Als je kippen eieren hebben gelegd, hoe lang kun je die dan bewaren? En hoe kun je een ei het best bewaren? Als je net nieuw bent met legkippen, kan het zijn dat je deze vragen hebt. We nemen de houdbaarheid van de eieren van eigen kippen onder de loep.
Eieren weghalen bij de kip
Heeft je kip gelegd? Dat is fijn, want dan heb je een lekker eitje voor morgen. Het is jouw taak als verzorger om de eieren zo snel mogelijk weg te halen bij de kip. Duurt het te lang en wordt de hen broeds? Dan is het lastiger om een ei op te pakken. Ze ziet het dan als haar plicht om het ei warm te houden. Dat kan uiteindelijk het risico op bacteriën verhogen.
Bacteriën gedijen goed in een warme omgeving. Onder de kont van de lekkere warme kip is een perfecte locatie voor bacteriën om te broeien. Daarom is de vuistregel ook: ‘Hoe korter een ei in het nest ligt, des te langer het houdbaar is.’
Rauwe eieren gebruiken
Wie rauwe eieren wil verwerken in een gerecht, zonder deze te verhitten, kan het best kiezen voor hele verse eieren. Het liefst eieren die dezelfde dag nog gelegd zijn. Hoe verder het ei, hoe beter het is. De beste keuze zijn sowieso eieren die minder dan 28 dagen oud zijn.
Hoe lang kun je eieren bewaren?
De meeste eieren kun je ongeveer vier weken bewaren. Daarbij is het belangrijk dat je uitgaat van de datum waarop het ei gelegd is. Het is dus een goed idee om dat bij te houden. Op eieren in de winkel staat natuurlijk een THT-datum, maar op eigen eieren zul je die zelf moeten uitrekenen.
Het aantal weken is geen garantie dat het ei nog goed is. Gelukkig kun je allerlei testen uitvoeren om te kijken of je eitje nog lekker vers is. Deze testen lees je verderop op deze pagina.
Wat gebeurt er als je eieren te oud zijn?
Als je eieren te oud zijn, of niet goed bewaard zijn, wordt het eiwit van het ei wateriger. De dooier verzakt dan, waardoor het ei zal lekken. Uiteindelijk komt er meer lucht in de schaal. Het ei wordt fragiel. Op een gegeven moment kun je het ook niet meer koken.
Wanneer je een oud of niet goed bewaard ei kookt, zal het meteen barsten in heet water. Je houdt een ei langer goed als je deze regelmatig keert. Op die manier komt de dooier niet in contact met de schaal, waar bacteriën op zitten.
Kun je gekookte eieren bewaren?
Gekookte eieren kunnen bewaard worden. Je moet ze dan wel koel bewaren. Stop ze bijvoorbeeld in de koelkast. Binnen een week moeten de eieren worden geconsumeerd. Anders zijn ze niet houdbaar meer. Ze zullen dan een vieze smaak en een nare geur krijgen. Daarom is het dus beter om je gekookte eitjes snel op te eten.
Eieren invriezen
Vaak wordt er getipt om eieren in te vriezen. Dat valt af te raden. Eieren invriezen is namelijk geen goed idee. Ongekookte eieren gaan barsten en gekookte eieren krijgt een rubberen textuur als je ze invriest. Daarmee wordt zo’n ei zo goed als oneetbaar en dat is natuurlijk zonde van alle moeite die je ervoor doet. Een heel ei kun je helemaal niet invriezen.
Je kunt wel een ei breken, klutsen en daarna invriezen. Je giet het geklutste ei dan in bijvoorbeeld een cupcakevorm en dekt de bovenkant van het mengsel af. Dit kun je doen met bijvoorbeeld vershoudfolie. Je kunt ook eigeel of eiwit los invriezen in een luchtdicht doosje. Houd er dan wel rekening mee dat de structuur van het eigeel zal veranderen. Je kunt dit aanpakken door wat suiker of zout toe te voegen.
In een diepvriezer kan een eidooier zo’n drie maanden bewaard worden. Eiwit kan ongeveer 6 maanden invriezen. In principe kun je dus wel eieren invriezen, maar alleen bepaalde delen, en je zult bepaalde extra handelingen moeten toevoegen. Ook zul je kwaliteitsverlies op de koop toe moeten nemen. Gebruik je een ei uit de diepvries? Dan moet het ei uiteindelijk wel verhit worden.
Hoe vers zijn mijn eieren? Vier testen
Hoe weet je nu of de eieren van jouw kippen nog goed zijn? Er staat immers geen THT-datum op. Daarom kun je zelf een paar testjes uitvoeren. Het resultaat van deze testen bepaalt of de eieren van je kippen nog goed zijn.
Zegt de kleur iets over de houdbaarheid?
De kleur van de eieren zegt niets over de houdbaarheid ervan. Een wit ei is niet langer houdbaar dan een bruin ei en andersom. Ben je benieuwd welke kleur eieren je zal krijgen? Kijk dan naar de kleur van de lel val je hennen. Dat geeft een goede indicatie van welke kleur de eieren krijgen. Donkere lellen betekenen donkere eitjes van deze kip. Een lichtroze lelletje betekent een wit eitje.
Nogmaals: het zegt niets over de houdbaarheid van het ei. Het is alleen leuk om te weten. Voor de rest heb je er dus niets aan als je wilt weten hoe lang je het ei kunt bewaren.
Drijftest
De eerste methode die je kunt gebruiken is de drijftest. Je legt het ei dan in een glas water en voegt wat zout toe. Als het ei nog vers is, zal deze plat op de bodem blijven liggen. Begint het ei te drijven? Dan is het niet meer vers en zou je het niet meer moeten eten.
Als de bolle kant naar boven komt drijven, is het ei zeker niet meer vers. Hoe meer je de bolle kant ziet, des te ouder het ei is.
Breektest
Een andere methode is de breektest. Bij deze methode breek je het ei in een diep bord. Wanneer het ei nog vers is, zul je een ronde, stevige dooier zien. Het wit van het ei zal doorzichtig zijn en zal weinig uitlopen. Zie je een waterig eiwit? Dan weet je dat het ei niet meer vers is.
Hoe ouder het ei is, hoe wateriger het eiwit is. Ook is de dooier bij een oud ei heel plat. Op deze manier kun je bepalen hoe oud het ei is en of het nog geschikt is om te gebruiken.
Schudtest
Je kunt het ei ook schudden. Het ei moet dan geschud worden voor je oor. Als je een vers ei zachtjes heen en weer schudt, hoor je zo goed als niets. Is het ei niet meer vers? Dan hoor je de inhoud bewegen. Als je de inhoud hoort bewegen, kun je het beter niet meer gebruiken voor consumptie.
Roltest
De roltest is een simpele truc om te achterhalen of het ei nog vers is, of al oud geworden is. Als je het ei laat rollen, kom je daar snel achter. Bij een oud ei zit de dooier namelijk in het midden. Daardoor rolt het ei lang en stabiel. Een vers ei waggelt lichtjes bij het rollen. Simpel, toch?
Is mijn ei nog goed?
Als het ei is uitgedroogd en een afwijkende geur heeft, kun je deze beter weggooien. De kans is groot dat het ei is bedorven. Je herkent dat snel door goed te kijken, nauwkeurig te ruiken en het ei open te maken. Als het er raar uitziet, moet je het niet opeten. Bij twijfel, liever niet aan beginnen.
Hoe eieren bewaren?
Mag je eieren in de koelkast bewaren? Hoe bewaar je eieren van je eigen kippen het best? Hoe zorg je voor optimale versheid? Laten we wat dieper ingaan op het bewaren van eieren.
Eieren bewaren in de koelkast
Er is een lange tijd discussie geweest over hoe gezond het is om eieren te bewaren in de koelkast. Daarom heeft de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA er onderzoek naar gedaan. Uit onderzoek blijkt dat eieren bewaren in de koelkast een goed idee is. Wanneer je eieren gekoeld bewaart, beperk je de groei van bacteriën in het ei sterk. Je verkleint de kans op bederf en voedselinfecties aanzienlijk.
Als je een ei een dag op kamertemperatuur laat liggen, zal het ei meer versheid verliezen dan als je het een week in de koelkast houdt. Dat maakt duidelijk wat de temperatuur met een ei doet. Een goede, koele temperatuur is dus belangrijk voor het bewaren van je eieren.
Eieren bewaren tips
Eieren kun je het best koel en droog bewaren. Koop een paar kartonverpakkingen en leg daar je eieren in. Zet ze met karton en al in de koelkast. Veel mensen hebben de neiging om de eieren af te wassen. Ze komen immers wel uit een kip. Het is beter om dat niet te doen. Ieder ei heeft namelijk een beschermlaagje. Zonder dit beschermlaagje kunnen ziektes en bacteriën makkelijker binnendringen.
Kijk goed in de koelkast waar je de eieren bewaart. Houd ze uit de buurt van sterk geurende producten. Vis, uien, prei en kaas zijn producten die je zeker niet bij eieren moet leggen. Het ei heeft namelijk een poreuze schaal. Daardoor kan het gemakkelijk vreemde geuren opnemen. Uiteindelijk heeft dat dan weer een weerbarstigheid op de smaak.
Wanneer je een ei bewaart, is het verstandig om de puntige kant naar beneden te leggen. Op die manier blijft de dooier mooi. De dooier blijft netjes op z’n plek zitten. Ook voorkom je dat de luchtkamer wordt samengedrukt. Deze zit aan de bolle kant van het ei.
Loopt een ei een barst op? Dan kun je deze beter weggooien. Dat is zonde, maar wel het gezondst. Wanneer een ei een barst oploopt, wordt het namelijk gevoeliger voor bacteriën die ervoor zorgen dat het ei snel zal bederven. Je kunt het ei het best volledig openbreken en niet langer dan twee dagen in een luchtdicht potje bewaren in de koelkast. Wil je het ei toch gebruiken? Gebruik het dan alleen voor verhitte eibereidingen.
Bedankt voor deze tips. Zo eet ik nooit meer een bedorven eitje!
Mijn moeder hield ook kippen. De overschot aan eieren in de zomer werd dagelijks met een vochtige doek wat schoongemaakt, alleen indien nodig, en daarna in een Keulse pot met waterglas gelegd.Laag voor laag, keurig en voorzichtig.Op het gevoel want waterglas is niet echt doorzichtig. Tijdens de rui, Bij het korter worden van de dagen stopten de kippen met leggen. Dan werd er dus uit de Keulse pot gepakt!