Zit je eraan te denken je kippen voortaan biologisch kippenvoer te geven? Dan denk je waarschijnlijk bewust na over het milieu en over de invloed van de productie van kippenvoer op het milieu. Misschien heb je ergens gelezen dat biologisch kippenvoer ook gezonder is voor de kippen. Is dat echt zo? En wat stimuleer je met biologisch kippenvoer? Leggen kippen ook beter van biologisch kippenvoer? Tijd om dieper in te gaan op dit alternatief voor gangbaar kippenvoer.
Wat is biologisch kippenvoer?
Onder biologisch kippenvoer verstaan we voer dat vrij is van genetisch gemanipuleerde granen, zaden en bijproducten. Er zijn daadwerkelijke verschillen tussen biologisch voer en gangbaar voer: ook als we kijken naar de bewerking ervan.
Gangbaar voer wordt bewerkt. Vaak wordt er sojaschroot gebruikt dat uit soja wordt gewonnen. Dat gebeurt met het oplosmiddel hexaan. Hexaan is een omstreden oplosmiddel. Bij biologische eiwit van sojabonen wordt de eiwitfractie gewonnen door mechanische persing.
Geen chemische bestrijdingsmiddelen
Wat het voer biologisch maakt, is vooral de manier waarop het is gemaakt. Grondstoffen die biologisch zijn geteeld zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest zijn minder bewerkelijk voor onze aarde. Daarnaast is het een fijn gegeven te weten dat je je kippen niet volpropt met chemische bestrijdingsmiddelen.
Biologisch kippenvoer hoort 100 procent plantaardig te zijn. Natuurlijk is er wel een uitzondering: schelpengrit en toegevoegde vitaminen en mineralen. Om het plakkaat ‘biologisch’ te mogen voeren, moet de fabrikant van het voer aan strenge Europese wetgeving voldoen. Het SKAL controleert daar op.
Stimuleren van organen en gedrag
Biologisch voer stimuleert de spiermaag door de gemengde structuur. Ook het natuurlijke scharrelgedrag wordt aangesproken. Voor kuikens is ook aparte biologische kuikenmix verkrijgbaar. Daar wordt de ontwikkeling van de spiermaag mee gestimuleerd. Dat komt door de gemengde structuur van de mix. Het zorgt voor een gelijkmatige groei van de kuikens.
Leggen kippen beter van biologisch voer?
Het is een mythe dat kippen beter gaan leggen van biologisch voer. Dat is namelijk ook niet het doel van de fabrikanten. Volledig voer is complete voeding die de kip gezond houdt. Daarbij staat dus het welzijn van de kip zelf voorop, en niet de eierproductie. Natuurlijk is het wel waar dat een gezonde kip regelmatig een eitje legt.
Goed om te weten: als de kip aan de leg gaat, voldoet het biologische voer mogelijk niet. Voer daarom wat extra schelpengrit als de kippen leggen. Biologische kippenmeel, korrel en mix bevatten namelijk minder calcium dan standaard kippenvoer. Dat is wel een grondstof die kippen nodig hebben.
Een lekkere, biologische aanvulling: meelwormen
Meelwormen zijn een gezonde, lekkere en gezonde aanvulling op het basisvoer van kippen. Voor je kippen is dit echt een delicatesse. Meelwormen zijn zo gezond, omdat ze een goede bron van eiwitten zijn. Je kunt meelwormen in een potje lange tijd bewaren, in tegenstelling tot levende meelwormen.
Wanneer je gebruik wilt maken van meelwormen, kun je dit door de ren heen strooien of in een snackbal stoppen. Op die manier ga je verveling in het hok ook tegen. Zo voorkom je de kans op verenpikken. Wissel het af met andere tussendoortjes, zodat je kippen enthousiast en nieuwsgierig blijven.
Waarom zou je kiezen voor biologisch kippenvoer?
Als je kiest voor biologisch kippenvoer, doe je dat waarschijnlijk omdat je een verantwoorde keuze voor het milieu wilt maken. Met biologisch kippenvoer houd je de biologische landbouw in stand, want inhoudt dat je nadenkt over het natuurlijke evenwicht tussen de mens, de planten om je heen en de dieren die je verzorgt. Daarbij denk je niet alleen aan de landbouw, maar om het gehele milieu.
Bij biologisch kippenvoer zijn genetisch gemanipuleerde grondstoffen, diermeel en destructievet verboden. Je herkent goed biologisch kippenvoer aan het EKO-keurmerk. Zo weet je zeker dat de fabrikant aandacht heeft besteed aan de kwaliteit van het voer en dat de fabrikant het behoud van het milieu en de natuur belangrijke kernwaarden vindt.
Hoe voedzaam is biologisch voer?
Uit een onderzoek van TNO en de Wageningen Universiteit blijkt dat gewoon voer iets voedzamer is dan biologisch voer. Biologisch voer bevat gemiddeld 10 procent minder eiwit en zelfs 10 tot 40 procent minder aminozuren. Gangbare maïs, erwten en tarwe bevatten meer vitamine B5 en vitamine C dan de biologische varianten.
Biologisch voer is dan weer rijker aan vitamine K, maar ook aan schimmels en schadelijke bacteriën. Met gangbaar voer worden de kippen iets dikker; biologische gevoerde kippen blijven wat lichter. Wat goed is om te weten, is dat biologisch voer wel goed is voor het afweersysteem. Biologisch gevoerde dieren zijn iets weerbaarder dan kippen die gangbaar voer gevoerd krijgen.
Of dat tot minder ziektes en infecties leidt, is maar de vraag. Dat is niet onderzocht. Het verschil was namelijk zo klein, dat het de vraag is of dat wel biologisch relevant is. Je kunt daarmee niet zeggen dat biologisch voer voedzamer is dan gangbaar voer.
Biologisch kuikenvoer voeren: een goed idee?
Biologisch kippenvoer kan iets grover zijn dan gangbare kippenvoer. Voor de kleintjes kan het nog iets te grof zijn. Je kunt dit eenvoudig zelf een beetje fijner maken. Tot ongeveer de twaalfde week kun je de kuikens het biologische kippenvoer onbeperkt aanbieden. Vanaf de twaalfde week voorzie je de kuikens van twee keer per dag een portie. Die portie moet in zes uur opgegeten zijn.
In principe kan het helemaal geen kwaad om biologische kuikenmix te voeren aan je kuikens. Het is niet schadelijk voor de kippen, sterker: het is goed voor hun afweersysteem. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de veronderstelling dat je van biologische kippenmix gezondere kippen krijgt niet helemaal waar is.
Eigenlijk kun je dus het best biologisch kuikenvoer voeren, als jij je daar goed bij voelt of een betere wereld wilt bewerkstelligen. Voor de kippen zelf maakt het eerlijk gezegd niet zoveel uit. Kippen zijn sowieso geen kieskeurige eters.
Kuiken opgroeimix gebruiken
Voor kuikentjes kun je een biologische opgroeimix gebruiken. Die kan worden gevoerd tot de kuikens legrijp zijn. Afhankelijk van het ras beginnen de hennen eieren te leggen tussen de 18e en 26e week. Daarna is het goed om over te stappen op ander biologisch voer.
Je kunt aanvullend ook wat gemengd graan voeren. Het bevat te weinig eiwitten, mineralen en vitaminen om als hoofdvoeding gegeven te worden, maar het is wel waardevol. Het bevordert namelijk het natuurlijke scharrelgedrag. De spiermaag kan er een hele nacht over doen om het te vermalen en te verteren. Pas op dat je niet te veel harde granen gebruikt; dat vermindert of stopt de eierproductie. Van dit voer mag je maximaal een kwart van de dagelijkse hoeveelheid voeding geven.
Biologische legkorrel voor kippen
Een biologische legkorrel is een legkorrel die is geproduceerd zonder antibiotica, geur-, kleur- en smaakstoffen. De grondstoffen voor deze legkorrel zijn geteeld zonder kunstmest. Daarnaast zijn ze vrij van chemische bestrijdingsmiddelen. Door het biologische karakter van de stoffen, bevatten ze ook geen genetisch gemanipuleerde grondstoffen, diermeel of destructievet.
Het doel van deze legkorrel is het in stand houden van het natuurlijk evenwicht tussen de mens, planten en dieren. Daarbij is het niet belangrijk om het kippenhouden milieuvriendelijker te maken, maar rekening te houden met de leefomgeving als geheel.
Biologische legkorrel heeft dus vooral voordelen als je kijkt naar hoe het is geproduceerd. Het is niet per se gezonder dan andere legkorrel. Wel kun je opmerken dat je met biologische legkorrel je kippen niet zult vergiftigen met antibiotica. Dat is dan weer belangrijk voor de productie van de eieren.
Tips voor biologisch voeren
Tussen biologische voeding en biologische voeding zit verschil. Kies daarom voor kwalitatief goed kippenvoer. Daarbij moet worden opgemerkt dat de prijs niet leidend is. Kwalitatief goed kippenvoer kan goedkoper zijn dan andere soorten. Het is belangrijk dat je dit voer niet laat liggen, want dat trekt ongedierte aan.
Wanneer je biologisch voert, is het, net als bij gewoon voer, handig om een trapbak te gebruiken. Zo voorkom je dat het voer wordt vermorst en ongedierte bij het voer komt.
Je kunt ook gebruik maken van biologische snacks. Dat is ideaal voor het handtam maken van de kippen en gaat vervelend tegen. Pas op met knoflook en ui: hier mag een kip niet te veel van hebben.
Zelf je eitjes biologisch serveren
Hebben je kippen eitjes gelegd? Dan wil je misschien nadenken over hoe je de eitjes bewaard en misschien aanlevert aan vrienden, familie en buren. Eierdozen zijn nu vaak niet biologisch. Gelukkig zijn er compleet biologische eierdozen te koop. Die zijn zeer stevig, gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal en in verschillende kleuren leverbaar.
Een biologische eierdoos is prima om eieren in te bewaren en te vervoeren. Je kunt biologische eierdozen verkrijgen in allerlei soorten, maten en kleuren. Zo ben je nog bewuster met je kippen bezig en geef je het goede voorbeeld aan andere kippenliefhebbers.
Is biologisch kippenvoer aan te raden?
Biologisch kippenvoer is aan te raden als je bewust nadenkt over de gevolgen voor het milieu, bij de productie van het voer. Ook is het een logische keuze als je wilt dat je kippen geen gemanipuleerde granen, bijproducten en zaden tot zich nemen. Ook zorgt het ervoor dat je kippen eieren leggen die vrij zijn van deze stoffen. Voor de gezondheid van de kip zelf maakt het eigenlijk niet zoveel uit.
Sterker: je zult moeten bijvoeren met kippengrit. Dat ontbreekt namelijk bij biologisch kippenvoer. Kies je voor biologisch kippenvoer, kies dan voor een merk met een goede reputatie. Laat je eventueel in de winkel voorlichten over het al dan niet biologisch voeren van de kippen.
Biologisch kippenvoer heeft dus zowel voor- als nadelen. De grootste voordelen zijn voor het milieu en voor de eitjes die de kippen zullen leggen. Ze zullen er niet meer eitjes van leggen, maar wel eieren van een betere kwaliteit en met veel voedingsstoffen.