Misschien zit je erover na te denken een kip uit een asiel te halen. In dierenasiels worden regelmatig kippen geplaatst. Maar er is ook een kippenopvang waar kippen zitten die uit de legbatterij zijn gehaald. Dit kan een keuze zijn voor een kip. Met adopteren doe je de kippen een groot plezier. Wat is een kippen asiel eigenlijk? Waar vind je ze? En waar moet je rekening mee houden als je een kip adopteert?
Asiel voor kippen
Een specifiek kippen asiel bestaat niet, maar er bestaan wel kippenopvangplekken, en ze worden ook regelmatig geplaatst in de normale asiels. Tussen de katten en de honden kun je dus zomaar een kip tegenkomen. Kippen worden om allerlei redenen naar een (kip) asiel gebracht. Denk bijvoorbeeld aan ruimtegebrek, omdat ze uit een onveilige omgeving komen, of omdat hun eigenaar de zorg niet meer kon dragen.
Het is dan ook helemaal niet gek om eens in een dierenasiel te kijken voor een kip. Onder het motto: ‘Don’t shop, adopt’ kun je vaak nog leuke kippen vinden, die je in je eigen tuin kunt houden.
Kippen uit asiel halen
Een kip uit het asiel halen is niet zo ingewikkeld. Het is vergelijkbaar met een ieder ander dier uit het asiel halen. Wel is het belangrijk dat je al wat voorbereidend werk doet, voordat je een kip ophaalt. Zo is het belangrijk dat je alvast een kippenhok hebt, waar de kipjes in kunnen verblijven. En voor het vervoer is het handig als je een kist of een doos mee hebt om de kip in te vervoeren.
In asiels vinden we vooral veel haantjes. Die worden door sommige kippenhouders als waardeloos gezien, omdat ze geen eieren leggen. Ondertussen maken ze wel een hoop kabaal; het kraaien begint bij dag en dauw. Dat is niet alleen een probleem in de industriële ei-industrie, maar ook in de hobbykwekerij. Je vindt haantjes niet alleen in het asiel, maar ook op tweedehandssites als Marktplaats.
Neem de moeite om een haan te adopteren. Een haan adopteren is namelijk helemaal niet waardeloos. Een haan heeft juist een heel erg mooie functie in het kippenhok. Een haan kan er namelijk voor zorgen dat er weer rust komt in een onrustig hok vol kakelende dames. En natuurlijk kan een haan ervoor zorgen dat er weer kuikentjes komen. Je wilt niet weten wat er gebeurt met de haantjes die geen adoptieplek vinden, of soms niet eens worden aangeboden.
Opvangplekken voor kippen
In Nederland zijn er verschillende opvangplekken voor kippen. Deze locaties worden vaak gerund door vrijwilligers die zich het lot van kippen erg aantrekken. Ze zorgen ervoor dat de kippen veilig zijn en vrij rond kunnen lopen, tot ze een nieuw baasje vinden.
Waar zijn opvangplekken voor kippen?
In ons land zijn er een aantal bekende opvangplekken. We zetten de grootste, bekende opvangplekken op een rij:
- Strijen;
- Dedemsvaart;
- Horn;
- Amsterdam;
- Brouwershaven;
- Alphen;
- Gangelt;
- Rijsenhout
- Lanaken;
- Sint Pancras.
Kippen van kwekers en fokkers
Er zijn opvangorganisaties in Nederland die legkippen weghalen bij zogenaamde kwekers. Als de legkip minder begint te leggen, en in de ogen van de industrie waardeloos wordt, moet ze vaak weg of moet ze worden afgemaakt. Een organisatie die zich hier tegen verzet, is ex-legkipjes.nl. Deze organisatie zegt niet te betalen voor het weghalen van kippen bij de kweker. Het gaat dan dus echt om opvangacties. Het kan zijn dat je hiervoor een adoptiebijdrage moet betalen, zodat de reddingsorganisatie kan blijven bestaan. Bovendien weet de organisatie daarmee zeker dat de kip in goede handen komt.
Het is beter om kippen bij reddingsorganisaties te kopen dan bij fokkers of kwekers. Die houden het systeem in stand waarin haantjes waardeloos zijn en niet-leggende kippen aan hun lot worden overgelaten.
Een andere organisatie die zich bezighoudt met reddingsacties voor kippen, is Red een Legkip. Dit is een bekende organisatie, die strenge voorwaarden stelt aan het mogen adopteren van een kip. Deze organisatie haalt kippen uit de legindustrie, zodat ze toch nog een kipwaardig leven bij een liefdevol gezin thuis in de tuin kunnen krijgen.
Koop geen legbatterijkip voor de eitjes
Goed om te weten: legkippen die in de legbatterij hebben gezeten, zijn helemaal opgebruikt. Je hoeft dus niet op lekkere eitjes te rekenen. Elke dag een ei leggen is voor elke kip fysiek belasten, maar zeker in de eierfabriek heerst een strak regime. Het is dan ook niet gek dat de kippen erg verzwakt zullen zijn.
Je zult de kip dus alleen moeten nemen om haar liefdevol op te kunnen vangen en om een goed leven te geven. Adopteer een kip omdat je het een leuke hobby vindt, of een mooie aanvulling op je tuin. Maar zeker niet voor de eitjes.
Zelf een kip opvangen
Misschien wil je zelf een kip opvangen. Dan gelden er eigenlijk niet veel andere aanwijzingen dan voor het kopen van een kip. Je hebt nog steeds dezelfde benodigdheden nodig. Denk aan een mooi, ruim, stevig kippenhok, goed voer, genoeg drinkwater, voeder- en drinkbakken, wat lekkers voor tussendoor en een EHBO-kit voor als er een keer nood aan de man komt.
Houd er wel rekening mee dat een asielkip getraumatiseerd kan zijn. Het kan zijn dat de kip in het begint wat schichtig om zich zal kijken. Het is jouw taak om het vertrouwen van de kip te winnen. Dat zal veel aandacht en tijd kosten, maar je zult zien dat het zich na een tijdje zeker uit gaat betalen. Het is alle moeite meer dan waard.
Kip opvangen uit de legindustrie
Ga je een kip opvangen uit de legindustrie? Dan is het belangrijk dat je van tevoren weet dat zo’n kip nooit een normaal kippenleven heeft gekend. Ze moet dus nog veel nieuwe dingen leren. Het zal gek zijn voor de kip dat ze op eens vrij mag rondscharrelen, terwijl ze is gewend aan een donker hok met veel te weinig ruimte. Daglicht, zon, regen, gras of stro, zijn allemaal nieuwe ervaringen voor ze. Een te harde overgang tussen deze omgevingen kan ervoor zorgen dat ze hun verhuizing niet overleven.
Wanneer je je redkipjes bij een zorgboerderij adopteert, zijn ze vaak al wat meer gewend geraakt aan de nieuwe omgeving. Dan is de overlevingskans een stuk groter. Kippen opvangen uit de legindustrie is heel nobel, maar het is zeker noodzakelijk dat je al het een en ander weet van kippen.
Plaatsingsvoorwaarden asielkippen
Je kunt niet zomaar een kip plaatsen. Vaak gelden er plaatsingsvoorwaarden. Dat is zeker het geval als je kippen uit de legindustrie wilt redden. Denk aan dit soort voorwaarden:
- Je moet toestemming vragen aan je buren, om te voorkomen dat de kippen weer terug moeten;
- Twee kippen moeten in ieder geval 6 vierkante meter beweegruimte hebben. Voor 5 geredde kippen is dat minimaal 10 vierkante meter. Hoe meer ruimte, hoe fijner dat voor de kippen is;
- Je moet de ren zoveel mogelijk verrijken, met bijvoorbeeld een zandbad, een strobaal en een zitstok;
- Er moet genoeg ruimte zijn om kippen van elkaar af te kunnen scheiden, of om beschutting te bieden;
- De ren moet op zand, gras of aarde staan. Steen mag niet.
- De kippen dienen een goede verzorging te krijgen;
- Je moet twee kippen of meer nemen. Een kip alleen houden is zielig, omdat het groepsdieren zijn;
- Je mag niet met de legkippen fokken. Eieren van deze kippen mogen dus niet worden uitgebroed;
- De kippen moeten kunnen scharrelen en een zandbad kunnen nemen;
- De kippen moeten elkaar uit de weg kunnen gaan. Je moet dus zorgen voor een schuil- en of vluchtmogelijkheid;
- De kippen moeten worden beschermd tegen roofdieren;
- Je moet bereid zijn kosten te maken voor de dierenarts;
- Het kippenhok moet regelmatig worden schoongemaakt en worden gecontroleerd op bloedluis;
- De kip moet iedere dag voldoende vers drinkwater krijgen;
- De kippen moeten dagelijks scharrelkorrel, groente en grit eten;
- Je moet je ervan bewust zijn dat de kippen de tuin zullen omwoelen. Dat is kippengedrag;
- Wanneer je niet meer voor je kippen kunt zorgen, breng je ze terug naar de opvang.
Er zijn nog een aantal aanvullende regels. Zo moet je de kip houden totdat ze een natuurlijke dood is gestorven en kunnen personen onder de 18 jaar geen kip adopteren. De kippen gaan ook niet naar mensen die simpelweg een goedkope kip willen hebben. Ook mogen de kippen niet worden gebruikt voor de slacht.
Waar moet je op letten bij asielkippen?
Bij asielkippen moet je dus letten op de plaatsingsregels, en het is belangrijk dat je je bedenkt dat de kippen gestrest kunnen zijn. Ze hebben meestal geen leuk leven gehad, en het is jouw taak om het leven voor hen weer kleur te geven. Stress kan ziekte veroorzaken. Je kunt er dan ook zeker op rekenen dat je eens langs de dierenarts zal moeten. Daarnaast is adoptie ook niet altijd gratis. Zo kost een kip bij Red een Legkip zo’n 7,50 euro.
Houd er ook rekening mee dat stichtingen kunnen bepalen dat de kip niet jouw eigendom wordt, maar eigendom blijft van de stichting. Dan kun je erop rekenen dat je regelmatig controle over de vloer krijgt. Als de kippen niet goed worden verzorgd, kan de controleur de kippen meenemen om te herplaatsen.
Kortom: er zijn strenge regels. Maar die regels zijn niet te streng als je goede bedoelingen hebt en een kip gewoon een liefdevol nest wilt geven.
Adoptiekip als liefdevolle tuingenoot
Heb je een kip geadopteerd? Dan kun je je voorbereiden op een hoop dankbaarheid en een langdurige vriendschap. Het zal even duren om het vertrouwen van de kip te winnen, maar daarna heb je een vriend of vriendin voor het leven. Als je ze echt tam kunt krijgen, komen ze vanzelf om aandacht vragen. Zelfs gewillig laten aaien of oppakken hoeft geen probleem te zijn.
Het enige dat je nodig hebt is een beetje geluk, een hoop liefde en de juiste aanpak. Als het echt goed gaat, kun je ze zelfs gewoon plaatsen bij de reeds aanwezige bewoners van de kippenren.