De evolutie van de kip staat nooit stil. Logisch, want kippen worden al jaren gehouden als huis- of boerderijdier. In al die jaren dat we kippen in onze tuinen en bedrijven hebben, is er al heel wat meer geëxperimenteerd. Het gevolg: een explosie aan verschillende rassen. Een bijzondere bijvangst, is dat sommige kippen nu opeens veren aan de poten hebben. Welke rassen zijn dit?
Kippensoorten met veren op de poten
Een beetje flauw is het wel, om je kip te omschrijven als een ‘kip met beenwarmer’, ‘kip met sloffen’ of een ‘ras op sokken’. Maar toch is dat precies wat sommige kippensoorten hebben: lekkere warme veren op de poten.
Kippensoorten met veren op de poten zijn relatief zeldzaam. Toch komen bepaalde soorten regelmatig voor in onze tuinen en in de pluimveebedrijven. Welke rassen hebben ‘sokken’, en zijn dus gezegend met bevederde poten?
Slopen kippen met veren op de poten minder?
Vaak wordt gedacht dat kippen met veren op de poten minder slopen. Hoewel het waar is dat ze wat voorzichtiger omgaan met het gazon en met hun eigen poten, is het niet zo dat de drang om te slopen minder is bij een kip met veren op de poten. Kippen zijn gewoon kippen, en kippen doen wat kippen doen: slopen, dus. De planten die ze graag lusten, nemen ze gewoon te grazen.
Er is geen enkel gazon dat mooi blijft, met kippen erop. Ook niet als je kippen met bevederde poten neemt. Er wordt gezegd dat Brahma’s niet zoveel grazen door hun pootbevedering, maar dat lijkt niet juist. Bij veel hobbyboeren zitten regelmatig gaten in het zand. Laten we eens wat dieper ingaan op de verschillende rassen.
1. Brahma
Populair, groot en van Aziatische oorsprong: dat is de Brahma. Laten we eerlijk zijn: een Brahma is niet het meest vriendelijk kijkende dier. Ze zien er soms wat imposant uit. Maar als we nader kennismaken met dit ras, zien we toch echt wel vriendelijke, gemoedelijke kwaliteiten. Ze leven dan ook erg goed samen met andere (kleinere) rassen. Brahma’s gaan ook makkelijk om met mensen; ze zijn makkelijk tam te maken.
Op de poten vinden we uiteraard veren, die geheel overeenkomen met de rest van hun verenbepakking. Brahma’s zijn geen uitstekende leggers: de opbrengst is vaak maar beperkt. Daarentegen leggen ze wel eieren van een mooi formaat. Dat is ook wat waard!
2. Cochin
Cochins zijn de wat bekendere kippen met veren op de poten. De kans dat je er in het echt wel eens eentje hebt gezien, is heel groot. Ze behoren tot de grootste kippenrassen ter wereld, en worden in vele tuinen en op hobbypluimveeboerderijen gehouden. Een vrouwelijke Cochin weegt bijna 4 kilo, terwijl haar soortgenoot als haan bijna 5,5 kilogram weegt.
De Cochin staat bekend als een erg vriendelijk kippenras. Daardoor is het ook geschikt voor de hobbyist, in de achtertuin. Dit ras vliegt amper, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat ze op verkenningstocht gaat bij de buren in de tuin. Cochins hebben een extra teentje. Die wordt warm gehouden met warme sokjes: de veren op de poten.
3. Frizzle
Over de Frizzle valt niet zo veel te vertellen. Het is een kippenras met vaak een typische rode kuif en krullende veren. De kip dankt haar naam aan haar uiterlijk: ze heeft namelijk krulveren. Het is goed om de Frizzle echt als een ras apart te beschouwen. Vaak wordt de ‘Frizzle’ namelijk ook wel als soort omschreven. Andere rassen worden dan met de Frizzle verward, en dat is rastechnisch niet correct.
4. Zijdehoen
Zijdehoentjes zijn relatief kleine kippen met zachte veren. Als je er eentje ziet lopen, zul je niet meteen denken dat dit een gevederd dier is. Het lijkt meer op een soort wol. Vanwege haar zachte uiterlijk staat het zijdehoen bekend als een ‘knuffelkip’. Ze zijn prima in een kleine tuin, want ze hebben weinig ruimte nodig. Doordat hun veren zo wollig zijn, zijn het hele slechte vliegers.
Op de poten vinden we de kenmerkende veren. Ook hier lijkt het meer op een verzameling aan wol. Al met al een leuk kippetje, dat we zeker vaker in de achtertuin mogen tegenkomen.
5. Sultanhoen
Het Sultanhoen wordt ook wel simpelweg ‘Sultan’ genoemd. Het is een prachtig, wit kippenras, dat eigenlijk alleen als sierras voorkomt. De Sultan heeft een nogal bijzondere verschijning. Het heeft een bijzondere kop, gevederde poten en een knuffelbare uitstraling. Niet respectvol om te zeggen, maar deze kippen zijn eigenlijk vooral voor de show. De vroegere sultans uit Constantinopel hielden ze als versiering in de tuin. Vandaar ook de naam.
Vandaag de dag komen we het Sultanhoen niet ze veel meer tegen. Zeker niet zomaar in de tuin. Liefhebbers van het ras willen er nog weleens mee fokken, en dan komen we ze tegen op kippenshows.
6. Sabelpootkriel
De Sabelpootkriel komt gewoon uit ons eigen Nederland. We noemen deze krielkip ook gewoon ‘sabelpoot’. Dit kippenras komt al een hele lange tijd voor in ons land. Het kan zijn dat deze kippen je bekend voorkomen uit de kunst. In de 16e eeuw gebruikten schilders namelijk deze soort graag als model voor hun schilderijen.
De reden waarom deze kip ‘Sabelpoot’ heet, heeft te maken met de bijzondere poten van de kippen. Er zitten inderdaad veren op, maar de manier waarop de kip haar poten neerzet, is nog opmerkelijker: ze heeft lange poten, die ver naar achteren staan. Daarmee lijken de poten wel wat op sabels. Zo kwam de Sabelpootkriel dus aan haar naam.
7. Ukkelse Baardkriel
Pak de kaart er even bij en zoek eens op waar ‘Ukkel’ ligt. Inderdaad, in België. In dit kleine plaatsje werd aan het begin van de twintigste eeuw een nieuw kippenras ontwikkeld: de Ukkelse Baardkriel. Het zijn rustige en vriendelijke kippen, en bovendien ook mooi om te zien.
Bijzonder aan deze Baardkriel is natuurlijk ook de veren op de poten. Daarnaast zijn het ook gewoon knappe, fotogenieke kippen. Ze staan goed in iedere tuin, en worden daarom ook wel eens ‘levende bloemen van onze tuinen’ genoemd.
8. Faverolles
Ze zijn groot, bijzonder om te zien en bovendien gezegend met veren op de poten: de Franse Faverolles. Het ras stamt af van de Brahma en valt te herkennen aan de veren op de poten, naast hun grootte. Het is dan ook geen verrassing dat deze kip vooral wordt gehouden als vleeskip. Gemiddeld weegt een Faverolles zo’n 4 tot 5 kilogram.
Naast de kwaliteiten als vleeskip, is de Faverolles ook een goede legger. In de basis legt deze kip namelijk vrij veel eieren. Kortom: een dier waar je ook voor de leg best wat plezier van kunt hebben. Naast de Franse Faverolles is er ook een Duitse variant, die noemen we vaak de ‘Deutsches Lachshuhn’.
Voordelen van kippen met veren op de poten
Kippen met veren op de poten zijn leuk om naar te kijken. Sokjes op de poten zijn schattig, zien er mooi uit en het is een goed resultaat van de evolutie van de kip. In principe heeft de kip er qua gezondheid niet veel voordeel van, dat ze veren op de poten heeft.
Wat wel een leuke bijkomstigheid is van het hebben van veren op de poten, is dat de kip de tuin minder zal beschadigen. Door de bevederde poten zetten deze kippen hun poten anders neer. Ook houden ze er niet van om door plassen te lopen, want dan worden hun veren nat. Kippen zonder sokjes hebben wat meer de neiging om gewoon te gaan en te staan waar ze willen.
Hebben kippen met veren op de poten nadelen?
Vaak wordt gedacht dat kippen met veren op de poten gemakkelijker ziek kunnen worden. Veel kippenhouders denken dat rassen met sokjes gevoeliger zijn voor een vochtige grond, of voor schimmelinfecties op de poten. Dat is niet waar. Kippen met veren op de poten zijn niet gevoeliger voor schimmelinfecties op de poten dan andere kippen.
Het is goed om bij álle rassen goed naar de poten te kijken. Kalkpoten is een veel voorkomend probleem bij verschillende kippenrassen. Kalkpoten komen dan ook voor bij zowel kippen met sokken als kippen zonder sokken.
Wat wel waar is, is dat kalkpoten worden veroorzaakt door een mijt. Doordat kippen met veren op de poten een extra lekker warm plekje hebben om te verblijven, kunnen mijten daar goed hun werk doen. Daarentegen verdrinken kippen met veren op de poten zelf al mijten door in het water te gaan staan.
Kip met veren op de poten kopen
Ga je kippen kopen met veren op de poten? Houd er dan rekening mee dat de veren op de poten als een soort lokkertje gebruikt kan worden. Veel mensen vinden het bijzonder. Vooral hobbyisten worden vaak verleid door deze bijzondere eigenschap. Feit blijft dat het gewoon een kip blijft, en je bij aankoop de basisregels voor de aanschaf van kippen moet hanteren.
Koop daarom van een betrouwbare fokker. Kijk goed rond naar hoe de andere kippen erbij zitten en luister naar je algemene indruk van de fokker. Voordat je een kip koopt, is het goed om je alvast in te lezen in het ras. Dan weet je wat je te wachten staat: hoe groot wordt de kip? Kan ik er meerdere van houden? Wat voor persoonlijkheid heeft de kip? Wat zijn de legkwaliteiten? Is de kip makkelijk tam te maken? Kan deze bij kinderen? Allemaal goede vragen om te stellen als je een kip gaat kopen.
Pas op voor sketchy Marktplaats-advertenties. Hoewel het leuk is om een kip met bevederde poten te kopen, is het altijd goed om waakzaam te zijn. Zeker als er in de advertentie alleen staat dat de kip ‘sokjes’ heeft, en er voor de rest weinig omschreven wordt, kun je de geloofwaardigheid betwisten. Ten slotte wil je toch de kip als geheel nemen, en niet alleen om één bijzondere eigenschap.
Erg mooi ! Wauw!