Een Broedmachine Gebruiken (Handleiding)

Een broedmachine gebruiken is een van de beste manieren om een kippenei uit te broeden. Natuurlijk is de beste optie dat moederkip zelf broedt, maar deze kan maar een beperkte hoeveelheid uitbroeden. Daarnaast zal ze niet altijd zin hebben om te gaan zitten. Het gebruik van een broedmachine kan dan helpen bij een succesvolle broed.

Broedmachine handleiding

Hoe gebruik je een broedmachine precies? Het belangrijkste is het regelen van de temperatuur en de luchtvochtigheid. Dit zijn essentiële onderdelen om het broeden succesvol te laten verlopen. Als je een broedmachine koopt, moet je natuurlijk wel weten hoe je deze gebruikt. We hebben een complete uitleg geschreven over het gebruik van een broedmachine. Ook geven we antwoord op de meest gestelde vragen.

Plaatsing van de broedmachine

De broedmachine kan het best worden geplaatst op een plek waar het droog is, en waar voldoende ventilatie aanwezig is. Wanneer de broedmachine is een verwarmde ruimte staat, is het logisch dat de machine minder stroom zal verbruiken. Wanneer de machine in een koude ruimte staat, zal deze meer stroom verbruiken.

De ideale temperatuur voor de ruimte waarin de broedmachine staat, ligt zo tussen de 10 en de 25 graden. Probeer hier om te denken bij het plaatsen van de broedmachine.

Hoe luchtvochtigheid regelen broedmachine?

Heb je een professionele broedmachine? Dan is het belangrijk om voldoende frisse lucht in de broedruimte binnen te laten. Dat zorgt voor een succesvolle broed. Je kunt de luchtvochtigheid meten om te kijken of er voldoende frisse lucht is. Als je te vochtig broedt, ‘verdrinken’ de kuikens in de eieren. Je moet er ook een beetje gevoel voor hebben.

Als je de vochtigheid wilt regelen en meer frisse lucht wilt toevoegen aan de broedmachine, kun je de luchtrozetten gebruiken om te regelen. Kijk goed op de meters om te zien wat er gebeurt. Zo kun je de luchtvochtigheid broedmachine verlagen.

Help! Luchtvochtigheid broedmachine schommelt

Als de luchtvochtigheid in de broedmachine schommelt, is het belangrijk uit te vinden wat er mis is. Het kan zijn dat er ergens een lek zit of dat je thermostaat niet goed werkt. Houd de meters goed in de gaten en controleer de broedmachine.

Zie je ergens defecten? Verhelp deze dan zo snel mogelijk. Als je weinig technisch inzicht hebt, is het raadzaam een specialist te raadplegen.

Temperatuur en luchtvochtigheid broedmachine verhogen

Pas de temperatuur en de vochtigheid net zo lang aan tot deze optimaal zijn. De temperatuur moet zo’n 37,5 graden blijven. Voor een optimale vochtigheidsgraad houd je de eerste 18 dagen tussen de 40 en de 50 procent aan. Voor de laatste 4 dagen kun je het best ophogen naar 65 tot 75 procent.

Is het te warm in de koelbox? Maak dan wat gaatjes in de zijwand van de koelbox. Als de temperatuur te laag wordt, kun je de gaatjes weer afplakken met ducttape. Zo regel je zelf de temperatuur, zonder een dure thermostaat te gebruiken.

Een broedmachine kopen

Als je een broedmachine gaat kopen, is het belangrijk op een aantal zaken te letten. Denk bijvoorbeeld aan welke soort machine je koopt, en wat het verschil is in prijs en kwaliteit van de verschillende machines. We zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Waarom een broedmachine gebruiken?

Een broedmachine gebruik je om eieren uit te broeden zonder een broedse hen te hebben. Voor het uitbroeden van een eieren moet een kip 21 dagen op de eieren zitten. Sommige kippen houden dat niet vol of worden zelfs helemaal niet broeds. Met een broedmachine weet je zeker dat je je eieren kunt uitbroeden en dat je kip niet halverwege het proces wegloopt. Wanneer je met een broedmachine broedt, is de kans op ziektes en parasieten ook veel kleiner.

Soorten broedmachines

Je kunt verschillende soorten broedmachines aanschaffen. Het verschil zit vooral in de techniek. Voorheen kon je ook vlakbroeders kopen (waarbij je eieren op één niveau legt en de ruimte met stilstaande lucht wordt verwarmd), maar die tijd is wel voorbij. Laten we kijken naar de iets modernere aanpakken.

Een motorbroeder zorgt ervoor dat de warme lucht gelijkmatig wordt verdeeld over de gehele broedkast. Je kunt met meerdere lagen broeden, waardoor de capaciteit groter wordt, Je kunt het broedproces dan ook beter automatiseren. De temperatuur in de broedmachine wordt stabieler. Het nadeel van een motorbroedmachine is dat door de ventilator de veertjes van de reeds uitgekomen kuikens door de gehele machine geblazen worden. Dat kan in de elektronica gaan zitten, waardoor het apparaat snel kan slijten. Bij broedmachines van hoge kwaliteit heb je hier vaak geen last van.

Een contactbroeder is de meest geavanceerde broedmachine. Het is geschikt om ook moeilijk uit te broeden eieren uit te laten komen. De broedmachine kan worden gezien als een vervanger voor een echte kip. Het bootst namelijk een vogel na door een verwarmde zak op de eieren te houden. In principe is een contactbroedmachine geen absolute noodzaak voor kippeneieren. De machines zijn namelijk erg duur. Wel geeft het je de hoogste uitkomst percentage.

De ruimte rond een broedmachine

Bij de aanschaf van een broedmachine moet je ook rekening houden met waar deze wordt neergezet. De machine moet namelijk waterpas komen te staan, in een ruimte met een zo constant mogelijke temperatuur en luchtvochtigheid. Een bijkeuken, kelder of garage is bijvoorbeeld geschikt voor een dergelijke machine.

Het is belangrijk dat er geen direct zonlicht op de broedmachine kan schijnen en dat er geen tocht bij de machine komt. Bovendien moet de machine op een trillingsvrije ondergrond komen te staan.

Het verschil in prijs en kwaliteit

Je merkt bij het kopen van een broedmachine vooral het verschil in de prijs en de kwaliteit. Een dure broedmachine is overigens niet per se beter dan een goedkopere. Een duurdere broedmachine biedt vaak meer opties, wat prettig kan zijn. Je kunt online allerlei reviews lezen over broedmachines. Kies voor een gerespecteerd merk, en je doet een goede investering voor de toekomst.

Een slechte broedmachine herken je aan het dunne plastic of ander materiaal. Als de machine meteen al veel schommelt in temperatuur en luchtvochtigheid, is deze niet deugdelijk. Een trillende ventilator is ook niet bevorderlijk voor de broed. Als de waterreservoirs niet de juiste maat hebben om de gewenste luchtvochtigheid te behalen, komen de eieren niet goed uit.

Hoe kies je de juiste broedmachine?

Een broedmachine koop je maar eens in de zoveel jaar. Verdiep je daarom in de materie. Wat wil je ermee doen, wat kun je ermee en welke functies heb je nodig? Welke ervaringen hebben andere pluimveehouders? Ga je voor de lol eieren uitbroeden, kies dan voor een kleine, eenvoudige broedmachine of maak er zelf een. Een voorbeeld van een kleine broedmachine is de broedmachine van Incubato, bekijk de machine hier.

Wil je veel eieren uitbroeden, en veel zelf doen, kies dan voor een groter model met niet te veel opties. Maar wil je echt het proces zien van het uitkomen van de eieren dan kun je het best kiezen voor een broedmachine met een hoge precisie. Alles is dan al van tevoren ingesteld. Neem hier een kijkje naar de broedmachines van HQ als je veel eieren wilt uitbroeden.

Wanneer de broedmachine is afgeleverd

Wanneer de broedmachine net is afgeleverd, is deze meestal al gebruiksklaar. Het is alleen nog noodzakelijk de stekker in de wandcontactdooste stoppen. Na het inschakelen van de machine duurt het even voordat de elektronica de juiste waardes aangeeft.

Laat de broedmachine na het programmeren een dag draaien. Dan draait de machine warm. Controleer dan ook meteen of de temperatuur constant blijft.

Eieren uitbroeden in een broedmachine

Als je je eieren gaat uitbroeden in een broedmachine, is het goed om de volgende stappen te nemen. Zo heb je de meeste kans op succes op nieuwe, jonge kuikentjes die uitgroeien tot mooie, volwassen kippen.

Gegevens noteren

Noteer altijd alle belangrijke gegevens van het moment dat je een ei in de machine hebt geplaatst. Noteer bijvoorbeeld het tijdstip en wat de vochtigheid en de temperatuur was op dat moment. Zo kun je een schema maken en precies zien wat er mis is gegaan als een ei niet uitkomt.

Eieren draaien

Draai de eieren regelmatig om. We raden aan om dit drie keer per dag te doen. Draai ze dan een kwart tot een halve slag gedurende de eerste dagen. Draai ze op zo’n manier, dat een kant naar beneden is gericht en de andere omhoog.

Het is verstandig om de eieren te markeren. Dat doe je door aan een zijde van het ei een X te zetten en aan de andere kant een O. Zo weet je altijd welke zijde naar boven gericht is.

Eieren belichten

Na de eerste week hebben eieren belichting nodig. Dat maakt het mogelijk om onbevruchte en slechte eieren te herkennen. Je houdt het ei dan tegen een helder licht in een donkere kamer, zodat je binnenin kunt kijken.

Voor het uitbroeden en schouwen van eieren kun je een speciale schouwlamp aanschaffen, maar een kleine, krachtige zaklamp is vaak ook voldoende. Constateer je dat een ei onbevrucht of van slechte kwaliteit is, dan is het zaak deze permanent uit de broedkast te verwijderen.

Gebruik je een zaklamp? Dan moet de lens smal genoeg zijn, zodat de lichtstrook op het ei is gericht. Je kunt ook zelf een schouwlamp maken door een bureaulamp in een kartonnen doos te plaatsen met een smal rond gat in de deksel waar het ei wordt neergelegd.

Soms is het nodig om het ei voorzichtig van de ene naar de andere zijde te draaien om beter zicht op de inhoud te krijgen.

Goed om te onthouden: een levend embryo is zichtbaar als er een donkere vlek ontstaat waar bloedvaten uitkomen. Een dode embryo ziet eruit als een ring of een smeer bloed binnen de eierschil. Onbevruchte eieren zijn helder en egaal. Logisch, want er zit geen embryo in.

Luisteren

Luister goed naar het geluid van de kuikens wanneer ze uitkomen. Op de 21e dag piepen de kuikens uit hun schil. Ze ademen dan zelfstandig, nadat hun luchtzakken zijn gebarsten. Bestudeer je nieuwe aanwinsten zorgvuldig. Het kan namelijk tot wel 12 uur na de eerste piep duren voordat een kuiken helemaal uit zijn schil komt.

Zijn je kuikens 12 uur na de eerste piep nog niet volledig tevoorschijn gekomen? Dan kun je ze ook een beetje helpen door voorzichtig de top van de eieren zelf te verwijderen.

Plaats een reactie