50 euro per kip, per maand.
Er zijn natuurlijk ook nog andere kosten, zoals kosten voor het aanvragen van vergunningen of voor de dierenarts. Deze kosten hebben we voor nu buiten beschouwing gelaten, maar het is wel goed om er rekening mee te houden in je begroting.
Checklist kippen benodigdheden
Ga je shoppen voor je kippen? Je kunt dit boodschappenlijstje gebruiken om eenvoudig met kippenhouden te beginnen:
- Vriendje of vriendinnetje voor je kip;
- Kippenhok;
- Ren;
- Transportkrat;
- Afrastering;
- Speelgoed;
- Afdekzeilen;
- Voer- en drinkbakken;
- Voer (zoals graan en grit);
- Bodembedekking;
- Nestmateriaal;
- Diatomeeënaarde;
- Diervriendelijk ontsmettingsmiddel
- EHBO-kastje;
- Zitstokken;
- Warmtelamp;
- Afgesloten vuilnisbak en voerton;
- Schoonmaakspullen.