Home » Blog » Wat zijn de beste legkippen? 11 Populaire rassen

Wat zijn de beste legkippen? 11 Populaire rassen

Gepubliceerd door Robert op 3 november 2020

Ben je op zoek naar de beste legkippen voor in jouw kippenhok of ren? Of wil je weten wat goede legkippen zijn en welke karakteristieken deze hebben? We hebben de meest populaire en beste legkippen op een rij gezet. Bij de meeste kippen wordt ook de eierproductie vermeld. Zo weet je precies welke kip bijna dagelijks garant staat voor een lekker eitje in de ochtend.

Wat zijn goede legkippen?

Goede legkippen zijn kippen die veel eieren leggen, een sterke bouw hebben en het liefst een vriendelijk karakter hebben. Met een vriendelijk karakter kun je de kip makkelijker tam maken. Sommige rassen leggen tot wel 325 eieren per jaar.Als je op zoek goed naar een goede hen, die goed voor haar kuikens zorgt, kun je het best kiezen voor een Cuckoo Maran, een Rhode Island Red, een Sussex of een Plymouth rock te overwegen. Kies je vooral voor een hoge eierproductie, dan hebben de oudere rassen de voorkeur. Nieuwere kippenrassen kunnen tegenvallen. Dat komt doordat bij het fokproces bepaalde, karakteristieke eigenschappen ontstaan. Sommige van die eigenschappen worden door kippenhouders niet als prettig ervaren. Wil je een goede productie en wil je wat variatie in je bezit, dan is het een goed idee om een gemengd kippenhok te starten. Dan kies je voor een aantal erg productieve kippen, zoals de Leghorn en wat zeldzamere kippen. Op die manier heb je wat eieren om uit te laten broeden, maar houd je ook eieren over om zelf op te eten. Je kunt ook wat meer broedgrage hennen gebruiken om de eieren van een ander ras uit te laten broeden. Het laten uitbroeden door een ander ras doe je door simpelweg de eieren bij de ene kip weg te halen en bij de ander in het nest te leggen. Houd er rekening mee dat de productie van de kip niets zegt over de broedsheid. Er zijn kippen die behoorlijk veel produceren, maar slechte broedkippen zijn. Een combinatie van verschillende kippenrassen is daarom een goede manier om een goede balans te bewaren in het kippenhok.

Dit zijn de beste legkippen

Nu we weten welke eigenschappen goede kippen zijn, is het tijd om erachter te komen wat de beste legkip rassen zijn. Van welke soort mag je een hoge eierproductie verwachten? Welke soort is goed tam te maken? En waarom zijn bepaalde soorten populairder dan anderen? We zetten de wereldwijd meest populaire kippen en de beste kippenrassen op een rij.

1. Hybride kippen

Als je op zoek bent naar een kip die veel eieren legt en een sterke bouw heeft, kun je het beste kiezen voor hybride kippen. Dit zijn kippen die een kruising zijn van meerdere kippensoorten. Dat zijn bijvoorbeeld de rassen Golden Comet, Isa white, Isa Brown, Hisex White, Hisex Brown en Nere Brown. Deze rassen leggen gemiddeld 280 eitjes per jaar. Het gemiddelde gewicht van de hen is zo’n 2 kilo. De meeste hybride kippen zijn rustig en stil en je kunt ze vrij eenvoudig tam maken. Een klein beetje vertrouwen is wat nodig is, maar je zult er niet veel werk aan hebben. Deze soorten kippen zijn eigenlijk de ideale kippen als je veel eieren wilt, maar niet de hele dag bezig wilt zijn. Voordeel van hybride kippen is dat ze weinig voer nodig hebben, terwijl ze wel veel eieren leggen. Bij een goede verzorging (en dat is natuurlijk de inzet), leggen ze tot wel 325 eieren per jaar. Meestal zijn de eieren middelgroot en bruin van kleur. Dat is wel afhankelijk van het ras dat je koopt, maar doorgaans is dit het resultaat. Het nadeel van hybride kippen is dat ze al na een jaar minder gaan leggen. In de voedselindustrie wordt er dan afscheid genomen van de kippen. Ze worden dan geslacht en verwerkt tot eten. Voor de gewone hobbyboer die thuis zijn kippen houdt, is dat misschien wat cru. Daarom is het goed te bedenken wat je over een jaar of twee met de kippen wilt doen. Wanneer je de beste legkip voor eieren zoekt, maar niet heel lang meegaat, is de hybride kip de beste keuze.

2. Leghorn

leghorn kip

De witte Leghorn is een belangrijke kip. Bijna alle hybride soorten zijn gekruist met dit ras. Het is de basis van vrijwel alle hybride soorten zoals we die nu kennen. Dat houdt in dat er altijd iets van een Leghorn in het bloed zit. Dit ras is zo populair, omdat het veel eieren legt, maar ook vanwege het vele vlees dat het oplevert. Gemiddeld legt de Leghorn zo’n 270 eieren per jaar. Een hen wordt ongeveer 2,75 kilo. Helaas moet je wel behoorlijk wat moeite in dit ras steken om ze tam te maken. Ze zijn namelijk moeilijk tam te maken, omdat ze echte zenuwpezen zijn. Deze kippensoort loopt de hele dag nerveus rond. In principe wordt de Leghorn nooit broeds. Wanneer je dus je eigen eieren van deze kip wilt laten broeden, dan heb je een broedmachine nodig (Lees hier hoe je een broedmachine gebruikt). Je kunt er ook voor kiezen een ras erbij te nemen die vaker broeds is. Veel mensen vinden witte eieren lekker. Deze komen meestal van de Leghorn. Ze leggen gemiddeld grote eieren. Ze gedijen beter bij warmte; dan leggen ze merkbaar beter. In de winter leggen ze overigens wel door, maar niet zo goed als in de lente of zomer. Omdat het hele compacte kippen zijn, kunnen ze prima buiten lopen.

3. Rhode Island Red

rhode island red kip

De Rhode Island Red heeft zijn naam te danken aan zijn afkomst: het eiland Rhode Island in Amerika. Je herkent deze soort aan de rood witte veren. Het is een vrij forse kip, die soms wel 3 kilo wordt. Rhode Island Red-kippen staan bekend om de eierproductie; ze leggen zo’n 260 eieren per jaar. De kip wordt ongeveer vier jaar oud, maar er zijn uitschieters tot wel acht jaar. Deze ras is populair omdat ze niet veel onderhoud nodig hebben. Ze kunnen uitstekend voor zichzelf zorgen en zijn dan ook van een sterk ras. Je kunt deze soort beter niet samen zetten met een ander ras, omdat de Rhode Island een erg dominant beestje is. Daarnaast hebben ze ook nog eens een temperamentvol karakter, dus je kunt je voorstellen wat er dan in de ren gebeurt. Houd daarom hun gedrag goed in de gaten.

4. Australorp

australorp kip

De Australorp is een persoonlijke favoriet van behoorlijk wat kippenhouders. Dat komt vooral door de vriendelijke persoonlijkheid van deze kippen. Ze zijn niet schuw en makkelijk tam te maken. Ook de Australorp is een flinke kip, waarvan de hen zomaar 3 kilo kan wegen. Gemiddeld legt dit ras ongeveer 250 eieren per jaar. Als je het hok binnenloopt, komt de Australorp meteen op je af. Ze willen graag worden opgepakt en genieten van aandacht. Ze zijn goed van vertrouwen en zijn daarmee ook ideaal voor beginners. Naast dat dit type kip een goede legkip is, is het ook geschikt als vleeskip. Gemiddeld wordt de Australorp zo’n 7 tot 10 jaar oud. Deze soort legt ook in de winter door. Omdat deze kippen zo fors zijn, kunnen ze moeilijk vliegen. Ze vliegen wel eens, maar het komt niet vaak voor. Dankzij zijn vriendelijke karakter en eigenschappen (goed voor vlees en eieren) is dit een populaire kip. Dit ondanks de gemiddelde jaarlijkse eierproductie, waarmee deze soort niet op kan tegen bijvoorbeeld hybride soorten en de Leghorn. Het wereldrecord eieren leggen staat voor de Australorp op 360 eieren in een jaar. Deze kip was dus erg productief en nam maar 5 dagen vakantie op een jaar.

5. Barnevelder

barnevelder kip

Nederlands trots, onze eigen Barnevelder, mag natuurlijk niet ontbreken in het rijtje van de beste en de populairste legkippen. Wereldwijd staat dit ras bekend om zijn vriendelijke karakter. Gemiddeld wordt de Barnevelder 2,75 kilo en legt deze ongeveer 200 eieren per jaar. Je herkent de Barnevelder aan zijn donkerbruine eieren. De Maran en de Welsumer leggen overigens ook donkerbruine eieren. Net als de Australorp kan een Barnevelder niet vliegen. Dat maakt de kip ideaal om los te laten lopen. Een kleine tuin met omheining is in principe voldoende om de kip te kunnen houden. Deze soort is goed te houden als leg- of vleeskip en wordt ongeveer 7 tot 10 jaar oud. Voorheen werden de Barnevelders ook gebruikt in de industrie, in commerciële legbatterijen. Nu gebruikt men daar vooral hybride soorten.

6. Black Star

black star kip

De Black Star legt ongeveer 5 eieren per week, wat neerkomt op zo’n 250 per jaar. Het is een liefdevolle eiermachine; de kip heeft een goed karakter en legt grote, tot extra grote, bruine eieren. Het is geen broedse kip. Natuurlijk komt het wel eens voor dat een Black Star broeds raakt, maar dat is geen betrouwbare factor. Je kunt stellen dat dit ras echt bedoeld is voor de productie. Ze zijn erop gebouwd om ongeveer twee jaar extreem eieren te leggen. Elk nageslacht is niet raszuiver, omdat ze een mix zijn van verschillende rassen. Als je de eieren uitbroedt, krijg je een soort vergaarbak van rassen en geen echte Black Star. Fijn aan dit ras is dat ze een goede Feed Conversion Ratio hebben. Oftewel: voor het voer dat je ze geeft, krijg je heel wat eieren te terug. Voor private kippenhouders, die het voor de hobby doen, is dat niet van zo’n groot belang. Voor pluimveebedrijven is het zeer belangrijk, omdat een kip niet te veel voer mag kosten. Ben je een hobbyist met 2 Black Star-kippen? Dan maakt het je waarschijnlijk niet uit hoeveel je ze te eten geeft. Het zijn namelijk zeer lieflijke kippen die het in zich hebben om een onderdeel van je familie te worden. Hoe gek dat ook klinkt, met kippen.

7. Red Star

red star kip

De Red Star is de perfecte kip voor eigenaren die de kip in de achtertuin willen houden. Ze hebben een tweeledig doel: aan de ene kant legt de Red Star behoorlijk wat eieren en aan de andere kant is het ook geschikt als vleeskip. Elke dag legt de Red Star een ei. Daarvoor is wel de voorwaarde dat de kippenhouder ervoor zorgt dat de kip gelukkig en gezond is. Dat houdt in dat je zo’n 360 eieren per jaar kunt verwachten, bij goede omstandigheden. Soms kan het wat tegenvallen, maar dan behaal je nog gemakkelijk de 300 eieren halen. Bijzonder aan dit ras is het formaat van de eieren; ze zijn groot en mooi bruin. Een goede aanvulling op een ieders kippenhok of kippenren. Daarnaast gedijt de Red Star goed in alle klimaten. Wel moet je erop letten dat ze niet in de extreme kou staan. Dat vinden ze niet fijn. Maar anders dan dat, storen ze zich niet zo aan de kou. Black Stars leggen de hele winter door consequent eieren, maar vereisen wel een luxe nestkast. Het is een echte rockster met een vrije uitloop. Wil je echt veel eieren, dan neem je een Red Star. Ze gebruikt wel iets meer energie, waardoor ze meer voer nodig heeft. Ook de toegang tot calcium is heel belangrijk voor deze soort.

8. Light Sussex

sussex kip

De (Light) Sussex is gefokt met twee doelen: als vleeskip en als legkip. Het is een van de meest productieve rassen. Niet zo zeer omdat ze gegarandeerd heel veel eieren leggen, maar omdat ze hele grote eieren leggen. De eieren zijn crème tot lichtbruin van kleur. Eigenaren van dit kippenras mogen ongeveer 240 tot 260 eieren per jaar verwachten. Het minimumaantal is 180 en het maximumaantal is 320.Dit kippenras is ook een goede product van vlees. Alle varianten van de Sussex zijn hiervoor een goede keuze. Kuikens van dit ras rijpen snel voor zware rassen, maar de gespikkelde variant is het langzaamst om te rijpen. Omdat dit artikel over legkippen gaat, zullen we niet te veel ingaan op de eigenschappen als vleeskip. De Light Sussex heeft een wit lichaam, met een zwarte staart en zwarte uiteinden. De nek is wit, gestreept met zwart en het heeft een vrij uniek uiterlijk. De veren rondom de nek worden ‘hackle veren’ genoemd. Iedere veer is zwart, met een fijne witte kant aan de rand. Niet alleen een goede legkip, dus, maar ook mooi om naar te kijken.

9. Plymouth Rock

plymouth rock kip

In de tweede helft van de negentiende eeuw ontstond de Plymouth Rock. Dit is een kruising van verschillende rassen, zoals Cchin, Dominiques, Leghorns, Brahma’s en Orpingtons. Het ras werd gefokt, met als idee dat de kip zoveel mogelijk eieren moest leggen, tegen zo laag mogelijke kosten. Het is een forse, middelzware kip met een lang, breed en diep lichaam. De haan weegt maar liefst 4 tot 4,75 kilogram, terwijl de hen 3 tot 3,75 kilogram weegt. Het gewicht van ieder ei varieert, maar is gemiddeld 60 gram. Hoeveel de Plymouth Rock produceert, hangt af van de stam. We zien dit ras in verschillende kleurslagen, zoals gestreept, wit, zwart, buff, buff zwartcolumbia, meerzomig patrijs, meerzomig zilverpatrijs, wit zwartcolumbia en ongezoomd blauw. In Nederland komt vooral de gestreepte variant voor. Het is een unieke verschijning in de pluimveewereld. Qua karakter is het een rustige kip, maar de hanen kunnen nog wel eens minder vriendelijk voor de eigenaar zijn. Voordat je aan dit ras begint, is het een goed idee bij de fokker te informeren naar de karaktereigenschappen van zijn hanen.

10. Cuckoo Maran

Cuckoo Maran kip

De Cuckoo Maran werd halverwege de 19e eeuw ontwikkeld in Frankrijk. Daar heeft deze kip ook de naam aan te danken: Maran verwijst naar de stad in Frankrijk. Het ras vond al snel zijn weg naar de rest van de wereld. Deze kip werd populair vanwege zijn rijke, donkerbruine eieren. Dat is een eigenschap waar ze vandaag de dag nog zeer geliefd om zijn.Het ras lijkt wel wat op de Plymouth Rock, met zijn donkere, gestreepte veren met onregelmatige kleuren. Naast de Cuckoo Maran is er ook de Flanse Black Copper Maran. Deze heeft lichtgevederde poten. Je herkent de Cuckoo Maran aan de schone, roze-witte poten.

De Cuckoo Maran legt een van de donkerste eieren die we kennen. Het is een mooie kip met meerdere doeleinden. Het ras levert zowel veel eieren als veel vlees op. Bovendien is dit ras een winterhard ras, dat goed presteert in de vrije uitloop.

11. Barred Rock

barred plymouth rock kip

De Barred Rock is een afgeleide van de Plymouth Rock. Het is een van de meest populaire favorieten, vooral in de Verenigde Staten. De kippen van dit ras staan bekend als vast en betrouwbaar. Het ras werd rond 1800 in New England ontwikkeld door Dominiques en Black Javas te kruisen. Sindsdien heeft het ras zich naar verschillende plaatsen verplaatst. Hoewel de kip vooral in Amerika voorkomt, verdient het toch een plaatsje in de lijst van meest populaire kippen.

Deze soort is een winterharde kip met een dubbel doel. Ze staan bekend als vruchtbare bruine eierleggers. Ze worden dan ook niet ontmoedigd door koud weer. De Barred Rock is stevig en heeft een gele huid, waardoor het ook een mooie kip is om te zien.

Ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

  1. 20 april een nieuw dag wie heeft er ongeveer 30 a 40 goed gemengde legkip broedeieren voor me tegen betaling mogen best meerdere rassen zijn als het maar legkippen rassen zijn

  2. Ik ben op zoek naar bevruchte eieren van de Plymouth Rock,ik wil ze in de broedmachine leggen,??ik woon in Hongarije,wie heeft ze en wil mij ze opsturen??wil graag 10 tot 15 stuks.

Copyright © 2024 Eigenkippen.nl