Bodembedekking kippenhok en kippenren: wat is ideaal?

Heb je ook last van een enorme stank uit het kippenhok? En ligt het hok steeds vol met uitwerpselen van de kippen? Dan is het tijd om je aanpak te veranderen en op zoek te gaan naar een goede bodembedekking. Een goede bodembedekking zorgt er niet voor dat je kippenhok nooit meer vies wordt, maar helpt wel bij het schoner houden van het hok. Natuurlijk moet je het regelmatig het kippenhok schoonmaken, maar met een goede bodembedekking verminder je de stankoverlast en blijft het hok langer schoon.

Wat verstaan we onder bodembedekking?

Onder bodembedekking verstaan we het spul waarop de kippen lopen. Hiervoor wordt vaak zacht materiaal gebruikt, zoals houtsnippers, stro of tabakstengels. Een goede bodembedekking is absoluut noodzakelijk, omdat je anders het hok continu blijft schoonmaken. Bovendien gebruiken kippen de bodembedekking om gezond te blijven.

Waarom is bodembedekking belangrijk?

Misschien vraag je je af waarom een goede bodembedekking zo belangrijk is. Bodembedekking helpt je om de kippenopvang schoon te houden. Bodembedekking vangt namelijk uitwerpselen op en het absorbeert vocht. Op die manier voorkom je dat het hok erg gaat stinken. Door gebruik te maken van een goede bodembedding, geef je de kippen een schonere leefomgeving.

Voordat je een bodembedekking aanbrengt, is het belangrijk dat je linoleum op de bodem van het hok of legbox legt. Daarmee voorkom je dat het vocht direct in de grond of in het hout trekt.

Kippen en vastgelopen grond

In sommige tuinen is er geen ruimte op de kippen vrij los te laten lopen. In dat geval is een kippenren handig. Je kunt in de kippenren regelmatig wat tuin- of groenteafval gooien. De kippen hebben dan wat om zich mee bezig te houden. Pas met afval wel op, want het bederft snel. Je kunt een baaltje stro geven, zodat de kippen er zoet mee blijven.

Kippen willen vrij door het hok kunnen lopen. Dan is het onhandig als de bodembedekking muurvast zit. Daarom hoort het omspitten van de vastgelopen grond tot de standaard verzorging. Aan de ene kant helpt het om de dieren erin te kunnen laten pikken en aan de andere kant om ziekte aan te pakken.

Welke bodembedekking moet ik gebruiken?

Er zijn allerlei soorten bodembedekking voor een kippenhok of een kippenren. Welke soorten er precies zijn, lees je verderop op deze pagina. Wel kunnen we alvast aanraden na te denken over hoe je kippenren eruitziet. Heb je een overdekte ren of een overdekt kippenhok? Of juist niet? Als er geen dak op zit, zijn materialen die vocht vasthouden af te raden. Daar krijg je schimmel en modder in de ren van.

Hoe je hok er ook uitziet: je ontkomt er niet aan om de bodem regelmatig schoon te maken. Reken er maar op dat je kippen flink aan het werk gaan om er een rommeltje van te maken. Niet omdat ze dat leuk vinden, maar omdat het natuurlijk gedrag is. Als je bijvoorbeeld gras als bodembedekking gebruikt, kun je voorspellen dat kippen erin gaan krabben. Op die manier zoeken ze naar voedsel. Of je gras overhoudt, is afhankelijk van het aantal kippen en de grootte van de ren.

Bodembedekking voor verschillende hokken

Wanneer je bodembedekking voor een kippenren gebruikt, kun je beter geen zaagsel of hennepvezel gebruiken. Het is beter om fijne of grove beukensnippers te gebruiken. Zand of aarde kan ook, maar dan blijft het kippenhok droog. Zeef af en toe de bodembedekking uit de ren, zodat de ontlasting verwijderd wordt.

In een nachthok kun je het best kiezen voor iets wat goed absorbeert en weinig stof afgeeft. Beukensnippers en hennepvezels zijn hier goede keuzes. Wanneer je het nachthok ook tegen bloedluizen wilt beschermen, kun je tabakstro gebruiken.

Een legnest moet zeker voorzien zijn van goed absorberend bodemmateriaal. Hier kan weer gekozen worden voor hennepvezel en zaagsel, maar stro werkt ook goed. Het meest gebruikte materiaal voor een legnest is boekweitdoppen. Die bevatten weinig stof, absorberen goed en zijn erg veerkrachtig. De eieren blijven hierdoor beschermd. Gebruik ook tabaksnippers of nestkruiden om bloedluizen uit het legnest te werken.

Bodembedekking kippenhok winter

In de winterperiode verdient de bodembedekking wat extra aandacht. Een extra dikke laag is voor de kippen in de winter erg prettig. Je kunt in de winter beter geen houtkrul of beukensnippers gebruiken, omdat deze snel vochtig worden. Zeker in de winter hebben we in Nederland veel regen, waardoor de bodembedekking sneller vervangen moet worden.


In de winter is het gebruik van aubiose en hennepvezel een beter idee. De kern van deze producten neemt het vocht namelijk beter op dan beukensnippers, stro, hooi en houtvezel.

Wanneer de bodembedekking in de winter niet op orde is, merk je dat direct. Rassen met voetbevedering kunnen namelijk last krijgen van ijs dat is vastgezet tussen de veren en de poten. Maak het ijs dan los met een föhn op lage stand. Het is belangrijk dat je de kip niet direct weer terugzet in de sneeuw. Anders begint het proces weer opnieuw. Je kunt de kip beter eerst even in het nachthok zetten. Als de poten zijn behandeld met een föhn en weer afgekoeld zijn, kan de kip weer naar buiten, scharrelen op de nieuwe bodembedekking.

Een kippenhok op tegels: kan dat?

Je kunt een kippenhok ook betegelen of op tegels zetten. Dat werkt prima en is soms zelfs aan te raden. Door je hok of ren op tegels te plaatsen, hebben de kippen altijd ergens een droge ondergrond. Het belangrijkst is dat een hok uit de tocht en regenslag staat.

Het voordeel van een kippenhok op tegels is dat het stabiel staat en dat het makkelijker is om het zand te verschonen. Al het afval kan op een hoop geveegd worden, weggegooid worden en vervolgens kan er nieuw zand worden toegevoegd.

Of een kippenhok op tegels praktisch is in jouw situatie, hangt af van het soort hok dat je hebt en van de rest van de omgeving. Het is ook wel een zaak van voorkeur: de ene pluimveehouder vindt het fijn om het hok op de tegels te hebben, terwijl de ander liever alleen met een bepaalde bodembedekking werkt.

Hoe vaak een kippenhok verschonen?

Het is belangrijk een kippenhok regelmatig te verschonen, zelfs als je gebruikmaakt van vuilopvangende bodembedekking. Bodembedekking zorgt dan wel voor een schonere leefomgeving voor de kippen, maar dat betekent niet dat het verblijf daarmee onderhoudsvrij is.

Iedere keer dat er een sterke geur heerst in het verblijf, moet deze verschoond worden. Hetzelfde geldt voor hoe het verblijf eruitziet: als het er vies uitziet, moet je het verschonen. Let daarbij extra goed op de bodembedekking.

Haal bij het verschonen en poetsen van het hok de bodembedekking eruit. Breng meteen een nieuwe frisse laag aan. Als je dan toch aan de bodembedding van het hok werkt, is het een goed idee ook meteen de vloer af te nemen met appelcider azijn. Dit werkt als een natuurlijk desinfectiemiddel.

bodem kippenren

Soorten bodembedekking

Bodembedekking vinden we in verschillende soorten. We krijgen vaak de vraag wat nu de beste bodembedekking is. Dat is een goede vraag, want dat verschilt per situatie. Vooral het aantal kippen dat je hout, de grootte van het hok of de ren en of je een dak hebt of niet, bepaalt welke soort bodembedekking je het best kunt gebruiken. Iedere soort heeft zijn eigen voor- en nadelen. We zetten de meest gebruikte bodembedekkingen op een rij.

Houtsnippers in kippenren

Houtsnippers, houtkrullen en houtvezel zijn makkelijk te verkrijgen. Je vindt ze bij de dierenspeciaalzaak, maar kan ze ook zelf maken. Een goed voordeel van houtsnippers is dat het drastisch de geur in het kippenhok en de kippenren vermindert. Bovendien mag het versnipperde hout op de composthoop.

In principe vinden we standaard twee soorten houtkrullen in een hok of ren: witte houtkrullen en XL-houtkrullen. De eerste vorm is gemaakt van 100 procent naaldhout. Dat is een zachte houtsoort, waardoor deze ook wat zachter is dan de andere soorten.

Houtkrullen XL is de extra grote variant, die ook worden gemaakt van 100% naaldhout. Deze krullen zijn verschillend in formaat: ze zijn wat groter dan de standaardkrullen. Het voordeel hiervan is dat je gebruikmaakt van een wat luchtiger bodembedekking.

Tabakstelen kippenhok

We vinden tabakstelen vaak terug op de bodem van kippenhokken en kippenrennen. Dat komt doordat ze als groot voordeel hebben dat ze sterk ruiken. Daardoor zijn ze ideaal om bloedluis en ander ongedierte buiten het hok te houden. Het fijne aan het gebruik van dit soort bodembedekking is dat het een 100 procent natuurlijk middel is.

Je hoeft op deze manier bloedluis en andere ongedierte niet chemisch te bestrijden. Tabakstelen zijn wat dat betreft een uitkomst voor de hobbypluimveehouder die een biologisch verantwoorde aanpak belangrijk vindt. Tabakstengels en tabakstelen zijn afkomstig van de tabaksplant. Ze worden niet alleen gebruikt in kippenhokken, maar ook voor de huisvesting van andere vogelsoorten.

Tabakstelen zijn in verschillende groottes beschikbaar. Kleine steeltjes zijn ideaal voor kleinere vogelsoorten, terwijl de grotere tabakstelen meer geschikt zijn voor grotere kippen.

Beukensnippers kippenhok

Beukensnippers zijn een goede keuze voor bodembedekking. De snippers zijn hygiënisch, stofvrij en droog. Doordat het is gemaakt van een natuurlijk middel (de beukenboom), gebruik je een milieuvriendelijk product. Zo belast je het milieu niet en kun je op een duurzame manier je kippen verzorgen.

Doordat beukensnippers stofvrij zijn, krijgen de kippen minder last van de luchtwegen. Ook is het beter voor de luchtwegen van de mens. Je kunt vieze beukensnippers gewoon in de GFT-bak gooien, omdat het een natuurlijk product is.

Er zijn ook beukensnippers die speciaal zijn afgestemd op het gebruik als bodemmateriaal. Daardoor is het ook gemakkelijk om de uitwerpselen van de dieren te verwijderen. Je kunt deze bodembedekking zowel binnen als buiten gebruiken. Het is dan ook een hygiënisch materiaal. Bovendien kan deze bodembedekking de warmte vasthouden.

Gebruikmaken van stro

Veel kippenhouders maken gebruik van stro. Het is een geliefde vorm van bodembedekking. Dat komt doordat het vaak goedkoper is dan andere soorten bodembedekking en omdat het voor meerdere soorten dierenverblijven geschikt is.

Een probleem met stro, is dat mijten er ook enorm van houden. Je bodem met alleen stro bedekken is dus geen goed idee. Je kunt het best nog wat diatomeeënaarde over de bodembedekking strooien.

Geef je kippen regelmatig een stofbad of zandbad, als je gebruikmaakt van stro. Zo kunnen ze mijten en bloedluis kwijtraken. Stro is wel het beste middel om te gebruiken in een legnest. Dit zorgt namelijk voor een comfortabele, warme omgeving voor de kippen en de eieren. Zo is een succesvolle broed zo goed als verzekerd.

Stro moet nooit worden gebruikt in een nachthok. ‘s Nachts komen de verschillende luizen en mijten langs om de kippen aan te vallen. Als er stro, zaagsel of hooi in het nachthok ligt, is dat een broeiplek voor bloedluizen. Dan krijg je al snel te maken met een ware plaag. Denk daarom goed na over de plaatsing van dit soort bodembedekking.

Zaagsel

Zaagsel gebruiken is prima in een kippenhok. Kippen voelen zich er wel in thuis. Zaagsel is het allerfijnste deel van houtschaafsel. Het is nog een slag zachter dan houtkrullen. Zie zaagsel als een zacht bed voor je kippen.

Het handige van zaagsel is dat het gemakkelijk over de bodem te verdelen is. Daarentegen is de vocht- en vuilopname hoog, waardoor het makkelijker wordt het hok of de ren regelmatig te verschonen.

Ook zaagsel moet niet in een nachthok worden gebruikt. Ook hier geldt weer dat het een broeinest is voor bloedluizen. Die wil je uiteraard graag zover mogelijk bij je kippen uit de buurt houden.

Zand

Zand is de goedkoopste manier om een kippenhok van bodembedekking te voorzien. Veel kippenhouders durven zand niet goed te gebruiken, omdat ze bang zijn voor mijten in het kippenhok. Dat is bijna niet te voorkomen: iedere pluimveehouder krijgt een keer met bloedluis of andere mijten te maken. Daarom moeten kippen altijd behandeld worden tegen bloedluis, door ze bijvoorbeeld een stofbad te geven. Dit doe je dan met diatomeeënaarde.

Je kunt dan prima zand gebruiken. Vul je het hok met deze speciale aarde, dan kunnen kippen zich makkelijker ontdoen van mijten en bloedluizen. Gebruik speelzand of grovere brekerzand. Dan blijft het kippenhok schoner en blijven de kippen blij.

Bodembedekking kuikens

Heb je kuikentjes? Dat is leuk! Maar ze vragen wel een speciale verzorging. Een goede bodembedekking is heel belangrijk voor ze. Een goede bodembedekking is niet te fijn of te grof en geeft weinig stof aan. Je zou bijvoorbeeld hennepvezel kunnen gebruiken. Dat absorbeert goed en ligt stevig in een kuikenhok. In de eerste week kun je een handdoek als bodembedekking gebruiken, om te voorkomen dat de kuikens van het bodemmateriaal eten. Dat kan namelijk voor verstopping zorgen. Houd er wel rekening mee dat dit minder hygiënisch is en sneller voor ziektes zorgt.

Na een week is het belangrijk gebruik te maken van gewone bodembedekking voor kuikens. Ze moeten dan wennen aan de bedekking die ze onder zich zullen krijgen. Zo worden je kleine kuikentjes op een gegeven moment slimme, grote kippen.

Plaats een reactie